Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Πόνος στο θώρακα κατά τη διάρκεια της αναπνοής – τι πρέπει να κάνουμε & πως αντιμετωπίζεται

  spot_img
  spot_img

  Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς εμφανίζουν πόνο κατά τη διάρκεια της αναπνοής τους, κάτι το οποίο όχι μόνο τους δυσκολεύει στην αναπνοή, αλλά ταυτόχρονα τους φοβίζει και τους αγχώνει για την κατάσταση της υγείας του, γιατί νοιώθουν πόνο & σφίξιμο στο στήθος.

  Επειδή ο πόνος κατά την αναπνοή, παραπέμπει σε σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές ασθένειες, καρκίνο  κ.λ.π, είναι απαραίτητο να αποσαφηνίζεται (ο πόνος ) με την επίσκεψη μας σε κάποιο γιατρό. Εάν ο γιατρός τον οποίο επισκεφτούμε, δεν διαγνώσει κάποια παθολογία  στην καρδιά ή τους πνεύμονες, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πόνος αυτός να προκαλείται από καταπονημένους και σφιχτούς μύες της θωρακικής κοιλότητας.


  Θωρακική κοιλότητα

  Ο πόνος κατά την αναπνοή, συνήθως προέρχεται από την περιοχή του θώρακα ο οποίος έχει το σχήμα ενός οστέινου κλουβιού για να προστατεύει τα ζωτικά όργανα καρδιά και πνεύμονες. Ο θώρακας αποτελείται από 12 ζεύγη πλευρών τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με τα σπονδυλικά σώματα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με τα πλευρά μέσω μικρών αρθρώσεων και μυών (μεσοπλεύριοι μύες). Οι μεσοπλεύριοι μύες είναι υπεύθυνη για την αναπνευστική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, και για αυτό το λόγω κινούνται με κάθε αναπνοή.

  Η θωρακική κοιλότητα, όπως και όλες οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος περιβάλλεται από μια ενιαία περιτονία, την ενδοθωρακική περιτονία. Η περιτονία είναι μία λεπτή και ελαστική μεμβράνη, η οποία αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των περιοχών του ανθρώπινου σώματος ενώ παράλληλα ζωντανεύει τη λειτουργία των μυών, οι οποίοι χωρίς την περιτονία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και των νεύρων.


  Αιτίες του πόνου κατά την αναπνοή

  Ο πόνος κατά την αναπνοή μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες, για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνει μια λεπτομερή κινητική και μυϊκή αξιολόγηση στο σώμα του ασθενή, ώστε να σχεδιάσουμε στη συνέχεια την καλύτερη δυνατή θεραπεία

  Σύμφωνα με πρόσφατες  μελέτες  το  43%  των ανθρώπων που εμφανίζουν πόνο κατά την αναπνοή, αυτός έχει μυοσκελετική προέλευση. ‘Δηλαδή, όταν ο πόνος κατά την αναπνοή δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία, τότε οφείλεται συνήθως στους αναπνευστικούς και μεσοπλεύριους μύες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική κίνηση.

  Η εμφάνιση αυτού του είδους πόνου, οφείλεται συνήθως στην ακινησία  και  τη  μη σωστή αναπνευστική λειτουργία (αναπνέουμε ρηχά), κάτι το οποίο μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε μονόπλευρα μοτίβα κίνησης. Για παράδειγμα, εάν εργαζόμαστε για πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή και είμαστε συνεχώς σκυμμένοι προς τα εμπρός, αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να προσαρμόζει τους μύες και την περιτονία του άνω μέρος του σώματος σε βράχυνση. Τμήματα του δικέφαλου μυ, του δελτοειδή μυ και άλλων μυών, βραχύνονται «τραβώντας» τους ώμους προς τα εμπρός και προς την κατεύθυνση των ινών του μείζονος θωρακικού μυ.

  Η κατάσταση αυτή, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βραχύνσεις των μυών και της περιτονίας του θώρακα και του διαφράγματος προκαλώντας:

  • πόνο κατά την αναπνοή 
  • δύσπνοια
  • σφίξιμο ινών και
  • έντονη πίεση στο στήθος

  Θεραπεία του πόνου κατά την αναπνοή η οποία σχετίζεται σε μυϊκή βράχυνση

  Επειδή η βράχυνση των μυών δεν μπορεί να γίνει ορατή με απεικονιστικές εξετάσεις (ακτίνες, μαγνητικές) αλλά ούτε και να διορθωθεί με φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ορθό να βασίζεται στην κινητική αξιολόγηση, στη χειροπρακτική φροντίδα και στην άσκηση.

  Με την κινητική αξιολόγηση, εφαρμόζουμε τις κατάλληλες δοκιμές στον ασθενή, ώστε να εντοπίσουμεμυϊκές δυσλειτουργίες, περιορισμούς και ανισορροπίες στο σώμα του, οι οποίες να ευθύνονται για την εμφάνιση του πόνου κατά την αναπνοή. 

  Η χειροπρακτική φροντίδα εφαρμόζεται στο αρχικό στάδιο και όταν τα συμπτώματα και ο πόνος είναι έντονος και μας εμποδίζουν στο να ασκηθούμε. Με τη χειροπρακτική φροντίδα στοχεύουμε στην ανακούφιση του πόνου, πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία στο θώρακα του ασθενή που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του πόνου.

  Στη συνέχεια και αφού αρχικά μειώσουμε την ένταση του πόνου, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε την εξειδικευμένη άσκηση. Με την άσκηση στοχεύουμε:

  • στο τέντωμα των μυών και της περιτονίας του θώρακα
  • στο τέντωμα του διαφράγματος και
  • σε ειδικές ασκήσεις βελτίωσης της αναπνοής και κινητικότητας του θώρακα

  Η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, διαφέρει από τις κοινές συμβατικές θεραπείες που στηρίζονται σε φάρμακα και μαλάξεις, και στοχεύει στο να δώσει στο σώμα νέα μοτίβα κίνησης τα οποία με τη συστηματική άσκηση προσαρμόζονται & «μονιμοποιούνται» στην κινητική λειτουργία του ασθενή. 

  Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζουμε άμεσα την αιτία του πόνου και όχι μόνο τα συμπτώματα του, απαλλάσσοντας μακροχρόνια τον ασθενή από τον συνεχή και ενοχλητικό πόνο κατά τη διάρκεια της αναπνοής του.

  image 4.png

  Παγούνης Νικόλαος

  Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

  Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

  στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

  International Certificate in Osteopathic &

  Chiropractic Manipulation

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

  Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

  Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

  Χρόνιος πόνος & Functional Movement

  Στο Functional movement, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη στάση σώματος και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο...

  Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών: Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

  Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο...

  Διαβάστε ακόμη

  Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

  Ο Δήμος Καστοριάς μέσω του Τμήματος Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

  Τεστ Παπ από Κέντρο Υγείας Καστοριάς για τον Απρίλιο

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στις...

  Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

  Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

  Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...