17.1 C
Kastoria

  Στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

  Με το νέο ομόλογο το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης των 1,5 - 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος

  spot_img

  Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο των προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται στο mid -swap + 95 μονάδες βάσης.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το νέο ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης τουλάχιστον των1,5 – 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του εφετινού δανειακού προγράμματος.

  Την νέα έκδοση, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον Πρωθυπουργό, αναλαμβάνουν οι Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

  Στη δευτερογενή αγορά χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν με απόδοση 3,75% από 3,62% που ήταν την προηγούμενη ημέρα ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 4,19% από το 4,14% αντιστοίχως.

  Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους έχει αντλήσει έως τώρα από τις αγορές περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.

  Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» στις αγορές

  Το υπουργείο Οικονομικών, με την αιφνιδιαστική του κίνηση, κόντρα στο «κύμα» των επιτοκίων, για εκδοσή 5ετους ομολόγου ανήμερα της προκήρυξης των εκλογών, ήθελε να στείλει διπλό μήνυμα: Ότι η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα δεν σταματά λογω των εκλογών και ότι το δημόσιο μπορεί να δανείζεται, ακόμα και εν μέσω τραπεζικής κρίσης, με καλούς όρους.

  Αυτό… σε επίπεδο εντυπώσεων! Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να προλάβει το δημόσιο να δανειστεί πριν εκδηλωθούν (χωρίς να είναι και δεδομένο) οι οποίες αναταράξεις από την προκήρυξη των εκλογών και από τα σενάρια για μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

  Υπό τις παρούσες συνθήκες το επιτόκιο θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τον Μάιο του 2021, οταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο σχεδόν μηδενικό. Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου διαμορφώνονταν στο 3,63% καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή. Χθες η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς της Ιταλίας ήταν στο 2,55% και της Γερμανίας στο 2,55%. Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη – γιε εφέτος- έξοδος στις αγορές έγινε τον Ιανουάριο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,279%, καλύπτοντας το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Στην περίπτωση του το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές μέσω της νέας έκδοσης ανέλθει στα 2 δις. ευρώ, τότε θα έχει καλυφθεί σχεδόν το 80% των φετινών δανειακών αναγκών.

  Πέραν όμως από τους αριθμούς, τα έσοδα και τις αποδόσεις, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Δηλαδή, ο δρόμος προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδα, που, το 2021 φαίνεται πως ήταν σχεδόν στα χέρια μας! Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο 40 Διεθνές Οικονομικό του Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.

  Ο κ. Τσάκωνας θεωρεί πως η Ελλάδα με όρους αγοράς έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο. Καταλήγοντας ο κ. Τσάκωνας τόνισε πως “καταφέραμε, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματοροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης”.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  «Πάγωμα» δόσεων στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες – Πλαφόν στα επιτόκια για 12 μήνες – Παραδείγματα

  Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν τρεις συστημικές...

  Διεθνής Τραπεζική Κρίση: Μια διαφορετική ανάλυση (του Νίκου Ρίζου)

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενώ μαίνεται η τραπεζική κρίση και μία ημέρα μετά...

  Moody’s: Ισχυρή ψήφος στις ελληνικές τράπεζες

  Η διεθνής τραπεζική αναταραχή μπορεί να επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές και στην Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται...

  Διεθνής τραπεζική κρίση – Το παράδοξο φαινόμενο των Ελληνικών τραπεζών (του Νίκου Ρίζου)

  Εδώ και αρκετές ημέρες μαίνεται μία διεθνής τραπεζική κρίση. Είναι τραπεζική αποκλειστικά παρά το...

  Διαβάστε ακόμη

  Από 1η Ιουνίου 2023 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

  Σκοπός του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών...

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

  Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν....

  “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους”: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 32.500 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

  Σε λειτουργία τίθεται από την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων,...

  Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  Σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γιατον...