Home Περισσότερα Κόσμος Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας...

Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ποια η στάση του Μπαχτσελί

0
FILE - Turkish President Recep Tayyip Erdogan waits for the start of a round table meeting of the North Atlantic Council during a NATO summit in Vilnius, Lithuania, on July 11, 2023. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has submitted a protocol for Sweden’s admission into NATO to Turkey’s parliament for ratification, his office said Monday, Oct. 23, 2023. Erdogan had been delaying ratification of Sweden’s membership, accusing Stockholm of being too soft on Kurdish militants and other groups he considers to be security threats. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Για την αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω λεκτικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ για το μεσοανατολικό και την στάση του Ισραήλ που μάχεται τη Χαμάς μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης

Μιλώντας για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου τόνισε ότι υπάρχει εμφανής ικανοποίηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Τζιμ Ο’ Μπράιαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρέτησαν την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προφανώς πρόκειται για μια αλλαγή στάσης εκ μέρους του Τούρκου προέδρου» επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση που εκκρεμούσε από το 2022. Και όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, αυτό έχει γίνει αντικείμενο σκληρού παζαριού με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να λάβει από τις ΗΠΑ τα μαχητικά F-16.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Τουρκία το «ναι» του Ερντογάν δεν σημαίνει ότι έχει επιλυθεί το θέμα καθώς υπάρχει και η σκληρή άρνηση του κυβερνητικού εταίρου, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, των Γκρίζων Λύκων, που ζητάει από τη Σουηδία και άλλα ανταλλάγματα. 

Προφανώς, όπως είπε ο Γιάννης Μανδαλίδης η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία αλλά έπαιξε ρόλο και η συγκυρία με τις εξελίξεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη θέση που έχει πάρει η Τουρκία, τη σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων με την Τουρκία, αλλά και τη Συρία.

«Όλα αυτά διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και γιατί τώρα το έκανε (σ.σ. υπέγραψε την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία) και με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστοποίησε αυτή την κίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Nα σημειωθεί ότι από τις 31 χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μέχρι χθες μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν είχαν επικυρώσει το αίτημα εισδοχής που υπέβαλε η Σουηδία ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022 .

Aνταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης | ΕΡΤ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version