Home Ελλάδα Αγροτικά Εδώ και μια 10ετία χαμηλές τιμές στα μήλα, βγαίνουν στους δρόμους οι...

Εδώ και μια 10ετία χαμηλές τιμές στα μήλα, βγαίνουν στους δρόμους οι παραγωγοί

Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη μήνα, διεκδικώντας την στήριξη τους εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων.

0

Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη μήνα, διεκδικώντας την στήριξη τους εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στην Αγιά, από πολλές μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων  Λάρισας και Μαγνησίας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης,  Σαρανταπόρου, Καλλιθέας Ολύμπου,  Αμπελώνα, Τυρνάβου, Ζαγοράς, Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου, Λουρίου, Δρακειάς. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ανάβρας, Κισσάβου, Μελιβοίας, Ορεινά. Οι Σύλλογοι γυναικών: Ανάβρας, Ποταμιάς. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Μεταξοχωρίου, Δήμητρας, Ανατολιτών

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος», αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να προχωρήσουμε σε τοπικές κινητοποιήσεις στα μέσα του μήνα και στη συνέχεια να κατέβουμε στο ΥπΑΑΤ και να ζητήσουμε στήριξη των μηλοπαραγωγών. Η κατάσταση είναι απελπιστική και βρίσκονται όλοι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Εδώ και επτά χρόνια οι παραγωγοί μήλων έχουν χαμηλές τιμές παραγωγού και μειωμένο εισόδημα.

Σε συναντήσεις με το ΥπΑΑΤ κάνουν λόγο για ενισχύσεις de minimis αλλά είναι τόσα πολλά τα προϊόντα που υπόσχονται αυτές τις ενισχύσεις που στο τέλος θα δώσουν ψίχουλα. Από την άλλη η εγχώρια αγορά έχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, αφού οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές φρούτων και ειδικότερα μήλων γιατί απλά δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η αγορά της Αιγύπτου αλλά και εκεί έχουμε μείωση εισοδήματος των καταναλωτών και υποκατανάλωση, με αποτέλεσμα να «πιεστούν» ακόμη περισσότερο προς τα κάτω οι τιμές που ήδη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Φέτος έφυγαν πολλά μήλα σε τιμές ανοικτές ή κάτω του κόστους, στα 12 – 20 λεπτά από τα χωράφια. Σε πολλές περιπτώσεις όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν θα γίνει εξόφληση από τον έμπορα θα πέσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές. Ο κλάδος της μηλοπαραγωγής βρίσκεται πια σε οριακό σημείο σε όλη την χώρα και πρέπει αυτό να το καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν».

Ο κ. Ηλίας Τσιάρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στα μήλα έχει ολοκληρωθεί και η παραγωγή είναι αποθηκευμένη στα ψυγεία. Οι έμποροι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πάρει τα μήλα από το χωράφι με ανοικτές τιμές. Στη λιανική όμως οι καταναλωτές τα πληρώνουν γύρω στα 1,60 ευρώ. 

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δηλαδή από το 2010, η μηλοκαλλιέργεια έχουν πληγεί με τις τιμές παραγωγού να είναι συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα. Ήρθε μετά το ρώσικο εμπάργκο και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Φέτος είχαμε και τα προβλήματα με τις εξαγωγές στην Αίγυπτο. Όλα τα φρούτα είχαν κάποια χρόνια που οι παραγωγοί κατάφεραν να απολαύσουν μια καλή τιμή, αυτό όμως δεν έχει συμβεί στα μήλα.

Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουμε τριπλασιασμό του κόστους καλλιέργειας. Οι τιμές όμως του παραγωγού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια. Όσο για τις ενισχύσεις στο πετρέλαιο που μας έδωσε η πρόσφατα κυβέρνηση ήταν για μένα ένα ποσό στα 2 ευρώ το στρέμμα. Κάτι αντίστοιχο περιμένουμε να γίνει με την ενίσχυση στα λιπάσματα. Γιατί ακούνε για ενισχύσεις οι καταναλωτές και νομίζουν ότι γίναμε εκατομμυριούχοι».

Παϊσιάδης Σταύρος

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version