10.6 C
Kastoria

    Στο Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφιεσμένων “Σούρβα” η Μύησις

    spot_img
    spot_img

    Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» στο Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφίεσης «Σούρβα» στο Πέρνικ της Βουλγαρίας που έγινε στις 27 – 29 Ιανουαρίου. Οι Καστοριανοί Ραγκουτσαραίοι επέλεξαν να παρουσιάσουν στην παρέλαση του φεστιβάλ ένα μπουλούκι με κύριο χαρακτηριστικό την αίσθηση της οικειότητας, του γελοίου, της μέθεξης. Ντυμένοι με φορεσιές και μάσκες που χαρακτηρίζουν γενικότερα τα ελληνικά παραδοσιακά καρναβάλια αγροτικού τύπου, καταδεικνύοντας την προέλευσή τους από την αρχαιότητα και με το δρώμενο του καρναβαλικού γάμου στο επίκεντρο του μπουλουκιού. Μετά την παρέλαση το μπουλούκι έδωσε μια μικρή χορευτική παράσταση καρναβαλικού γάμου μπροστά στο Παλάτι του Πολιτισμού. Τα δρώμενα συνοδεύτηκαν από το μουσικό συγκρότημα «Τοπική Παράδοση».

    Στον χώρο του φεστιβάλ οι καρναβαλιστές είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από υπαίθριες κουζίνες, να συναναστραφούν με καρναβαλιστές από όλη τη Βουλγαρία και από τις φιλοξενούμενες χώρες Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Σαρδηνία, Σλοβενία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Κροατία και να περιηγηθούν στο παζάρι αναμνηστικών δώρων, δημιουργήματα ντόπιων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τη «Σούρβα». Στο περιθώριο του παζαριού οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση μάσκας του Φεστιβάλ, όπου καλλιτέχνες παρουσίαζαν δημιουργήματά τους και εξηγούσαν την τεχνοτροπία τους.

    Ο Δήμαρχος του Πέρνικ Stanislav Vladimirof σε ιδιαίτερη εκδήλωση υποδέχτηκε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων και αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων ομάδων. Ο πρόεδρος του Ομίλου Παναγιώτης Κώττας μετέφερε στον Δήμαρχο χαιρετισμούς και αναμνηστικά δώρα από τον Δήμαρχο και την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

    13
    12

    Το βράδυ του Σαββάτου η «Μύησις» συμμετείχε σε ένα πολυπολιτισμικό γλέντι που διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ για τους φιλοξενούμενους καρναβαλιστές όλων των χωρών. Την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι της «Μυήσεως» απόλαυσαν μια ξενάγηση στην πόλη της Σόφιας πριν αναχωρήσουν για την επιστροφή.

    Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πέρνικ από το 1966 και βασίζεται στην τοπική παράδοση των Kukeri και Survakari που έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία των αρχαίων Θρακών. Το φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε το 1985 και το 1995 το Πέρνικ έγινε δεκτό ως μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων. Στις 26 Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια μιας πανηγυρικής συνόδου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πέρνικ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Henry van der Kroon, ανακήρυξε το Πέρνικ ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των παραδόσεων Survakar και Kuker. Το 2014, το Πέρνικ και το φεστιβάλ Σούρβα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του περιοδικού National Geographic των κορυφαίων χειμερινών προορισμών του κόσμου. Από το 2008, το Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφίεσης διεξάγεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Το πιο ελκυστικό αποκορύφωμά του είναι η διήμερη αγωνιστική παρέλαση ομάδων μεταμφιεσμένων.

    surva

    Τόσο το έθιμο με τις καλλιτεχνικές του εκφάνσεις, όσο και η διαχείρισή του από τις βουλγαρικές αρχές αποτελούν μια σπουδαία εμπειρία για τα μέλη της «Μυήσεως» που η συμμετοχή τους φέτος έγινε δεκτή από το Φεστιβάλ για δεύτερη φορά. Πρόκειται για έναν θεσμό που βασιζόμενος σε ένα παραδοσιακό έθιμο έχει γίνει γνωστός διεθνώς και αναπτυσσόμενος συνεχώς εξελίσσεται διαφυλάττοντας την παράδοση και ενισχύοντας τις τέχνες, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τον πολιτιστικό τουρισμό.

    327800027 705156501157444 4458702969610528637 n

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Τιμώμενη πόλη η Καστοριά στο   Διεθνές Φεστιβάλ Καρναβαλικών Αγώνων “Surva” της Βουλγαρίας

    Πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024 στην πόλη Πέρνικ (Pernik) της...

    Εντυπωσίασε στο Πέρνικ η «Μύησις» (φωτογραφίες)

    Εντυπωσίασε στο Πέρνικ ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» με την τρίτη συμμετοχή του...

    Η παράσταση της Μύησης στην έναρξη του φεστιβάλ

    Η παράσταση της Μύησης στην έναρξη του φεστιβάλ Στην κεντρική πλατεία του Πέρνικ της Βουλγαρίας...

    Όμιλος Μύησις: Χορός στο τέλος της παρέλασης

    Μία μικρή χορευτική παράσταση των καρναβαλιστών του Ομίλου Μύησις στο τέλος της παρέλασης μπροστά...

    Διαβάστε ακόμη

    Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς “ΣΟΥΣΑΜΙ Ο.Ε.”

    Ο Δήμος Καστοριάς εκφράζει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες προς το Αρτοζαχαροπλαστείο    «ΣΟΥΣΑΜΙ Ο.Ε.»  στη Καστοριά,...

    Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από Εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ σε υπαλλήλους της Π.Ε. Καστοριάς

    Επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) καθώς και βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση απειλητικών...

    Ἡ Τιμία Κάρα τοῦ Ἁγίου Καλλινίκου στὴν Καστοριά

    Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Καστορίας, ἀνακοινώνει στὸ εὐσεβὲς πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ὅτι ἡ πόλη...

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το τριήμερο 29-31 Μαρτίου 2024

    Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το τριήμερο 29-31 Μαρτίου 2024,...