10.6 C
Kastoria

    Σβήνουν το διακόπτη οι Έλληνες – Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

    Αισθητή μείωση κατά 12,92% στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Αύγουστο.

    spot_img
    spot_img

    Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στις ενεργειακές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι βάζουν στη ζωή τους την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα οποία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

    Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση έφτασε τις 4.641 GWh υποχωρώντας κατά 12,92% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση είχε φτάσει τις 5.325GWh. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης προέρχεται από το δίκτυο, δηλαδή από τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και τους επαγγελματικούς της χαμηλής και της μέσης τάσης. Συγκεκριμένα φέτος τον Αύγουστο ζητήθηκαν 637GWh λιγότερες, με τη μείωση να φτάνει σε ποσοστό το 13,9%. Στην υψηλή τάση ζητήθηκαν 17GWh λιγότερες ή αλλιώς είχαμε μείωση της τάξης του 3,2%,  ενώ μειωμένη κατά 33GWh ήταν και η ζήτηση στη διασύνδεση της Κρήτης.

    Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα καθώς και τον Ιούλιο είχαμε μείωση της τάξης του 11,02% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. Όπως τον Αύγουστο έτσι και τον Ιούλιο το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης (569GWh σε σύνολο 634GWh) προερχόταν από το δίκτυο διανομής, δηλαδή από νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Η μείωση της ζήτησης σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και την δραματική αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού. Είναι σαφές δηλαδή ότι οι καταναλωτές πλέον δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και είναι πολύ πιο προσεκτικοί στη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος του λογαριασμού του ρεύματος. 

    Μάλιστα το επόμενο διάστημα, η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι με το νέο σύστημα των επιδοτήσεων επιβραβεύονται οι χαμηλές καταναλώσεις αλλά και όσοι καταναλωτές πετύχουν μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

    Αύξηση στο λιγνίτη μείωση στο φυσικό αέριο

    Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, σχετίζεται με τη σημαντική αύξηση κατά 27,8% της χρήσης του λιγνίτη και την αντίστοιχη μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη κατά 173GWh ενώ αντίστοιχα είχαμε μείωση κατά 113GWh της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (-5%). Αυξητικά κινήθηκαν και οι ΑΠΕ  του συστήματος (20,4%) αλλά και οι ΑΠΕ δικτύου (12,6%). Το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής το μήνα Αύγουστο ήταν το ακόλουθο: φυσικό αέριο 2.142GWh (42,8%) ΑΠΕ συστήματος 857 GWh (17,1%) λιγνίτης 795GWh (15,9%) ΑΠΕ δικτύου 776GWh (15,5%) υδροηλεκτρικά 430GWh (8,6%).

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

    Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

    Νέο εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών για την αλλαγή συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου...

    Φλώρινα: Διαμαρτυρίες πολιτών για αυτανάφλεξη λιγνίτη- έντονη δυσοσμία

    Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων της Μελίτης και εργαζομένων στον ΑΗΣ για την αυτανάφλεξη...

    Έρχονται αυξήσεις στα τέλη διανομής λόγω μηνιαίας καταμέτρησης

    Του Χάρη Φλουδόπουλου Αυξήσεις στα τέλη δικτύου διανομής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η...

    Διαβάστε ακόμη

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι...