Home Περισσότερα Κόσμος Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Ερντογάν – Συζήτηση για ενδεχόμενη πώληση F-16 και για...

Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Ερντογάν – Συζήτηση για ενδεχόμενη πώληση F-16 και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

0
FILE - Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, walks with U.S. President Joe Biden during the G20 leaders' summit in Nusa Dua, Bali, Indonesia, Nov. 15, 2022. Biden administration officials are toughening their language toward NATO ally Turkey as they try to talk Turkish President Recep Erdogan out of launching a bloody and destabilizing ground offensive against American-allied Kurdish forces in neighboring Syria. (Made Nagi/Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία…», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version