8.2 C
Kastoria

  Το six-pack σημαίνει ένα όμορφο αλλά όχι δυνατό σώμα

  spot_img

  Το six-pack παρότι δείχνει ένα καλογυμνασμένο και δυνατό σώμα, και παρότι είναι επιθυμία πολλών ασκούμενων, έχει αποδειχθεί ότι δεν τίποτα άλλο από έναν «αισθητικό στόχο».  

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ένας ασκούμενος μπορεί να έχει καλοσχηματισμένους κοιλιακούς αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και δυνατούς τους μύες του πυρήνα και της πυέλου. Σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, το six-pack είναι ένας «αισθητικός στόχος», ο οποίος είναι αποτέλεσμαπερισσότερο μιας ισορροπημένης διατροφής, παρά ενός προγράμματος άσκησης.

  Μάλιστα, το six-pack είναι μία φράση η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει ότι οι κοιλιακοί μύες του ανθρώπινου σώματος είναι εμφανείς. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό λίπους είναι αρκετά χαμηλό και για αυτό το λόγο το περίγραμμα του ορθού κοιλιακού, του μυός δηλαδή που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια της κοιλιάς και εκτείνεται από τον θώρακα έως το ηθικό οστό, είναι εμφανές – ορατό

  Γιατί οι μύες του πυρήνα είναι πιο σημαντικοί από τον ορθό κοιλιακό 

  Όταν αναφερόμαστε στους μύες του πυρήνα του ανθρώπινου σώματος, εννοούμε τους εν τω βάθη μύες, δηλαδή ένα βαθύτερο στρώμα μυών που περικλείουν τη σπονδυλική στήλη, τους μύες του πυελικού εδάφους, το διάφραγμα και τους γλουτούς.

  Όλοι αυτοί οι μύες μαζί υποστηρίζουν και βοηθούν στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, μειώνουν το φορτίο επιβάρυνσης από τη μέση και τα γόνατα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη διατήρηση μίας σωστής στάσης σώματος. Επιπλέον ένας δυνατός πυρήνας εκτός από τη σωστή στάση σώματος, εξασφαλίζει μία υγιή σπονδυλική στήλη και μια καλή λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων του άνω και κάτω μέρους του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα όλα αυτά τα οφέλη γίνονται πολύ πιο σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, οπού υπάρχει κίνδυνος αρθρίτιδας, πτώσης και μείωσης της οστικής πυκνότητας.

  Ορθός κοιλιακός

  Σε αντίθεση με τους μύες του πυρήνα, ο ορθός κοιλιακός είναι μόνο ενός επιφανειακός μυς, που εκτός του ότι μπορεί και μας επιτρέπει να κρατηθούμε πολύ ώρα σε «σανίδα» (άσκηση γυμναστικής) ή να εκτελούμε ένα μεγάλο αριθμό κοιλιακών, δεν μπορεί να μας προστατέψει από μελλοντικούς τραυματισμούς ή από το να εκτελούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα διάφορες καθημερινές ή αθλητικές δραστηριότητες, όπως να μεταφέρουμε κάποιο βάρος , να τρέξουμε κ.α. Και αυτό γιατί εκεί πρέπει να ενεργοποιηθούν και να δουλέψουν και οι υπόλοιποι μύες, οι εν τω βάθη μύες της πυέλου & του πυρήνα και όχι μόνο ο ορθός κοιλιακός. 

  Επίσης ο όρθρος κοιλιακός και πρωταγωνιστής του six-pack, ενεργεί μόνο γύρω από τη σπονδυλική στήλη και η μόνη λειτουργία στην οποία συμμετέχει είναι στην στήριξη της σπονδυλικής στήλης και στην προστασία των εσωτερικών οργάνων.

  Γιατί πρέπει να ενισχύσουμε τους μύες του πυρήνα

  Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι μύες του πυρήνα, μπορεί να μην είναι εμφανείς όπως ο ορθός κοιλιακός, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών αποτελούν το κλειδί για ένα λειτουργικό, δυνατό και σταθερό σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι όταν οι μύες του πυρήνα είναι δυνατοί, τότε το ανθρώπινο σώμα δέχεται έως και 45% λιγότερη μυϊκή πίεση σε άλλες περιοχές του όπως π.χ στη μέση. 

  Όλα τα παραπάνω μας αποδεικνύουν ότι η επιθυμία του να αποκτήσουμε six-pack είναι απλά ένας αισθητικός στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διατροφής και όχι κάνοντας ατελείωτες ασκήσεις κοιλιακών. Επίσης αποδεικνύουν ότι δεν μπορείς να μειώσεις το ποσοστό λίπους σε συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος μέσω της άσκησης, και επίσης ότι οι ασκήσεις κοιλιακών δεν μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση των κοιλιακών σου.

  Και τα πιο σημαντικό

  Το six-pack δεν μπορεί να μας προστατέψει από τραυματισμούς, ούτε να μας βοηθήσει να αποκτήσουμεένα σταθερό, λειτουργικό και δυνατό σώμα.

  Αν θέλουμε να αποκτήσουμε πραγματικά ένα σταθερό και δυνατό σώμα, αυτό θα το καταφέρουμε μόνο αν ενεργοποιήσουμε & ενισχύσουμε  τους μύες του πυρήνα και όχι αποκτώντας six-pack.

  Παγούνης Νικόλαος

  Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

  Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

  στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

  International Certificate in Osteopathic &

  Chiropractic Manipulation

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

  Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

  Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

  Χρόνιος πόνος & Functional Movement

  Στο Functional movement, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη στάση σώματος και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο...

  Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών: Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

  Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο...

  Διαβάστε ακόμη

  Ιλαρά: Αύξηση 79% των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

  Τι δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2023. ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός...

  Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus»

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω...

  Σήμερα με ραντεβού τα Τεστ Παπ στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Ιανουάριο θα...

  Εσείς κοιμάστε σωστά; Πέντε συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να το καταφέρετε

  Με την έναρξη κάθε νέου έτους οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν αποφάσεις για αλλαγές στη ζωή τους....