10 C
Kastoria

    Σε πολύ υψηλά επίπεδα οι τιμές του τριφυλλιού, υποτονική η ζήτηση

    Ακόμα και τιμές κοντά στα 50 λεπτά αναγκάζονται να πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι για τα τριφύλλια, που βρίσκονται στην αποθήκη αυτή την περίοδο.

    spot_img
    spot_img

    Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά του τριφυλλιού, εξαιτίας της αδυναμίας των κτηνοτροφικών μονάδων να προμηθευτούν προϊόν -όπως θα θέλαν- λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οι περισσότεροι προσπαθούν να κινηθούν με επιταγές από γαλατάδες, όμως οι τιμές του προϊόντος, έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι αγρότες θέλουν μετρητό για να καλύψουν κι εκείνοι τις ανάγκες τους. Αποθέματα στις αποθήκες υπάρχουν, αλλά όχι τεράστια, κάτι που προμηνύει ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα για τις τιμές.

    Ιδιαίτερα υποτονική χαρακτηρίζει την κίνηση στην αγορά του τριφυλλιού τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Δρυμού Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι οικονομικά στριμωγμένος λόγω του ότι δεν έχει πάρει έγκαιρα επιδτοήσεις-ενισχύσεις-προγράμματα, με αποτέλεσμα να κάνει… κράτει. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, έχει συντελέσει σίγουρα και το γεγονός ότι πολλές μονάδες έχουν από φέτος μειώσει το δυναμικό τους. Όσον αφορά στις τιμές, τα τριφύλλια από την αποθήκη φεύγουν στα 29-30 λεπτά το κιλό, αλλά με τα φορτωτικά, τα μεταφορικά, το κέρδος του εμπόρου κ.λπ., φθάνει στο σημείο ο κτηνοτρόφος να το πληρώνει έως και 35 λεπτά το κιλό.

    Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται η αγορά λέει και ο Τηλέμαχος Ζαχαριάδης, παραγωγός τριφυλλιού από την Αξό Πέλλας, ο οποίος τόνισε τα εξής στον ΑγροΤύπο: «ζήτηση υπάρχει, αλλά όχι τίποτα το ζωηρό κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ακόμα επιδοτήσεις. Προσωπικά έχω μπάλες μικρές από όλα τα χέρια που έκοψα και στέλνω σε όλη την Ελλάδα, όπου χρειαστεί δηλαδή. Οι τιμές αγγίζουν, ανάλογα και την περιοχή αποστολής, τα 35-45 λεπτά ανά κιλό. Οι υψηλότερες τιμές είναι για τα νησιά, που έχουν μεγάλα μεταφορικά κόστη. Τη νέα χρονιά, εκτιμώ, πως δεν θα μπουν πολλά τριφύλλια στην περιοχή μας, γιατί υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ειδικά, όταν μιλάμε για μικρές μπάλες, που εξυπηρετούν όλες τις μονάδες, απαιτούνται αρκετά εργατικά χέρια. Ως εκ τούτου, θεωρώ, πως θα έχουμε μείωση εκτάσεων».

    Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου από τις Σοφάδες Καρδίτσας σημείωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ζήτηση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη από τις μονάδες… λεφτά δεν υπάρχουν. Έχουν πάρει προϊόν κτηνοτρόφοι με τρίμηνες επιταγές μέχρι και στην τιμή των 38 λεπτών το κιλό. Αν δεν αποκτήσει ρευστότητα ο κτηνοτροφικός τομέας, είναι δύσκολα τα πράγματα. Επίσης, τη νέα χρονιά αναμένεται μείωση παραγωγής, γιατί πολλά νεόφυτα που βάλαμε, έχουν πρόβλημα…».

    Στην περιοχή της Φλώρινας, τέλος, όπως μας είπαν αγρότες τα τριφύλλια πιάνουν στην αποθήκη μια τιμή γύρω στα 31 με 32 λεπτά ανά κιλό.

    Μπίκας Αλέξανδρος

    Πηγήagrotypos.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η ΝΔ “σταυρώνει” κτηνοτρόφους και κρεοπώλες και “ανασταίνει” 5-6 κολλητούς της

    Εδώ και 4 χρόνια η πρωτογενής παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Κι...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ας ενημερώσει κάποιος τον υπουργό πως έγινε πάλι μπάχαλο στις πληρωμές και για τις ζωοτροφές

    Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ με αυταρέσκεια...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου – Σταύρος Αραχωβίτης: «Εκτός της ενίσχυσης ζωοτροφών μένουν πολλοί κτηνοτρόφοι της χώρας»

    Ερώτηση προς το ΥΠΑΑΤ κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης &...

    1η Συνάντηση Ομάδας Εξωστρέφειας Επιχειρήσεων Μεταποίησης Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων

    Συνάντηση με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 στην...

    Διαβάστε ακόμη

    Αλλαγές στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ

    Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιούνται  οι παρακάτω αλλαγές...

    Συνάντηση με Αυγενάκη για τον αγροτικό τομέα στη ΖΕΠ

    Πρόσκληση σε Ενημερωτική Συνάντηση για τον αγροτικό τομέα (1-4-2024) Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση για...

    Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου και Διονύση Σταμενίτη με μηλοπαραγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς

    Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και μηλοπαραγωγούς της...

    ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ μόνο για όσους υπέστησαν καταστροφές από τον «Ντάνιελ» και τον «Ελίας»

    Χρήματα από τον ΕΛΓΑ θα λάβουν μόνον οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά...