Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
7.8 C
Kastoria

    Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις με λάθη στην επιστρεπτέα

    spot_img

    Του Προκόπη Χατζηνικολάου

    Νέα λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή από χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές και πλέον καλείται το υπουργείο Οικονομικών να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα προχωρήσει σε νέα ευεργετική ρύθμιση είτε θα ζητήσει από τη φορολογική διοίκηση να τηρηθούν οι όροι του προγράμματος και να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν από κάποιον κύκλο ή περισσότερους έως τις 31 Ιανουαρίου εφάπαξ και εντόκως.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση με απόφαση που εξέδωσε τροποποίησε τον βασικό όρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας επιτρέποντας μικρές αποκλίσεις διευρύνοντας ταυτόχρονα το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών. Ήδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν εκδοθεί και καλούνται οι επιχειρήσεις στις 31 Ιανουαρίου να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις που τους αναλογούν ή εφάπαξ το ποσό με τις σχετικές εκπτώσεις.

    Ωστόσο, η απόφαση όπως φαίνεται δεν κάλυψε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών σε διάστημα πέντε ημερών να καλείται να αποφασίσει εάν θα δικαιολογήσει και άλλες αποκλίσεις από τους βασικούς όρους του προγράμματος.

    Εφόσον λοιπόν εκδοθεί νέα απόφαση επιλύοντας τα διάφορα προβλήματα, η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση 31 Ιανουαρίου θα επιστραφεί το σύνολο των ποσών.

    Παράλληλα, τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει τους ελέγχους των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση απορρίφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά ου δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Οσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι “κουρεμένα” έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

    Για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις την παροχή πρόσθετων στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης.

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    POS: Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό – Από 1.500 έως και 300.000 ευρώ το εύρος των κυρώσεων

    Τσουχτερά πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα POS (εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό), προωθεί το υπουργείο Εθνικής...

    ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 – Ολες οι αλλαγές

    Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν...

    Επτά παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

    Επέκταση αντικειμενικών αξιών και ευθυγράμμιση με τις εμπορικές τιμές, περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτόματη συμπλήρωση...

    Ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – Αυξημένο κατά 40 εκατ. €

    Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών   Ενεργοποίηση του...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...