18.1 C
Kastoria
spot_img

  Συντάξεις: Οι εκλογές «φέρνουν» δύο «δώρα» στους δικαιούχους

  Πόσο θα κοστίσουν οι έξτρα παροχές

  spot_img
  spot_img

  Δύο «δώρα» προς τους συνταξιούχους θα περιλαμβάνουν τα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων προσδοκώντας στην ψήφο των συνταξιούχων.

  Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και για τα αναδρομικά περικοπών από δώρα και επικουρικές συντάξεις που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιο 2016. Η Νέα δημοκρατία αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα αλλάξει (θα μειώσει την παρακράτηση) την κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει την πλήρη κατάργησή της.

  Σε ο, τι αφορά τα αναδρομικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τα ποσά – σε τρείς ετήσιες δόσεις – σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποσαφηνίσει την θέση της, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε ανάλογη δέσμευση.

  Η ειδική εισφορά

  Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία προωθεί τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 20 δισ. ευρώ.

  Στον κουμπάρα εισρέουν κάθε έτος περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. προέρχονται από τους συνταξιούχους.

  Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενώ ταυτοχρόνως εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν προσφύγει – για την κατάργησή της – στη δικαιοσύνη.

  Η εισφορά επιβλήθηκε 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

  Τα αναδρομικά

  Την χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, και όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τα αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει τα ποσά αυτά σε τρείς ετήσιες δόσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται σε επιστροφή τους σε δόσεις χωρίς όμως να έχει λάβει σαφή θέση. Εξετάζει ωστόσο την υιοθέτηση της «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως που προκάλεσαν την τελευταία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

  Πηγήot.gr

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνονται οι κύριες και οι επικουρικές

  Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Ιουλίου διαμορφώνεται ως ακολούθως: Αύριο Τρίτη...

  Σύνταξη και στα 52 και μάλιστα πλήρης

  Πρωταθλήτριες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι οι μητέρες ανηλίκων. Συνολικά ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους...

  Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις: Το σχέδιο για το 2024 και η προσωπική διαφορά

  Οι νεότερες εκτιμήσεις όμως δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το 2023 μπορεί να φτάσει...

  Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων Ιουλίου

  Η εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» παρουσιάζει τις πληρωμές συντάξεων για τον μήνα Ιούλιο.  Από τις 27...

  Διαβάστε ακόμη

  Δημόσιος τομέας: Έρχεται ο θεσμός του μέντορα από το 2024

  Όταν ο Οδυσσέας έφυγε από την πατρίδα του για τον Τρωικό Πόλεμο εμπιστεύτηκε τον...

  Ανοίγει «λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο με εγγύηση Δημοσίου και επιτόκιο 3% plus

  Δεύτερη ευκαιρία για να πετύχουν μέχρι και δεκαπλάσιες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα...

  «Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

  Τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο...

  Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Τα 93 δολάρια το βαρέλι "έπιασε" το πετρέλαιο και οι τάσεις είναι...