Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
10.6 C
Kastoria

    Το μήνυμα των εκλογών (γράφει ο Νίκος Ρίζος)

    spot_img

    Το μήνυμα των εκλογών

    Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επίδοση αυτή μπορεί αν συγκριθεί μόνο με το αποτέλεσμα των εκλογών του 1981, όπου το τότε ΠΑΣΟΚ έλαβε 48% και η ΝΔ 35,8%. Υπάρχει ως φαίνεται μία δομική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Θα είναι τεράστιο λάθος για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να θεωρήσουν το αποτέλεσμα ως συγκυριακό και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ΝΔ.

    Το ίδιο λάθος έκανε τότε και η ΝΔ, με αποτέλεσμα να μείνει 40 χρόνια ουραγός των πολιτικών εξελίξεων της χώρας. Σήμερα η ΝΔ και ο Μητσοτάκης έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του. Η κύρια μάχη των νέων εκλογών εντοπίζεται μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Ποιος θα είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς στην επόμενη ημέρα. Όχι ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Θα είναι τεράστιο λάθος να στρέψουν την πολιτική ρητορική κατά του Μητσοτάκη.

    Ποιες ήταν οι αιτίες της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ;

    ¨Ένα πρόβλημα του ήταν ότι συνένωσε πολλά μικρά αντισυστημικά κόμματα, εργαλειοποιώντας τον θυμό των Ελλήνων από τα μνημόνια. Η κάθε μία συνιστώσα είχε ένα μικρό ακροατήριο, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο τους ακροατήριο. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ τους προκαλώντας σύγχυση τόσο για τα μηνύματα των εκλογών όσο και για το πρόγραμμα που θα εφαρμόζονταν. Μ΄ άλλα λόγια, η κάθε μία συνιστώσα μπορεί να γεμίσει ένα γήπεδο, αλλά δεν μπορεί να γεμίσει τα γήπεδα όλης της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πολάκη. Μπορεί να γεμίσει ένα στάδιο στην Κρήτη αλλά δεν μπορεί να γεμίσει όλα τα στάδια της Κρήτης.

    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Ιάσωνας. Επιδεικνύει τεράστιο ζήλο για τους μετανάστες, οι οποίοι δεν ψηφίζουν και ταυτόχρονα ζητά την ψήφο των Ελλήνων.

    Αποτέλεσε έναν ευκαιριακό κόμμα υφαρπαγής και νομής της εξουσίας χωρίς ενιαία πολιτική φιλοσοφία. Δεν μπόρεσε ποτέ να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα με ενιαία φιλοσοφία και οικονομική πολιτική. Αν δεν μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα με συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, σταδιακά θα συρρικνωθεί και θα επιστρέψει στα πολύ χαμηλά ποσοστά, απ όπου ξεκίνησε. Θα απωλέσει τον κύριο πόλο αναφοράς της κεντροαριστεράς και αυτόν την αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Επι πλέον σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πολιτικό άλλοθι. Κρίνεται και εκ των επιλογών του κάπιταλ κοντρόλ, το νέο μνημόνιο, την απόπειρα δόλιας χρεοκοπίας της χώρας και κυρίως με την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε κυβέρνηση με βάση το μοντέλο του ψυχισμού και όχι του ορθολογισμού. Δηλαδή εργαλειοποίησε και υποδαύλισε το συναίσθημα. Το μετέτρεψε σε θυμό και με βάση αυτό έγινε κυβέρνηση. Το ίδιο επιχείρησε με το ατύχημα , δυστύχημα των Τεμπών. Να εργαλειοποιήσει τον θυμό. Σήμερα όμως ανακαλούν τον ορθολογισμό και επικαλούνται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το 80% του λαού είναι ηλίθιοι και μόνο το 20% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι έξυπνοι. Δηλαδή θεωρούν τον μικρομεσαίο μικροεπιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία ως καπιταλιστή, υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας. Επεδίωξαν να συνεχίσουν την σφαγή του. Μία σφαγή που ξεκίνησε από το πρώτο μνημόνιο. Η μοναδική κυβέρνηση που είδε το πρόβλημα είναι η ΝΔ, κι αυτή όχι πλήρως. Σήμερα οι μικρομεσαίοι εξεγέρθηκαν. Δεν αντέχουν να συνεχίσουν να είναι μονίμως τα υποζύγια της φορολογίας.

