17.6 C
Kastoria

    Σαν σήμερα: Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι

    Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

    Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα

    Ευφρασία, Ευφρασίτσα | Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα *

    * Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

    🌅  Ανατολή ήλιου: 07:38 – Δύση ήλιου: 17:33 – Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 55 λεπτά
    🌘  Σελήνη 26.7 ημερών

    Εορτολόγιο Αγίων

    Μάρκου Ευγενικού, Αγίας Ευφρασίας, Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

    Γεγονότα

    • 1764 Γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής – βόμβας. Ο δανός ιστορικός Μπόλε Λούξντορφ γράφει στο ημερολόγιό του για κάποιον συνταγματάρχη Πόουλσεν, ο οποίος δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυμάτισε.
    • 1915 Θορυβώδη συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Πάτρα και στο Βόλο για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 λεπτά.
    • 1947 Ναυτική τραγωδία σημειώνεται στο νότιο Ευβοϊκό, που θα μείνει στην ιστορία ως ο ελληνικός Τιτανικός. Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», με 544 επιβάτες, που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι 36 πολιτικοί κρατούμενοι και 200 χωροφύλακες.
    • 1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο…
    • 1998 Για αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και εγκατάλειψη των απειλών για τους S300 κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος, σύμφωνα με τον οποίον ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ επείσθη κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ ότι ο ρωσικοίι πύραυλοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας.
    • 2003 O Νίκος Μαγγίτσης είναι ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στο Νότιο Πόλο. Μαζί με δύο Αμερικανούς διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Γεννήσεις

    Θάνατοι

    Πηγήsansimera.gr

    Διαβάστε ακόμη