Home Π.Ε. Καστοριάς Καστοριά Συνέντευξη με τον Διευθυντή του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κ. Γεώργιο...

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κ. Γεώργιο Μασλάρη

0

Ο Διευθυντής του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κ. Γεώργιος Μασλάρης, παραχώρησε συνέντευξη στο KastoriaNews. Μίλησε για την λειτουργία του σχολείου κατά τη νέα σχολική χρονιά, καθώς και για τους “Ομίλους” που για ακόμη μια χρονιά θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.


Καλημέρα σας κ. Μασλάρη. Το 10ο Δημοτικό, ως πειραματικό σχολείο, είναι έτοιμο για την νέα σχολική χρονιά;

Καλημέρα. Σήμερα έγινε η τελετή του αγιασμού και το σχολείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα από άποψη εκπαιδευτικού προσωπικού (δάσκαλοι και ειδικότητες), οπότε μπορούμε από αύριο να ξεκινήσουμε με ανεπτυγμένο όλο το πρόγραμμα, από την πρωινή ζώνη μέχρι και το ολοήμερο. Είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του σχολείου μας ως πειραματικό. Πέρυσι έγινε πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και φέτος θα συνεχιστεί υποχρεωτικά σε όλες τις τάξεις το μάθημα των μαθηματικών να διδάσκεται πιλοτικά και ενδεχομένως να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιμορφωθούν και σε ένα δεύτερο γνωστικό αντικείμενο για να γίνει η ανάλογη πιλοτική εφαρμογή. Ξεκινάμε με αισιοδοξία, ξεκινάμε με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Μετά από 2 χρόνια κορονοϊού, με τα μέτρα, τα πρωτόκολλα και τον φόβο που είχε επικρατήσει μέσα στις σχολικές μονάδες, φέτος τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξα και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά.

Και εμείς ευχόμαστε το ίδιο. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι είναι και πώς θα λειτουργήσουν οι «Όμιλοι»; 

Ναι, οι όμιλοι στο σχολείο μας, από τη στιγμή που χαρακτηρίστηκε ως πειραματικό, ξεκίνησαν να λειτουργούν από την περσινή σχολική χρονιά. Είναι κάποιες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όχι μόνο από το δικό μας σχολείο αλλά και από όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας. Το σχολείο ελέγχεται για την εκπαιδευτική του λειτουργία από το επιστημονικό συμβούλιο. Κατ’ επέκταση, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν έναν «όμιλο», εισηγούνται στο συμβούλιο του σχολείου την λειτουργία ενός «ομίλου», εγκρίνεται και στη συνέχεια βγαίνει μια σχετική ανακοίνωση όπου δηλώνονται οι συμμετοχές. Ένας όμιλος χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 12 συμμετέχοντες μαθητές και για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 20 δίωρες συναντήσεις, δηλαδή να συμπληρωθούν τουλάχιστον 40 διδακτικές ώρες. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε και έρχεται η λήξη του ομίλου, δίνεται μια βεβαίωση συμμετοχής στους μαθητές που ολοκλήρωσαν όλο τον κύκλο, που πιστοποιεί ότι παρακολούθησαν το σχετικό όμιλο.

Ποια είναι η θεματολογία των «ομίλων»; Ποιος την επιλέγει;

Ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί να λειτουργήσει έναν «όμιλο» καταθέτει και τη σχετική πρόταση με το ανάλογο θέμα. Πέρσι παραδείγματος χάρη είχαμε έναν όμιλο ρομποτικής για την τέταρτη τάξη, έναν όμιλο stem για την πέμπτη τάξη, έναν όμιλο εθελοντισμού για την τρίτη τάξη και ένα τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας, όχι όμως με την έννοια της ενίσχυσης των αδύνατων μαθητών, αλλά της ενίσχυσης των μαθητών στις μαθηματικές τους δεξιότητες. Και φέτος θα λειτουργήσει κάτι ανάλογο.

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή σχολική χρονιά.

Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version