13.5 C
Kastoria

  Οριστικό τέλος στη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο έβαλε ο Κ. Μητσοτάκης

  spot_img

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία… έκλεινε τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να θέσει τέλος, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες εβδομάδες για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Μετά τις σχετικές αναφορές του από το βήμα της Ολομέλειας και στη συζήτηση για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε, προκειμένου να διαμηνύσει ότι προτάσσει την πολιτική σταθερότητα, σε ένα περιβάλλον πολλαπλής γεωπολιτικής αβεβαιότητας, εκπέμποντας το σήμα ότι θα κρατήσει το…τιμόνι της χώρας, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, ακόμα κι αν αυτό θα έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και τη “γαλάζια” παράταξη.

  “Δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό… ξέφωτο, για να κάνω εκλογές. Εξάλλου, δημοσκοπικά, η εικόνα της κυβέρνησης καθόλη τη διάρκεια της τριετίας, με κάποια σκαμπανεβάσματα, ήταν εξαιρετικά θετική…Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα, η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη. Και να σας πω και κάτι ακόμα: και αν έχω και κάποιο κόστος από αυτό, πολιτικό κόστος, γιατί θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω, διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς. Να θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το “συμφέρον” της επανεκλογής μου”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του “Σκάι”.

  Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ειπώθηκε και στην αρχή είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά μετά από σχετικές αναφορές, όπως αυτές ήρθαν στο προσκήνιο στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, στάθηκε απόλυτα ξεκάθαρος απέναντι στα όποια σενάρια, αναδεικνύοντας τις έννοιες της θεσμικότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Έννοιες που ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει συχνά στο δημόσιο λόγο του, ως ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο, το οποίο χαράσσει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη… βόμβα της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι”, σημείωσε.

  Πέραν των αναφορών του, πάντως, για το θέμα της εκλογολογίας, το οποίο διογκωνόταν όσο πλησίαζε το ορόσημο των τριών ετών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, είναι και τα σήματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς του για τη συνεχή παραγωγή έργου. Σήματα έμμεσα, αλλά σαφή όσον αφορά στο μείζον ζητούμενο της προώθησης αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλων κοινωνικών αναγκών. 

  “Μπαίνουμε πια και με το ημερολόγιο στην προεκλογική χρονιά… Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η τελική ευθεία, μία τελική ευθεία που θα κρατήσει εκ των πραγμάτων πολλούς μήνες, πρέπει να είναι άλλοθι, για να κατεβάσουμε ταχύτητες ή να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε με την προεκλογική προετοιμασία. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δε θα το ανεχτώ”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας, ουσιαστικά, τους υπουργούς να μην κατεβάσουν… μολύβια. Και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η σεναριολογία για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος μόλις ξεκίνησε.

  Πηγήcapital.gr

  Παρόμοια αρθρα

  Ιταλία: Η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, στη μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή της χώρας εδώ και δεκαετίες

  Οι ψηφοφόροι της Ιταλίας προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που...

  Δημοσκόπηση MRB: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Κοντά στο 12% το ΠΑΣΟΚ

  Διαφορά της τάξης των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων (στην αναγωγή επί των εγκύρων) διατηρεί η...

  Κοινωνική στέγαση – “Σπίτι μου”: Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ για νέους

  Το πρόγραμμα για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, για φοιτητές και ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο...

  Το νέο ΔΣ της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης Καστοριάς

  Μετά από την διενέργεια εκλογών της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης Καστοριάς στις 11/09/2022 και την συνεδρίαση...

  Διαβάστε ακόμη

  Ιταλία: Η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, στη μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή της χώρας εδώ και δεκαετίες

  Οι ψηφοφόροι της Ιταλίας προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που...

  Δημοσκόπηση MRB: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Κοντά στο 12% το ΠΑΣΟΚ

  Διαφορά της τάξης των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων (στην αναγωγή επί των εγκύρων) διατηρεί η...

  Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε ανασχηματισμός, φύγετε για διακοπές άνετα

  Πολιτικό και ενεργειακό... άρωμα είχε η συζήτηση του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της...