7.8 C
Kastoria

  ΥπΑΑΤ: Έως τέλος Νοεμβρίου, η ενίσχυση για τα λιπάσματα, ακολουθούν οι ζωοτροφές

  Κέλλας σε Γεωργαντά: Έντονη δυσφορία Λαρισαίων αγροτών για την εξαίρεσή τους από την ενίσχυση των 26,2 εκ. ευρώ, λόγω πολέμου.

  spot_img

  Την έντονη δυσφορία των αγροτών του νομού Λάρισας για τον τρόπο και τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, κατανεμήθηκε το ποσό των 26,2 εκ. ευρώ, από το Αποθεματικό Κρίσης της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, μετέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, σε συνάντησή τους στο ΥπΑΑΤ.

  Ο Λαρισαίος πολιτικός, επεσήμανε στον υπουργό τις ανισότητες και τη διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων, που δημιουργούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς ωφελούνται 20.346 αγρότες, από το σύνολο των 500.000 αγροτών σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, καθιστούν προβληματική τη γενικότερη διάθεσή τους.

  Σημειώνεται, ότι η ενίσχυση αφορά παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών, που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022, αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους και τους βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας.

  Ο κ. Γεωργαντάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα ενίσχυσης των βιολογικών, υπογραμμίζοντας, ότι τα βιολογικά περιβαλλοντικά προϊόντα, καλύπτουν μόλις το 9% του συνολικού ποσοστού παραγωγής στη χώρα και θα πρέπει έως το 2027 να φτάσουν στο 25%.

  Συνδεδεμένη ενίσχυση

  Στη συνάντηση των δυο ανδρών, τέθηκε και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη νέα περίοδο 2023 – 2027, με τον κ. Κέλλα να εστιάζει στην αναγκαιότητα συνέχισης καταβολής της για τα μήλα, τονίζοντας πως οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ουκρανική κρίση και την έλλειψη αγορών για τη διάθεση των προϊόντων τους.

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τον Λαρισαίο πολιτικό, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς Υπ.ΑΑΤ, για τη συμπερίληψη στη συνδεδεμένη ενίσχυση όλων των παλαιών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα μήλα, ενώ έχουν υποβληθεί και οι φάκελοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

  Εργάτες γης

  Ακολούθως, ο κ. Κέλλας έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά και η βιομηχανία, με την έλλειψη εργατικών χεριών και εργατών γης,  με αποτέλεσμα καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων να μένουν ασυγκόμιστες. Ο κ. Γεωργαντάς, ενημέρωσε τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, ότι είχε συνάντηση για το ζήτημα, με τον πρέσβη του Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα 35.000 εργάτες γης από την ασιατική χώρα, ενώ επανέλαβε, ότι  δόθηκε παράταση στους ήδη υπάρχοντες εργάτες γης.

  Ενισχύσεις για λιπάσματα – ζωοτροφές

  Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και τα κόστη αυξημένα. Ο υπουργός απάντησε, ότι η ενίσχυση ύψους 60 εκ. ευρώ για τα λιπάσματα θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά πρόκειται να καταβληθεί και η ενίσχυση ύψους 90 εκ. ευρώ για ζωοτροφές, στους κτηνοτρόφους, καθώς αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, επβεβαιώνοντας πλήρως όσα έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, πριν από λίγες ημέρες.

  Αναπτυξιακός Νόμος

  Τέλος, ο Λαρισαίος πολιτικός, έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό, το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με την πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου, που άνοιξε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ότι, επί συνολικού ποσού, έως 200.000 ευρώ, μόνο το 30% θα διατίθεται για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, μαζί με τα παρελκόμενα.

  Τόνισε, μάλιστα, πως τούτο είναι “δώρον άδωρον”, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως “οι 60.000 ευρώ δεν επαρκούν για την αγορά τρακτέρ και παρελκόμενων, αφοί οι τιμές κυμαίνονται από 100.000 ευρώ και άνω”.

  Ο κ. Γεωργαντάς, ανέφερε, πως αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπορούν να διευκολυνθούν για την αγορά αγροτικού εξοπλισμού, μέσω της ένταξής τους στα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης, για τα οποία εκδόθηκε πρόσκληση, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα 230 εκ ευρώ.

  Πηγήagrotypos.gr

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Το κανάλι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο youtube –  Η εφαρμογή AgriSnap–GR παρέχει πληροφορίες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

  Με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή βοήθειας προς τους δικαιούχους παραγωγούς, προκειμένου...

  ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις – τροποποιήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2023

  Υλοποιώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη,...

  Μαρία Αντωνίου: Άμεση ενίσχυση της γουνοποιίας με 30 εκ. ευρώ

  Σύμφωνα με την “Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” κι έπειτα από τις αλλεπάλληλες και...

  ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

  Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 (ΟΣΔΕ), δίνοντας...

  Διαβάστε ακόμη

  Το κανάλι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο youtube –  Η εφαρμογή AgriSnap–GR παρέχει πληροφορίες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

  Με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή βοήθειας προς τους δικαιούχους παραγωγούς, προκειμένου...

  Αυγενάκης: Στις Βρυξέλλες η φωνή των Ελλήνων αγροτών ήταν η φωνή της Ελλάδας – Πριν από τις ευρωεκλογές οι αλλαγές στην ΚΑΠ

  Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών...

  Απίστευτες εικόνες στις Βρυξέλλες: Αγρότες διαλύουν αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ 

  Μπρα ντε φερ με την αστυνομία παίζουν οι αγρότες που κατέκλυσαν τους δρόμους των...

  Πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 70 εκ. € από τον ΕΛ.Γ.Α., για ζημίες έτους 2023

  Σήμερα, Δευτέρα 26ηΦεβρουαρίου 2024 και ώρα 14:00 μ.μ., εγκαίρως και σύμφωνα με τις εξαγγελίες...