14.4 C
Kastoria

  Σβήνουν το διακόπτη οι Έλληνες – Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

  Αισθητή μείωση κατά 12,92% στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Αύγουστο.

  spot_img

  Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στις ενεργειακές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι βάζουν στη ζωή τους την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα οποία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση έφτασε τις 4.641 GWh υποχωρώντας κατά 12,92% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση είχε φτάσει τις 5.325GWh. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης προέρχεται από το δίκτυο, δηλαδή από τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και τους επαγγελματικούς της χαμηλής και της μέσης τάσης. Συγκεκριμένα φέτος τον Αύγουστο ζητήθηκαν 637GWh λιγότερες, με τη μείωση να φτάνει σε ποσοστό το 13,9%. Στην υψηλή τάση ζητήθηκαν 17GWh λιγότερες ή αλλιώς είχαμε μείωση της τάξης του 3,2%,  ενώ μειωμένη κατά 33GWh ήταν και η ζήτηση στη διασύνδεση της Κρήτης.

  Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα καθώς και τον Ιούλιο είχαμε μείωση της τάξης του 11,02% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. Όπως τον Αύγουστο έτσι και τον Ιούλιο το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης (569GWh σε σύνολο 634GWh) προερχόταν από το δίκτυο διανομής, δηλαδή από νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  Η μείωση της ζήτησης σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και την δραματική αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού. Είναι σαφές δηλαδή ότι οι καταναλωτές πλέον δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και είναι πολύ πιο προσεκτικοί στη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος του λογαριασμού του ρεύματος. 

  Μάλιστα το επόμενο διάστημα, η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι με το νέο σύστημα των επιδοτήσεων επιβραβεύονται οι χαμηλές καταναλώσεις αλλά και όσοι καταναλωτές πετύχουν μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

  Αύξηση στο λιγνίτη μείωση στο φυσικό αέριο

  Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, σχετίζεται με τη σημαντική αύξηση κατά 27,8% της χρήσης του λιγνίτη και την αντίστοιχη μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη κατά 173GWh ενώ αντίστοιχα είχαμε μείωση κατά 113GWh της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (-5%). Αυξητικά κινήθηκαν και οι ΑΠΕ  του συστήματος (20,4%) αλλά και οι ΑΠΕ δικτύου (12,6%). Το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής το μήνα Αύγουστο ήταν το ακόλουθο: φυσικό αέριο 2.142GWh (42,8%) ΑΠΕ συστήματος 857 GWh (17,1%) λιγνίτης 795GWh (15,9%) ΑΠΕ δικτύου 776GWh (15,5%) υδροηλεκτρικά 430GWh (8,6%).

  Πηγήcapital.gr
  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Ξεκινά η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας

  Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1094/28.02.2023), ξεκινάει η δράση «Αντικατάσταση συστημάτων...

  Εορδαία: Καταγγελία για την διαδικασία απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων του αγωγού φυσικού αερίου

  Την μεθοδολογία που ακολουθεί ο διαχειριστής του έργου για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού...

  Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη: Ένταξη στις πιλοτικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων

  Η Κοζάνη αποτελεί την μοναδική ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει μια καινοτόμα...

  Σκρέκας: 40 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο – Δείτε τις τιμές των παρόχων

  Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπoυργός Περιβάλλοντος και...

  Διαβάστε ακόμη

  Έκπτωση φόρου 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου – Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο...

  Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δράσεις ύψους €700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €, η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά...

  ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη – Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί οδηγούν σε έκπτωση φόρου

  Τέλος Απριλίου αναμένονται εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή θα είναι σε 10...

  Τα SOS για τα νέα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για τους νέους

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη Πράσινο φως στην παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων μέσω ΔΥΠΑ δόθηκε μετά την έκδοση...