13.3 C
Kastoria

  ΥΠΕΝ: Αυλαία για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες και ηλιακούς

  Ποιους αφορούν τα δύο προγράμματα που θα μοιράσουν 250 εκ. ευρώ στα νοικοκυριά, έτοιμοι προς δημοσιοποίηση οι οδηγοί - Συνδεδεμένη με εισοδηματικά κριτήρια η επιδότηση

  spot_img

  Τρεις κατηγορίες καταναλωτών θα επιδοτήσει με 150 εκατομμύρια η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη, με το οποίο σκοπεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους στον οικιακό τομέα.

  Ο οδηγός του προγράμματος που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα επικεντρωθεί ελλείψει επαρκών πόρων στα νοικοκυριά ενώ προβλέπεται μέσα στα 150 εκ. να ενταχθεί κονδύλι που θα είναι αποκλειστικά για ευάλωτους καταναλωτές. Εκτός μένουν επιχειρήσεις και αγρότες που θα ενισχυθούν από διαφορετικές δράσεις.

  Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ο οδηγός για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, για τους οποίους η επιδότησηθα κυμανθεί από 50% έως 60% και θα είναι συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου. Συνολικά αναμένεται να διατεθούν 100 εκ. ευρώ.

  Το πρόγραμμα θα αφορά θερμοσίφωνα στην πρώτη ή την δεύτερη κατοικία, το οποίο θα χωρίζει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες: με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, από 5.000 έως 10.000 στην δεύτερη και άνω από 10.000 ευρώ στην τρίτη.

  Για παράδειγμα για ένα boiler από 136 έως 183 λίτρα που αφορά την κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι 60% με πλαφόν έως τα 771 ευρώ, για την δεύτερη κατηγορία 55% με πλαφόν έως τα 707 ευρώ και τα 643 ευρώ για την τρίτη κατηγορία με επιδότηση 60%.

  Οδηγός αυτοπαραγωγής ενέργειας

  Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στην στέγη είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της αποθήκευσης. Για αυτό και η επιδότηση θα χορηγείται μόνο με εγκατάσταση συστημάτων με μπαταρίες και όχι με συμβατικά συστήματαΠροϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ. Με βάση το σχεδιασμό οι επιδοτήσεις θα αφορούν συστήματα έως 10 kW με χωρητικότητα μπαταρίας 10 κιλοβατώρες.

  Τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται να επιδοτούνται κατά 100% για την μπαταρία και κατά 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα. Με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για μπαταρία και 35% για το φωτοβολταϊκό. Επίσης με ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ η επιδότηση θα ανέλθει στο 25% ενώ προβλέπεται μπόνους επιδότησης για τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές και πολύτεκνους.

  Πηγήnewmoney.gr
  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Ξεκινά η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας

  Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1094/28.02.2023), ξεκινάει η δράση «Αντικατάσταση συστημάτων...

  Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δράσεις ύψους €700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €, η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά...

  Επιδοτήσεις ρεύματος: Πάνω από €1.100 το όφελος για ένα νοικοκυριό

  Υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ το όφελος από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για ένα μέσο νοικοκυριό από την...

  Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Φεβρουάριο: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα

  Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται για τον μήνα Φεβρουάριο η επιδότηση στο ηλεκτρικό...

  Διαβάστε ακόμη

  Κ. Μητσοτάκης για εκλογές: Οι πρώτες κάλπες τον Μάιο, οι δεύτερες τον Ιούλιο

  Το Μάιο θα στηθούν οι πρώτες κάλπες όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός χωρίς να προσδιορίζει...

  «Καλάθι των νονών»: Από τις 29 Μαρτίου με λαμπάδες, παιχνίδια, σοκολατένια αυγά

  Την 21η εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού σημειώνεται αύξηση σε 60 προϊόντα, μείωση...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλά στο Δίκτυο1 και στην Ολομέλεια της Βουλής για το νερό (βίντεο)

  Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου...

  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Αναρτήθηκε ο Οδηγός – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

  Αναρτήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/ ο Οδηγός του...