11.8 C
Kastoria

  Σβήνουν το διακόπτη οι Έλληνες – Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

  Αισθητή μείωση κατά 12,92% στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Αύγουστο.

  spot_img

  Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στις ενεργειακές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι βάζουν στη ζωή τους την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα οποία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση έφτασε τις 4.641 GWh υποχωρώντας κατά 12,92% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση είχε φτάσει τις 5.325GWh. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης προέρχεται από το δίκτυο, δηλαδή από τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και τους επαγγελματικούς της χαμηλής και της μέσης τάσης. Συγκεκριμένα φέτος τον Αύγουστο ζητήθηκαν 637GWh λιγότερες, με τη μείωση να φτάνει σε ποσοστό το 13,9%. Στην υψηλή τάση ζητήθηκαν 17GWh λιγότερες ή αλλιώς είχαμε μείωση της τάξης του 3,2%,  ενώ μειωμένη κατά 33GWh ήταν και η ζήτηση στη διασύνδεση της Κρήτης.

  Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα καθώς και τον Ιούλιο είχαμε μείωση της τάξης του 11,02% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. Όπως τον Αύγουστο έτσι και τον Ιούλιο το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης (569GWh σε σύνολο 634GWh) προερχόταν από το δίκτυο διανομής, δηλαδή από νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  Η μείωση της ζήτησης σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και την δραματική αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού. Είναι σαφές δηλαδή ότι οι καταναλωτές πλέον δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και είναι πολύ πιο προσεκτικοί στη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος του λογαριασμού του ρεύματος. 

  Μάλιστα το επόμενο διάστημα, η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι με το νέο σύστημα των επιδοτήσεων επιβραβεύονται οι χαμηλές καταναλώσεις αλλά και όσοι καταναλωτές πετύχουν μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

  Αύξηση στο λιγνίτη μείωση στο φυσικό αέριο

  Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, σχετίζεται με τη σημαντική αύξηση κατά 27,8% της χρήσης του λιγνίτη και την αντίστοιχη μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη κατά 173GWh ενώ αντίστοιχα είχαμε μείωση κατά 113GWh της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (-5%). Αυξητικά κινήθηκαν και οι ΑΠΕ  του συστήματος (20,4%) αλλά και οι ΑΠΕ δικτύου (12,6%). Το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής το μήνα Αύγουστο ήταν το ακόλουθο: φυσικό αέριο 2.142GWh (42,8%) ΑΠΕ συστήματος 857 GWh (17,1%) λιγνίτης 795GWh (15,9%) ΑΠΕ δικτύου 776GWh (15,5%) υδροηλεκτρικά 430GWh (8,6%).

  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

  Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

  Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

  Νέο εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών για την αλλαγή συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου...

  Φλώρινα: Διαμαρτυρίες πολιτών για αυτανάφλεξη λιγνίτη- έντονη δυσοσμία

  Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων της Μελίτης και εργαζομένων στον ΑΗΣ για την αυτανάφλεξη...

  Έρχονται αυξήσεις στα τέλη διανομής λόγω μηνιαίας καταμέτρησης

  Του Χάρη Φλουδόπουλου Αυξήσεις στα τέλη δικτύου διανομής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η...

  Διαβάστε ακόμη

  ΔΥΠΑ: 7.500 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με επιχορήγηση μισθού έως 1.022 ευρώ – Οι δικαιούχοι

  Να προσλάβουν υπαλλήλους με επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος μέχρι του...

  Βεβαιώσεις αποδοχών: Έως τις 29 Φεβρουαρίου η αποστολή στην ΑΑΔΕ – Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1

  Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου η...

  Οι 12 ειδικές κατηγορίες για πρόωρη συνταξιοδότηση – Ποιοι έχουν δικαίωμα εξόδου έως και επτά πριν τα 62 έτη

  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν µείνει πολλοί ασφαλισµένοι µε κατοχυρωµένο ή και θεµελιωµένο...

  POS: Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό – Από 1.500 έως και 300.000 ευρώ το εύρος των κυρώσεων

  Τσουχτερά πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα POS (εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό), προωθεί το υπουργείο Εθνικής...