9.6 C
Kastoria

  Ζημιά 400 ευρώ το στρέμμα έχουν οι μηλοπαραγωγοί, θα κάνουν συνάντηση στην Αγιά

  Η ζημιά των παραγωγών μήλων ανέρχεται σε 400 ευρώ το στρέμμα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και δενδροκαλλιεργητής, Ρίζος Μαρούδας.

  spot_img

  Και προσθέτει: «Με τις μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ποσό της ενίσχυσης. 

  Μια εβδομάδα έχει περάσει και τέτοια ανακοίνωση και πολύ περισσότερο διάθεση χρημάτων ώστε να κάνουν και οι μηλοπαραγωγοί γιορτές τα Χριστούγεννα δεν έχει υπάρξει. Καθημερινά επικοινωνούμε με το Υπουργείο, οι διαβεβαιώσεις συνεχίζονται από μέρα σε μέρα, δεν επαληθεύτηκαν όμως στην πράξη. 

  Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες. Δεν θα δεχτούμε ψίχουλα ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε να βάλουμε πετρέλαιο να καλλιεργήσουμε.

  Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους βουλευτές και όλους τους φορείς ότι η Αγιά χωρίς εισόδημα των μηλοπαραγωγών αντιμετωπίζει συνολική καταστροφή στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Επαρχίας. 

  Απαιτούμε:

  • Άμεσα ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα. 
  • Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε δώσει αλλά και το Υπουργείο έχει στην διάθεση του. 
  • Ούτε σκέψη να υπάρχει διαφορετικό ποσό ενίσχυσης ή και καθόλου ενίσχυση σε κάποιες ποικιλίες. 

  Η πρωτοφανή μαζική συμμετοχή των παραγωγών σε κάθε δράση που αποφασίστηκε, η αρραγής ενότητα μας είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας για να φτάσουμε ως το τέλος τον αγώνα μας. 

  Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των παραγωγών. 

  Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε. Να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουμε την Πέμπτη (29 Δεκεμβρίου) και ώρα 6:30 μμ στην Αγιά (ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ) για να γίνει ενημέρωση και να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας». 

  Παϊσιάδης Σταύρος

  Πηγήagrotypos.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Καστοριά: Η Βιολογική Καλλιέργεια της Μηλιάς

  Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε μια από...

  Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

  Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...

  Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής  Μακεδονίας, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημίες στις καλλιέργειες

  Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και με την παρουσία μέσω τηλεδιάσκεψης,...

  Υψηλή Γέφυρα Σερβίων: Συνεδρίαση Ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

  Οι τρόποι αποζημίωσης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την απαγόρευση...

  Διαβάστε ακόμη

  Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Αυγενάκη για αγροτικά θέματα της Καστοριάς

  Σε συνέχεια της δέσμευσής μου στον αγροτικό κόσμο της Καστοριάς και της συνάντησης εργασίας...

  ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις – τροποποιήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2023

  Υλοποιώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη,...

  Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο)

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια...

  Αγροτικά: Τα μέτρα που ισχύουν και αυτά που είναι σε εξέλιξη – Δηλώσεις Αυγενάκη

  «Οι απειλές, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται μόνο...