12 C
Kastoria

    Ξεκινά η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας

    spot_img
    spot_img

    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1094/28.02.2023), ξεκινάει η δράση «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας», η οποία απευθύνεται στα νοικοκυριά που θα συνδεθούν με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου το οποίο κατασκευάζει η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) στη Φλώρινα.

    Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Φλώρινας μπορούν άμεσα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης στην επίσημη σελίδα της ΔΕΔΑ (www.deda.gr/map/) , καταθέτοντας ταυτόχρονα αίτημα σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή.

    Η δράση αφορά στην επιχορήγηση, έως και 100%, του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης, τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή άλλα στερεά καύσιμα, με συστήματα φυσικού αερίου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. H δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020». Δικαιούχος της δράσης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ φορέας υποδοχής των αιτήσεων, ελέγχου, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης είναι η ΔΕΔΑ.

    Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στη δράση λήγει στις 31/7/2023. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή μπορεί να αλλάξει, στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν νωρίτερα.

    Σε ό, τι αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης μπορούν να υποβληθούν στη ΔΕΔΑ το αργότερο έως την 30/9/2023.

    Η  Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών, Barbara Morgante, υπογράμμισε:

    «Το πρόγραμμα επιδότησης Oil to Gas παρέχει σημαντικά κίνητρα στα νοικοκυριά της Φλώρινας να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας τους και να αποκτήσουν, μέσα από τη σύνδεσή τους με το δίκτυο διανομής της ΔΕΔΑ, πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Μια φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, που μπορεί να καλύψει με αποδοτικό τρόπο τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, αποτελώντας παράλληλα  το «όχημα» για την ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. 

     Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μέσα από έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα δίκτυα, έτοιμα να υποδεχθούν ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια ανάπτυξη και οικονομία».

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Φλώρινα: Εκσυγχρονισμός Χιονοδρομικού Κέντρου Φλώρινας

    Η πρόοδος 15 έργων, μεταξύ των οποίων, το έργο «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων...

    Συνελήφθησαν -3- ημεδαποί, σε περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας, κατά το τελευταίο επταήμερο, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

    Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων κατά το τελευταίο επταήμερο, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις -3- ατόμων, από...

    Φλώρινα: Συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου του Φιλώτα στις 16:00 από αγρότες

    Αγρότες από την Εορδαία και το Αμύνταιο προχωρούν σήμερα και για μία ώρα, 16:00-17:00,...

    Νεκρός ο σκιέρ από τη Φλώρινα που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία

    Νεκρός εντοπίστηκε αργά σήμερα το απόγευμα ο 36χρονος Φλωρινιώτης Κωνσταντίνος Μομτσης ο οποίος καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα...

    Διαβάστε ακόμη

    Φλώρινα: Εκσυγχρονισμός Χιονοδρομικού Κέντρου Φλώρινας

    Η πρόοδος 15 έργων, μεταξύ των οποίων, το έργο «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων...

    Νυμφαίο: Ανοίγει τις πύλες του το Καταφύγιο της καφέ αρκούδας (βίντεο)

    Ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό το  Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, αφού...

    Φλώρινα: Συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου του Φιλώτα στις 16:00 από αγρότες

    Αγρότες από την Εορδαία και το Αμύνταιο προχωρούν σήμερα και για μία ώρα, 16:00-17:00,...

    Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

    Σας ανακοινώνουμε ότι η ιστοσελίδα της ιεράς Μητροπόλεώς μας: www.imflorinas.gr έχει προσβληθεί από κακόβουλη επίθεση και...