17.6 C
Kastoria

    Συντάξεις: Οι εκλογές «φέρνουν» δύο «δώρα» στους δικαιούχους

    Πόσο θα κοστίσουν οι έξτρα παροχές

    spot_img
    spot_img

    Δύο «δώρα» προς τους συνταξιούχους θα περιλαμβάνουν τα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων προσδοκώντας στην ψήφο των συνταξιούχων.

    Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και για τα αναδρομικά περικοπών από δώρα και επικουρικές συντάξεις που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιο 2016. Η Νέα δημοκρατία αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα αλλάξει (θα μειώσει την παρακράτηση) την κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει την πλήρη κατάργησή της.

    Σε ο, τι αφορά τα αναδρομικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τα ποσά – σε τρείς ετήσιες δόσεις – σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποσαφηνίσει την θέση της, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε ανάλογη δέσμευση.

    Η ειδική εισφορά

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία προωθεί τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 20 δισ. ευρώ.

    Στον κουμπάρα εισρέουν κάθε έτος περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. προέρχονται από τους συνταξιούχους.

    Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενώ ταυτοχρόνως εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν προσφύγει – για την κατάργησή της – στη δικαιοσύνη.

    Η εισφορά επιβλήθηκε 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

    Τα αναδρομικά

    Την χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, και όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τα αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει τα ποσά αυτά σε τρείς ετήσιες δόσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται σε επιστροφή τους σε δόσεις χωρίς όμως να έχει λάβει σαφή θέση. Εξετάζει ωστόσο την υιοθέτηση της «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως που προκάλεσαν την τελευταία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

    Πηγήot.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Συντάξεις Μαρτίου: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε όλα τα Ταμεία

    Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών ΗΔιοίκηση...

    Στον «αυτόματο πιλότο» οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων – Από φέτος θα τις συμπληρώνει η Εφορία

    Παρελθόν θα αποτελέσει από φέτος ο «πονοκέφαλος» της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που...

    Ανατροπή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου: Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής

    Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ η πληρωμή θα...

    Αύξηση κύριων συντάξεων από 1-1-2024

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την αύξηση συντάξεων...

    Διαβάστε ακόμη

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι...