Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
9.2 C
Kastoria

  Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

  spot_img

  Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 αλλά και για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη, προκειμένου να περιορίσουν τον ΕΝΦΙΑ.

  Το περιθώριο να μείνει ανοικτή η εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο, καθώς το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι φέτος η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης λήγει στις 30 του επόμενου μήνα.

  Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από του χρόνου, όπως προβλέπει διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12 με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

  Η σημερινή προθεσμία αφορά τους φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά , πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους).

  Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

  Αυξημένες εισπράξεις

  Γενικότερα τα ακίνητα αναδεικνύονται σε μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό, καθώς δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές τους αλλά και ο αριθμός των αγοραπωλησιών.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2023 υποβλήθηκαν περισσότερες από 400.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 761 εκατ. ευρώ από 710 εκατ. ευρώ το 2022.

  Ειδικότερα:

  Οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 520,24 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 είχαν ανέλθει σε 483,86 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης οικοδομών (κτίσματα) ανήλθαν σε 426,04 εκατ. ευρώ έναντι 371,24 εκατ. ευρώ το 2022 καταγράφοντας αύξηση 14,76%. Αντίθετα πτώση 16,75% σημείωσαν τα φορο-έσοδα από τις αγοραπωλησίες οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα οποία διαμορφώθηκαν σε 94,20 εκατ. ευρώ από 112,62 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

  Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι γονικές παροχές δωρεές και κληρονομιές με τους φόρους που ενίσχυσαν τα κρατικά ταμεία να ανέρχονται σε 240,67 εκατ. ευρώ το 2023 από 226,24 εκατ. ευρώ το 2022. Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

  Για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων που θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Οι φόροι από τις αγοραπωλησίες θα φθάσουν στα 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

  Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

  ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ

  Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους...

  Σε 8 δόσεις και με έκπτωση 3% η πληρωμή του φόρου

  Με το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου,...

  Στα κινητά το myAADEApp: Πώς λειτουργεί

  myAADEApp, ένα φορολογικό ημερολόγιο και ξυπνητήρι, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση...

  Διαβάστε ακόμη

  Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

  Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

  Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

  Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

  Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

  Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

  Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...