Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
4 C
Kastoria

    Αλλεπάλληλα «χαστούκια» στην Άγκυρα – Κοινό μέτωπο μεσογειακών χωρών κατά της Τουρκίας (βίντεο)

    Ξεκάθαρη θέση στήριξης των ελληνικών θέσεων πήρε για άλλη μία φορά το Παρίσι, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν προχωρά σε πρωτοβουλίες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

    spot_img

    Μετά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ορθώνουν ένα νέο μέτωπο απέναντι στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

    Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου και αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου θα υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας από τους εννέα ηγέτες.

    Στην Σύνοδο συμμετέχουν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ελλάδα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς τα μέλη του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του από την Άγκυρα.

    «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση στο μεταναστευτικό – η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020 – και φυσικά κληθήκαμε να αποτελέσουμε δύναμη σταθερότητας σε μια πολύ ασταθή γεωπολιτική γειτονιά», είπε ο πρωθυπουργός.

    Στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του συνεχίζουν την επιθετική ρητορική. Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα χαρακτήρισε την Ελλάδα κακό γείτονα.

    «Ο κακός μας γείτονας δείχνει ξεκάθαρα την εχθρική του στάση. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί που αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας, καθέ μέρα δηλητηριάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με καινούριες φαντασιώσεις».

    Ανησυχία για «θερμό επεισόδιο»

    Με τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή, υπάρχει η ανησυχία για το επόμενο βήμα της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και την ανατολική Μεσόγειο.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, με ατζέντα τη στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το Κυπριακό, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Τουρκία βγάζει το ερευνητικό Yunus στο Αιγαίο με παράνομη NAVTEX

    Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς με παράνομη NAVTEX βγάζει το ερευνητικό Yunus στην περιοχή δυτικά της Λέσβου από αύριο, Πέμπτη, έως και τις 5 Οκτωβρίου.

    Στην ίδια περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ». Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς στο επόμενο διάστημα ακολουθεί η άσκηση «Ευνομία», στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος.

    Η Τουρκία πάντως δεν παραλείπει να συνεχίζει με την προκλητική της συμπεριφορά, καθώς πραγματοποιήθηκε υπερπτήση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Κίναρο, ενώ συνολικά σημειώθηκαν 54 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

    Πηγήmegatv.com

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Σημαντικές συναντήσεις Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, με την ιδιότητας της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...

    Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην ευρωζωνη

    Στο …ύψος του στάθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από...

    Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε πριν από λίγο η Eurostat. Στο 3,2%...

    Eurostat: Στο 3,7% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

    Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο, όπως και για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα...

    Διαβάστε ακόμη

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

    Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...