    Απόδειξη. Τα χρέη των Ελλήνων προς το δημόσιο έχει την εξής σύνθεση: Το 80% των χρεών απαρτίζεται από τους μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη, την οποία η Φωτίου την προσδιόρισε στο εισόδημα των 5000 ευρώ. Αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη προς την εφορία. Χρέη τα οποία συνεχώς αυξάνουν. Δεν είναι λοιπόν φοροφυγάδες, αδυνατούν να πληρώσουν την υπερφορολόγηση. Το πολιτικό σύνθημα επομένως στην χώρα παύει να είναι : προλετάριοι της χώρας ενωθείτε, αλλά μικρομεσαίοι εξεγερθείτε, δεν πάει άλλο. Η αριστερή φιλοσοφία αντικαθίσταται από την εστίαση στην φορολογία και στην σφαγή των παιδιών ενός κατώτερου θεού.

    Το μήνυμα των πολιτών αναφέρεται στην μείωση των δυσβάστακτων φόρων, οι οποίοι αφενός δεν μπορούν να εισπραχθούν, αφετέρου λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

    Τι δείχνει αυτό; Ότι πρέπει εν τέλει κάποια κυβέρνηση να δει την ιδιωτική οικονομία, τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Επι πλέον μία ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο με την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διότι οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στα δύο αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και δημιουργείται τεράστια αναπτυξιακή ανισορροπία μεταξύ των δύο κέντρων και της περιφέρειας της χώρας.

    Αυτό το μήνυμα των πολιτών για επικέντρωση της κυβέρνησης και στροφή στην ιδιωτική οικονομία, αποδεικνύεται από την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, στις Β Πειραιώς, όπου η ιδιωτικοποίηση και η επαναλειτουργία των ναυπηγείων. Έδωσε για πρώτη φορά μεγάλα ποσοστά στην ΝΔ και κατακρημνίσθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επόμενο λοιπόν μήνυμα των πολιτών είναι η δημιουργία πολιτικών εργασίας και όχι κατασκευή πολιτικών και διανομή επιδομάτων ανεργίας, πολύ δε περισσότερο πολιτικών αριστερών συνθημάτων.

    Μονόδρομος είναι η αύξηση των ιδιωτικών άμεσων επενδύσεων. Η συνέχιση της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ένεκα των μνημονίων και της επιτήρησης για έναν αιώνα.

    Το κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών οι ηττημένοι; Προφανώς όχι. Ο μόνος που το κατάλαβε είναι ο Γ. Τσίπρας, που δήλωσε (προφανώς κατ΄ εντολή του Αλέξη), «μας φτύνουν, δε βρέχει». Είναι ο μόνος ή από τους ελάχιστους που κατάλαβε το μήνυμα των εκλογών. Είναι πραγματικά μαρτύριο για τον Α Τσίπρα το διάστημα μέχρι της εκλογές. Καλείται να διαχειριστεί βουλευτές, στελέχη ακόμη και τους απλούς ψηφοφόρους που δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα, που νομίζουν όχι μόνο ότι βρέχει, αλλά κρατούν και ομπρέλα.

    Το κυριότερο όμως μήνυμα των εκλογών είναι ότι κυβέρνηση θα κάνουν πλέον εκείνα τα κόμματα που θα στρέφονται στο κέντρο και όχι στις παρυφές των άκρων δεξιάς ή αριστεράς. Η νίκη της ΝΔ, επιτεύχθηκε γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ και τον Μητσοτάκη τον αποδέχθηκαν οι κεντρώοι και όχι οι αντισυστημικοί της άκρας δεξιάς την οποία απέβαλε. Αντίθετα τα κόμματα της αριστεράς προσκαλούν ακόμη και τα κόμματα των άκρων της δεξιάς. Δεν είναι πολιτικός λόγος αυτός. Είναι ευκαιριακός, καιροσκοπικός και κυρίως αντισυστημικός. Προσπαθούν με την ίδια στρατηγική να επανέλθουν στην εξουσία. Στόχος είναι μόνο η κατάληψη της εξουσίας και μόνο. Το λάθος της αντιπολίτευσης συνεχίζεται.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Κέρδη και ζημίες από την Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ (του Νίκου Ρίζου)

    Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση άνω των 300 πυραύλων, ως αντίποινα για...

    Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

    Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...

    Πρωτομαγιά 2024: Η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα

    Μέσα στο Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη «πέφτει» φέτος η Πρωτομαγιά, με την υπουργό...