Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
15.6 C
Kastoria

    Αγκάθι το ιδιοκτησιακό των γεωτρήσεων – Στις Περιφέρειες το μπαλάκι από Παπαγιαννίδη

    Γεωτρήσεις νομικών προσώπων εντός ιδιωτικών εκτάσεων λογίζονται ως έργα δημόσιας ωφέλειας και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λέει ο γενικός γραμματέας ενωσιακών πόρων και υποδομών.

    spot_img
    spot_img

    Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, και συγκεκριμένα οι γεωτρήσεις, κατασκευάστηκαν από κρατικούς φορείς και ανήκουν ιδιοκτησιακά στο κράτος. Η πλειονότητα αυτών κατασκευάστηκαν εντός των ορίων αγροτεμαχίων που ανήκουν σε ιδιώτες, χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα για απαλλοτρίωση της έκτασης την οποία καταλαμβάνουν. Ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης προκύπτει μια σειρά από προβλήματα για όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιοκτήτες, αγοραστές, επαγγελματίες μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κτλ., όπως βέβαια και για το ελληνικό δημόσιο.

    Αναλυτικότερα, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων επιθυμούν να πουλήσουν την έκτασή τους, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αγοραπωλησίας.

    Επίσης, καθώς η γεώτρηση εμφανίζεται ως αυθαίρετο κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, οι οποίες φαίνονται ως αυθαίρετες κατασκευές στο αγροτεμάχιό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται κύριοι του εγγειοβελτιωτικού έργου.

    Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργείται και σε περιπτώσεις ανόρυξης νέας γεώτρησης προς αντικατάσταση της υφιστάμενης, καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί Άδεια Χρήσης Νερού και πιθανά να ανακύψει πρόβλημα και στην ανανέωση των συγκεκριμένων αδειών οι οποίες λήγουν στα τέλη του 2024.

    Τέλος, το πρόβλημα οξύνεται σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου έχει αποβιώσει.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που ανακύπτουν από το υπάρχον καθεστώς ιδιοκτησίας των γεωτρήσεων και η ρύθμισή του προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων και δη του ελληνικού δημοσίου, τονίζουν σε ερώτησή που κατέθεσαν στη βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Τελικά, απάντηση προσπαθεί να δώσει ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, σημειώνοντας πως για γεωτρήσεις νομικών προσώπων (π.χ. ΤΟΕΒ) υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία και ακολουθείται διαδικασία απαλλοτρίωσης ή τηρείται το καθεστώς δουλείας οδού, καθότι έργα δημόσιας ωφέλειας. Σύμφωνα βέβαια με τον ίδιο, για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν ανά περίπτωση, υπεύθυνες είναι οι Περιφέρειες και τα ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ.

    Μπίκας Αλέξανδρος

    Δείτε παρακάτω την απάντηση Παπαγιαννίδη.

    Πηγήagrotypos.gr

    spot_img








    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Μήλα: Προειδοποίηση για Καρπόκαψα μηλιάς

    Γεωργικές προειδοποιήσεις Καρπόκαψα μηλιάς Σας γνωστοποιούμε Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών...

    Σύσκεψη για τα τρωκτικά στην Π.Ε. Καστοριάς

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σχετικά με τις αυξημένες καταστροφές...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει η “Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης” για το 2024

    Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ αρ. 293/12-07-2024 και αφού ξεπεράστηκαν όλες...

    Οι προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Έως και 40.000 € σε κάθε δικαιούχο – Προϋπολογισμός 410 εκατ. ευρώ

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με...