Home Ελλάδα Αγροτικά Κρίσιμη συνάντηση ΕΕ με Αίγυπτο για εξαγωγές από Νοέμβριο απόφαση στήριξης μηλοπαραγωγών

Κρίσιμη συνάντηση ΕΕ με Αίγυπτο για εξαγωγές από Νοέμβριο απόφαση στήριξης μηλοπαραγωγών

Συνεχίζεται το πρόβλημα στην Αίγυπτο με την μη έκδοση ενέγγυων επιστολών (Letter of Credit) από τις τράπεζες της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά νεκρώσει οι εισαγωγές.

0

Συνεχίζεται το πρόβλημα στην Αίγυπτο με την μη έκδοση ενέγγυων επιστολών (Letter of Credit) από τις τράπεζες της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά νεκρώσει οι εισαγωγές.

Το πρόβλημα αφορά και την χώρα μας με τις ελληνικές εξαγωγές μήλων και δαμάσκηνων, γεγονός που συμπαρέσυρε τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η επιβίωση των παραγωγών.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, αντιπροσωπεία της Αιγύπτου αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και επιδιώκει να προωθήσει την συμφωνία με το ΔΝΤ.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το ζήτημα αναμένεται να τεθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης ΕΕ με Αίγυπτο για ζητήματα εμπορίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, στις 18 Οκτωβρίου, στο Κάιρο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μηλοπαραγωγών από την Αγιά για τις εξαγωγές προς Αίγυπτο, τους ανέφερε ότι «οι σχετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ προβλέπεται να ληφθούν μετά τον Νοέμβριο, καθώς νωρίτερα δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη διάθεση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος. Αν αν δεν καταστεί δυνατή η ευρωπαϊκή λύση θα εξαντλήσει κάθε χρηματοδοτικό μέσο σε εθνικό επίπεδο για την στήριξη των μηλοπαραγωγών». 

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αίτημα στήριξης έχει κατατεθεί προς ΕΕ από Ιταλία και Πολωνία, που εξάγουν μήλα στην Αίγυπτο. 

Παϊσιάδης Σταύρος

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version