Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
20.7 C
Kastoria

  Σημαντική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

  Με βάση την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση θα είναι 14,3%

  spot_img
  spot_img

  Σημαντική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15% προκαλεί η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

  Η αύξηση θα δοθεί το 2024 στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, υπό στις συστάσεις φυσικά της Κομισιόν για προσέγγιση του ζητήματος με «προσοχή», προκειμένου να μην υπάρξει υψηλό δημοσιονομικό κόστος, καθώς μάλιστα μπαίνουμε από το 2024 και σε περίοδο λιτότητας.

  Η αναγκαιότητα της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα, είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και της νομοθεσίας.

  Πλέον ο κατώτατος μισθός, όπως έχει διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου 2023 στον ιδιωτικό τομέα, είναι αισθητά υψηλότερος από τον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο τομέα.

  Σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, δεν επιτρέπεται σε κανέναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ανεξάρτητα εάν εργάζεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, να αμείβεται με ποσό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

  Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου προκύπτει ζήτημα καθώς:

  • Στον δημόσιο τομέα, ο εισαγωγικός μισθός για το ΜΚ1 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι στα 780 ευρώ και καταβάλλεται για 12 μήνες, αφού έχουν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός.
  • Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ. Όμως, ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και άρα σε 12μηνη βάση, όπως καταβάλλονται στο δημόσιο, (780Χ14/12) ανέρχονται σε 910 ευρώ το μήνα.
  • Συνεπώς προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 130 ευρώ ή 14,3%, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να αποδοθεί στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

  Ποιους αφορά

  Η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 130 ευρώ μηνιαίως, θα συμπαρασύρει τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων, μετακλητών και συμβασιούχων, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια.

  Δηλαδή, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πρώτο κλιμάκιο, αλλά θα επεκταθεί  αντίστοιχα και στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

  Ωστόσο, αντίστοιχα, η αύξηση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν παρέσυρε ανοδικά και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς έχουν παγώσει οι τριετίες, από τα μνημονιακά χρόνια.

  Με τον ν. 4093 του δεύτερου Μνημονίου, πάγωσαν οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

  Έτσι, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

  Το δικαίωμα λήψης επιδόματος προϋπηρεσίας το έχουν μόνο όσοι είχαν προσληφθεί, έως τον Φεβρουάριο του 2012.

  Αν δεν πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ή δεν αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να ξεπαγώσουν οι τριετίες, θα παρουσιαστεί το οξύμωρο φαινόμενο, να λάβουν αυξήσεις όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον δημόσιο τομέα και όχι στον ιδιωτικό τομέα,που έδωσε το έναυσμα των μισθολογικών αυξήσεων.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  «Ποδαρικό» με αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους κάνει το ’24

  Οι αυξημένες αποδοχές για τον Ιανουάριο, αφορούν εκτός των άλλων 630.000 δημόσιους υπαλλήλους -...

  Όλοι οι νέοι μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

  Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών το 2024, οι οποίες θα φθάσουν στο...

  Προϋπολογισμός 2024: «Χρυσή τομή» για μισθούς, ακρίβεια, αναβαθμίσεις και καταστροφές (πίνακας)

  Προσχέδιο προϋπολογισμού για… «σεμινάριο» εν μέσω ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής οικονομίας...

  Δημόσιο: Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» στις αυξήσεις 2023-2024 – Κέρδη 1 ή 2 μισθούς και άνω (πίνακες)

  Νεοδιόριστοι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων...

  Διαβάστε ακόμη

  Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

  Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούνται 5 προγράμματα επιδότησης της εργασίας...

  ΛΑΡΚΟ: Σε προγράμματα απασχόλησης οι εργαζόμενοι – Έληξαν στις 12 Μαΐου οι συμβάσεις τους

  Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου παρέχει...

  #JobDay Δήμος Καστοριάς: Δείτε το πρόγραμμα

  #JobDay Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενυδρείου Καστοριάς Το skywalker.gr...

  Πιθανή «ευχάριστη» ανατροπή στον νέο κατώτατο μισθό

  Οι συσκέψεις εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει από προχθές και τόσο η εισήγηση...