Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
16.6 C
Kastoria

    ΥπΑΑΤ: Έως τέλος Νοεμβρίου, η ενίσχυση για τα λιπάσματα, ακολουθούν οι ζωοτροφές

    Κέλλας σε Γεωργαντά: Έντονη δυσφορία Λαρισαίων αγροτών για την εξαίρεσή τους από την ενίσχυση των 26,2 εκ. ευρώ, λόγω πολέμου.

    spot_img

    Την έντονη δυσφορία των αγροτών του νομού Λάρισας για τον τρόπο και τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, κατανεμήθηκε το ποσό των 26,2 εκ. ευρώ, από το Αποθεματικό Κρίσης της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, μετέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, σε συνάντησή τους στο ΥπΑΑΤ.

    Ο Λαρισαίος πολιτικός, επεσήμανε στον υπουργό τις ανισότητες και τη διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων, που δημιουργούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς ωφελούνται 20.346 αγρότες, από το σύνολο των 500.000 αγροτών σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, καθιστούν προβληματική τη γενικότερη διάθεσή τους.

    Σημειώνεται, ότι η ενίσχυση αφορά παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών, που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022, αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους και τους βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας.

    Ο κ. Γεωργαντάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα ενίσχυσης των βιολογικών, υπογραμμίζοντας, ότι τα βιολογικά περιβαλλοντικά προϊόντα, καλύπτουν μόλις το 9% του συνολικού ποσοστού παραγωγής στη χώρα και θα πρέπει έως το 2027 να φτάσουν στο 25%.

    Συνδεδεμένη ενίσχυση

    Στη συνάντηση των δυο ανδρών, τέθηκε και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη νέα περίοδο 2023 – 2027, με τον κ. Κέλλα να εστιάζει στην αναγκαιότητα συνέχισης καταβολής της για τα μήλα, τονίζοντας πως οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ουκρανική κρίση και την έλλειψη αγορών για τη διάθεση των προϊόντων τους.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τον Λαρισαίο πολιτικό, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς Υπ.ΑΑΤ, για τη συμπερίληψη στη συνδεδεμένη ενίσχυση όλων των παλαιών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα μήλα, ενώ έχουν υποβληθεί και οι φάκελοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

    Εργάτες γης

    Ακολούθως, ο κ. Κέλλας έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά και η βιομηχανία, με την έλλειψη εργατικών χεριών και εργατών γης,  με αποτέλεσμα καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων να μένουν ασυγκόμιστες. Ο κ. Γεωργαντάς, ενημέρωσε τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, ότι είχε συνάντηση για το ζήτημα, με τον πρέσβη του Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα 35.000 εργάτες γης από την ασιατική χώρα, ενώ επανέλαβε, ότι  δόθηκε παράταση στους ήδη υπάρχοντες εργάτες γης.

    Ενισχύσεις για λιπάσματα – ζωοτροφές

    Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και τα κόστη αυξημένα. Ο υπουργός απάντησε, ότι η ενίσχυση ύψους 60 εκ. ευρώ για τα λιπάσματα θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά πρόκειται να καταβληθεί και η ενίσχυση ύψους 90 εκ. ευρώ για ζωοτροφές, στους κτηνοτρόφους, καθώς αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, επβεβαιώνοντας πλήρως όσα έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, πριν από λίγες ημέρες.

    Αναπτυξιακός Νόμος

    Τέλος, ο Λαρισαίος πολιτικός, έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό, το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με την πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου, που άνοιξε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ότι, επί συνολικού ποσού, έως 200.000 ευρώ, μόνο το 30% θα διατίθεται για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, μαζί με τα παρελκόμενα.

    Τόνισε, μάλιστα, πως τούτο είναι “δώρον άδωρον”, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως “οι 60.000 ευρώ δεν επαρκούν για την αγορά τρακτέρ και παρελκόμενων, αφοί οι τιμές κυμαίνονται από 100.000 ευρώ και άνω”.

    Ο κ. Γεωργαντάς, ανέφερε, πως αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπορούν να διευκολυνθούν για την αγορά αγροτικού εξοπλισμού, μέσω της ένταξής τους στα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης, για τα οποία εκδόθηκε πρόσκληση, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα 230 εκ ευρώ.

    Πηγήagrotypos.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

    Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης για τις συνδεδεμένες – Στόχος η πληρωμή τους πριν από το Πάσχα

    Με στόχο την  πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν από το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση...

    ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ μόνο για όσους υπέστησαν καταστροφές από τον «Ντάνιελ» και τον «Ελίας»

    Χρήματα από τον ΕΛΓΑ θα λάβουν μόνον οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά...

    Το κανάλι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο youtube –  Η εφαρμογή AgriSnap–GR παρέχει πληροφορίες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

    Με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή βοήθειας προς τους δικαιούχους παραγωγούς, προκειμένου...

    Διαβάστε ακόμη

    Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

    Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» ...

    Αυξημένος κατά 125 εκατ. €, στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

    Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η...