9.1 C
Kastoria

    Το Δημόσιο αποσύρεται από τη διεκδίκηση ακινήτων εντός σχεδίου που κάποτε υπήρξαν δημόσια δασικά

    Παύουν να θεωρούνται δημόσια κτήματα χιλιάδες πολυκατοικίες-δομημένοι χώροι της χώρας – Τι προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών και πώς επιλύει το πρόβλημα

    spot_img
    spot_img

    της ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

    Τέλος στην «δήμευση» χιλιάδων ιδιοκτησιών βάζει διάταξη νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία το δημόσιο παύει να διεκδικεί ακίνητα εντός σχεδίου πόλεων που κάποτε υπήρξαν δημόσια δασικά αλλά στη συνέχεια έχασαν το δασικό τους χαρακτήρα χωρίς όμως να φύγουν από την διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών.

    Τα ακίνητα αυτά ενώ έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τους πολίτες που έχουν πληρώσει αντίστοιχα φόρους μεταβίβασης για την αγορά τους καθώς και ΕΝΦΙΑ, το Ελληνικό δημόσιο -καθ’ υπόδειξη των Διευθύνσεων Δασών- μέχρι σήμερα διεκδικούσε υποβάλλοντας ενστάσεις κατά των ιδιωτών.

    Με τον τρόπο αυτό σε πολλές περιοχές της Αττικής και της χώρας το δημόσιο βρέθηκε να διεκδικεί ολόκληρες πολυκατοικίες  και  δομημένους χώρους, προκαλώντας σοβαρές δικαστικές εμπλοκές στους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμέτωποι με το Δημόσιο και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πολίτες στους Δήμους Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Γαλατσίου, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Με την νέα διάταξη (άρθρο 15) του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων δασικών εκτάσεων που δόθηκε σε διαβούλευση, το Δημόσιο θα απέχει στο εξής από την άσκηση αγωγών σε ακίνητα που βρίσκονται σε εκτάσεις εντός σχεδίων πόλεως ή οικισμού και για τα οποία δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων (998/1979).

    Όπως αναφέρει η ρύθμιση, τα ακίνητα αυτά έχουν περιέλθει στη διαχειριστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών με πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής. Επειδή όμως τα πρωτόκολλα αυτά συνοδεύονταν κατά την υποβολή δηλώσεων και ενστάσεων στο κτηματολόγιο μόνο από στοιχεία εδαφικού εντοπισμού, οι Κτηματικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για αυτά και επομένως δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες δικαίωσης των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου. «Σταθμίζοντας όλα τα ανωτέρω καθώς και την αναστάτωση που προκαλείται και θα συνεχίσει να προκαλείται στην κοινωνική και οικονομική ζωή εκ των ως άνω εν πολλοίς ανυποστήρικτων ενστάσεων και αγωγών του Δημοσίου, ο νομοθέτης επιλέγει να απέχει στο εξής από την άσκηση» αναφέρει το σκεπτικό του νόμου.

    Πώς μπερδεύτηκε το κουβάρι

    Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Οι περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα στις αεροφωτογραφίες του 1945οφείλουν, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Δασών, να σταλούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες για να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλλαν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο χωρίς να εξετάσουν τις πραγματικές συνθήκες και τις μεταβολές  στα ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δομημένες επιφάνειες, με την επίκληση του τεκμηρίου του Δημοσίου.

    Το πρόβλημα επιτάθηκε από το γεγονός ότι πολλά ειδοποιητήρια –κοινοποιήσεις του Δημοσίου προς τους πολίτες για τις διεκδικήσεις, καθυστέρησαν να αποσταλούν ή επιστράφηκαν από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα είτε να κοινοποιούνται στο παρά πέντε της εκδίκασης των ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, είτε να φτάσουν εκ των υστέρων στους θιγόμενους πολίτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνουν και τις προθεσμίες των Επιτροπών Ενστάσεων, στις οποίες ο κόσμος μπορεί να υπερασπιστεί την περιουσία του.

    Με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο αποσύρεται από την διεκδίκηση από ακίνητα εντός σχεδίων πόλεως ή οικισμού, εφόσον πρώτον, ο ιδιώτης έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί σε αυτόν ή τους δικαιοπαρόχους από την οικεία κτηματική υπηρεσία Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής  ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης. Δεύτερον, εφόσον για το ακίνητο αυτό δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου για άλλο λόγο. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για εκτάσεις, οι οποίες στο σχέδιο πόλης ή οικισμού αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, πάρκα ή άλση.

    Στελέχη του Κτηματολογίου υποστηρίζουν ότι το ζήτημα των δηλώσεων του Δημοσίου αντιμετώπισε ο νόμος 4389/ 2016, ο οποίος στις μεταβατικές διατάξεις αναφέρει ότι στα εντός σχεδίου το Δημόσιο δεν υπόκειται σε υποχρέωση δήλωσης ή ένστασης. Ωστόσο στο σημείο αυτό υπήρχε ένα είδος κενού στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα το δημόσιο να συνεχίζει να υποβάλλει δηλώσεις και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται.

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Έναρξη λειτουργίας υποκαταστήματος “Ελληνικού Κτηματολογίου” στην Καστοριά – Καθοριστικές ενέργειες της Μαρίας Αντωνίου

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του...

    POS: Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό – Από 1.500 έως και 300.000 ευρώ το εύρος των κυρώσεων

    Τσουχτερά πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα POS (εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό), προωθεί το υπουργείο Εθνικής...

    ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 – Ολες οι αλλαγές

    Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν...

    Επτά παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

    Επέκταση αντικειμενικών αξιών και ευθυγράμμιση με τις εμπορικές τιμές, περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτόματη συμπλήρωση...

    Διαβάστε ακόμη

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι...