Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
14.3 C
Kastoria

    Αγρότες: Παρέλαση τρακτέρ σε πρωτεύουσες νομών – Κλείνουν τα σύνορα με Β. Μακεδονία, με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

    spot_img

    Ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του και αναμένει τις εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής των υπ. Γεωργίας της Ε.Ε. – Νέα διαδήλωση στις Βρυξέλλες, ενώ συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας.

    Αγροτικές κινητοποιήσεις πρόκειται να λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη σήμερα Δευτέρα 26/02 με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

    Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν

    Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.

    Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

    Πορείες με τρακτέρ και παναγροτικό συλλαλητήριο στην Ελλάδα

    Κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν εξαγγελθεί και σε πολλές ελληνικές πόλεις. Τη Δευτέρα οι αγρότες με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα θα κάνουν πορείες σε Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι, Ιωάννινα, καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες νομών για να διαμαρτυρηθούν για την ΚΑΠ που θα συζητήσουν, όπως προαναφέρθηκε, οι υπουργοί Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Κοινή είναι η εκτίμηση των αγροτών ότι η νέα ΚΑΠ θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάστασή τους και το ζήτημα της αναθεώρησης αναδεικνύεται ως μείζον από το σύνολο των Ευρωπαίων αγροτών.

    Οι αγρότες της Φλώρινας 
    κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τη σήμερα κλείνοντας τα σύνορα της χώρας προς τα Σκόπια για τέσσερις ώρες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ το τελωνείο των Ευζώνων θα κλείσει από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ για τα φορτηγά.

    Από την πλευρά τους οι αγρότες της Καστοριάς θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Καστοριάς.

    Eνα ακόμη δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Τα τρακτέρ από το μπλόκο Πλατυκάμπου θα “εισβάλλουν” στο κέντρο της πόλης.

    Συλλαλητήριο με τρακτέρ
     θα πραγματοποιηθεί και στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

    Στο Μεσολόγγι
     σήμερα στις 12.00 αναμένεται να βρεθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα μηχανήματα τους έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία. Σίγουρη επίσης θεωρείται η συμμετοχή των αγροτών (και με τρακτέρ) στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ η αυλαία των φετινών κινητοποιήσεων θα πέσει στον εορτασμό του Κιλελέρ.

    Στα Τρίκαλα
     θα πραγματοποιήσουν στις 5 το απόγευμα πορεία με τρακτέρ στο κέντρο των Τρικάλων και στη συνέχεια συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου Μεγαλοχωρίου από τις 6μμ έως 8μμ. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν επίσης ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες αλλά και παραγωγοί της λαϊκής αγοράς Τρικάλων.

    Στα Ιωάννινα 
    θα πάνε αγρότες από όλη την Ήπειρο για πορεία στο κέντρο της πόλης.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε μήνυμά του ότι θα επισκεφθεί πάλι την Θεσσαλία


    Στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους αγρότες για τον συντεταγμένο τρόπο, με τον οποίο διαδήλωσαν και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου, είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλία 
    και θα έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

    Λ. Αυγενάκης: Η φωνή μας στις Βρυξέλλες θα είναι η φωνή όλων των αγροτών της χώρας

    Με επιστολή του στους θεσμικούς φορείς και τα κόμματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά προτάσεις για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, θα καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. ώστε να γίνει πιο λειτουργική και επωφελής για τους αγρότες.

    «Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί ταξιδεύω για Βρυξέλλες και κυρίως θέμα είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ, με αλλαγές δομικές ή έστω τεχνικές. Η φωνή μου αύριο το πρωί και η φωνή όλης της ελληνικής κυβέρνησης είναι η φωνή των αγροτών», τόνισε ο υπουργός Αγορτικής Ανάπτυξης.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

    Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η...

    Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται

    Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται - Στόχος οι αλλαγές στην...

    ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ μόνο για όσους υπέστησαν καταστροφές από τον «Ντάνιελ» και τον «Ελίας»

    Χρήματα από τον ΕΛΓΑ θα λάβουν μόνον οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά...

    Αυγενάκης: Στις Βρυξέλλες η φωνή των Ελλήνων αγροτών ήταν η φωνή της Ελλάδας – Πριν από τις ευρωεκλογές οι αλλαγές στην ΚΑΠ

    Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών...

    Διαβάστε ακόμη

    Τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας με το όνομα «ΓΑΙΑ» σχεδίασε και προσφέρει η ΔΕΗ

    Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ Αποκλειστικά για πελάτες με αγροτική ιδιότητα  Συνολική διάρκεια 10...

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...