21.3 C
Kastoria

  To κερδισμένο στοίχημα του Έλον Μασκ στην Ελλάδα

  Η Tesla αποτελεί αυτήν τη στιγμή την εταιρεία με τις υψηλότερες πωλήσεις στον τομέα των αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων (BEV) έναντι παραδοσιακών δυνάμεων του ανταγωνισμού.

  spot_img

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Ένα άτυπο στοίχημα -αυτό των περισσότερων πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα- φαίνεται ότι κερδίζει ένας από τους νεότερους και πολλά ακόμα υποσχόμενους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, ο Έλον Μάσκ. O sui generis επιχειρηματίας και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με βάση το Forbes, μπορεί να ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω twitter ότι θα αποκτήσει τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Manchester United, ωστόσο το όνομά του δεν μπορεί παρά να είναι άμεσα ταυτισμένο με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla.

  Ως προς τη χώρα μας Tesla, η οποία αφίχθη στην ελληνική αγορά με τα οχήματά της, αναπτύσσοντας εμπορική δραστηριότητα μόλις το 2020, αποτελεί αυτήν τη στιγμή την εταιρεία με τις υψηλότερες πωλήσεις στον τομέα των αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων (BEV) έναντι παραδοσιακών δυνάμεων του ανταγωνισμού.

  Το 2021 κατέγραψε τζίρο στην Ελλάδα 29,5 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2020. Θα θυμίσουμε ότι διατηρεί και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Ωστόσο, την περασμένη χρονιά μόλις το 3% των πωλήσεων της Tesla στη χώρα μας προήλθε από ερευνητική δραστηριότητα, ενώ το υπόλοιπο 97% ήταν αποτέλεσμα της εμπορικής της δραστηριότητας λόγω της πώλησης αυτοκινήτων, έχοντας πραγματοποιήσει ταξινομήσεις 606 Ι.Χ. 

  Στη χώρα μας διατηρεί κέντρο service και παράδοσης αυτοκινήτων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας FMS στην περιοχή του Ρέντη, ενώ σύντομα επίκειται και η λειτουργία της πρώτης έκθεσης αυτοκινήτων στη λεωφόρο Κηφισίας.

  Πόσα ηλεκτρικά πουλήθηκαν στην Ελλάδα στους πρώτους 7 μήνες του 2022

  Σε κάθε περίπτωση βέβαια η Tesla παράγει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απευθυνόμενη αποκλειστικά σε αγοραστές που επιθυμούν να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα οχήματα και αμιγώς ηλεκτρικά, καθώς δεν διαθέτει για παράδειγμα υβριδικά (PHEV) αυτοκίνητα που συνδυάζουν ρεύμα και καύσιμο όπως άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. 

  Συνολικά στην Ελλάδα στους 7 μήνες από Ιανουάριο έως και Ιούλιο του 2022 πουλήθηκαν 1.513 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (μόνο τον Ιούλιο 227), αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% των συνολικών πωλήσεων στη χώρα μας στο ίδιο χρονικό διάστημα. Aπό αυτά τα 1.513 που ταξινομήθηκαν, σχεδόν το 25% (290 αυτοκίνητα), ήταν της Tesla.

  Εξετάζοντας την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, στο επτάμηνο του 2021 η Tesla είχε διαθέσει συνολικά 172 οχήματα Model Y καθώς και 118 οχήματα του Model 3, συνολικά 290 μονάδες και από τα δύο μοντέλα.

  H Fiat με το 500, είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος παίκτης της λίστας των αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα με 144 πωλήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2022. Αντίστοιχα η Volkswagen είχε πουλήσει στην ίδια περίοδο 117 οχήματα ID.4 και 77 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ID.3. Η Mercedes διέθεσε 67 αυτοκίνητα του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου EQA, αποτελώντας επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες της αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία.

  Αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο μοντέλο διαθέτει και η Volvo, τα στοιχεία ωστόσο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων καταγράφουν από κοινού τις πωλήσεις του υβριδικού μοντέλου αλλά και του αμιγώς ηλεκτρικού, που συνολικά ανήλθαν στο επτάμηνο σε 241 αυτοκίνητα. Ωστόσο το ηλεκτρικό της Volvo βρίσκεται και αυτό στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών μοντέλων στην ελληνική αγορά.

  Πηγήcapital.gr

  Παρόμοια αρθρα

  Ενδιαφέρον για διοργάνωση αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη είχαν οι διοργανωτές των παγκόσμιων εκτός...

  Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Καστοριάς

  Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι εναρμονιζόμενος με την εθνική προσπάθεια προώθησης των "καθαρών" μορφών μετακίνησης,...

  Ολοκλήρωση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) Δήμου Εορδαίας

  Για την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης...

  Διεξαγωγή έρευνας – διαβούλευσης στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού

  Ο Δήμος Άργους Ορεστικού ακολουθώντας την εθνική προσπάθεια προώθησης "καθαρών" μορφών ενέργειας στις μετακινήσεις...

  Διαβάστε ακόμη

  Eurostat: Δεύτερη στην ανεργία η Ελλάδα με ποσοστό 12,2%

  Διατηρήθηκε στο 6,6% το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε...

  Σκρέκας: Νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ύψους 160 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις

  Ένα πλέγμα μέτρων που θα συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην ανακούφιση...

  Αυτό είναι το επενδυτικό σχέδιο της Google στην Ελλάδα: 19.400 νέες θέσεις εργασίας – 2,2 δισ. στο ΑΕΠ

  Την πρόθεση της να «χτίσει» μία ισχυρή βάση στην Ελλάδα μέσα από ένα πολυεπίπεδο...