20.6 C
Kastoria

    Ξεκινά ο Εναέριος Εμβολιασμός των Kόκκινων Aλεπούδων κατά της Λύσσας –Εαρινή Εκστρατεία 2023

    spot_img
    spot_img

    Από την υποδιεύθυνση κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς,  γνωστοποιείται ότι η xώρα μας εφαρμόζει δύο (2) πρόγραμμα εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων ενάντια του ιού της λύσσας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός  στα ζώα και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

    Μετά την επανεμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012 και την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της νόσου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Ελλάδα έχει πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Για να συνεχισθεί ο έλεγχος αυτής της πολύ επικίνδυνης – θανατηφόρου νόσου, πρέπει να εμβολιάζονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ όλοι οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα) κατά της λύσσας, από κτηνιάτρους οι οποίοι ασκούν νόμιμα το επάγγελμα.

    Επίσης, εμβολιάζονται οι κόκκινες αλεπούδες και γενικότερα ζώα της άγριας πανίδας, με εμβόλια-δολώματα τα οποία περιέχουν ζωντανό ιό  (εικόνα 1).

    Για την εαρινή εκστρατεία 2023, ο εμβολιασμός θα γίνει με ρίψεις από αέρος των εμβολιακών δολωμάτων τον Ιούνιο 2023 (01-11.06.2023).

    Οι ρίψεις θα γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

    neo embolio lissa

    Εάν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας :

    •  Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με αυτό.
    • Εάν χρειαστεί να το απομακρύνετε:
    • Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια.
    • Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

    Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής στο τηλ.2467071901 ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)  τηλ.2105212000 για περαιτέρω οδηγίες.

    Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα)

    ios lissas

       Μετά από πιθανή  άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:

    • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
    • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
    • Εάν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε μονάδα υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/πλαστική σακούλα) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.
    • Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε από το στόμα, εάν το έχει ήδη δαγκώσει.

        Περισσότερες πληροφορίες για τη λύσσα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr  στην καρτέλα Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα, ή μπορείτε να καλέστε τον Ε.Ο.Δ.Υ. στο τηλ.210521200  24 ώρες το 24ωρο ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eody.gov.gr

        Επίσης, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, υπάρχει σχετικό με τη λύσσα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στην:

    Στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης της Λύσσας συνεχίζεται η καταβολή οικονομικής αποζημίωσης σε όσους προσκομίζουν νεκρές ή θανατωμένες αλεπούδες.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από Εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ σε υπαλλήλους της Π.Ε. Καστοριάς

    Επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) καθώς και βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση απειλητικών...

    Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου και Διονύση Σταμενίτη με μηλοπαραγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς

    Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και μηλοπαραγωγούς της...

    Διαμόρφωση αγροτικής οδοποιίας από την ΠΕ Καστοριάς

    Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο δυναμικό και τα...

    Θέση εργασίας ενός (1) ατόμου στην Π.Ε. Καστοριάς

    Πρόσληψη ενός (1) ατόμου για 9 μήνες για τη «Συνδρομή στην επίβλεψη έργων και...

    Διαβάστε ακόμη

    Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Αμανατίδη και Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουρ. Ανάπτυξης

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με τη Γενική Γραμματέα...

    Ομιλία Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

    Από την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης επί της...

    Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση σε σύσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεοφύλακτος Ζυμπίδης προσκαλεί όλους τους επαγγελματίες...

    Συνάντηση με Ένωση Στρατιωτικών η Μαρία Αντωνίου

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που...