Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
12.6 C
Kastoria

    Αμύνταιο 2023: “Η Γη του Ξινόμαυρου” στις 18 – 19 Νοεμβρίου

    spot_img

    Αμύνταιο 2023: “Η Γη του Ξινόμαυρου” στις 18 – 19 Νοεμβρίου

    Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου». Επιπλέον η 12η του ίδιου μήνα έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού».

    Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο Δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αρωγή του cluster οινοποιών «Αμύνταιον , διοργανώνει το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου!

    Το Ξινόμαυρο, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδύναμες γηγενείς ποικιλίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή του Αμυνταίου. Η βορειότερη αμπελουργική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), με ιδανικό «μικροκλίμα» και αμπελουργικές τεχνικές, καταφέρνει να συγκεντρώνει μερικές από τις πιο αξιόλογες οινικές προσπάθειες του Ελλαδικού χώρου!

    Ερυθροί παλαιωμένοι οίνοι, ροζέ, αφρώδεις & λευκές οινοποιήσεις αποκλειστικά προερχόμενα από την ποικιλία του Ξινόμαυρου αλλά και συνδυασμοί αυτών με άλλες ποικιλίες, δείχνουν τον πολυδύναμο χαρακτήρα του!

    Έτσι, στις 18 & 19 του Νοεμβρίου θα λάβει χώρα το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου, με τίτλο «Αμύνταιο-Η Γη του Ξινόμαυρου». Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του επισκέψιμου τμήματος, στο Κτήμα Δημόπουλος. Θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να λάβει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο για την ποικιλία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.

    Το πρώτο μέρος θα πλαισιωθεί με εισηγήσεις από ειδικούς του οινικού και αμπελουργικού χώρου, έτσι ώστε να καταφέρουν να μας εισάγουν στον κόσμο του Ξινόμαυρου & του Αμυνταίου. Καθηγητές, οινολόγοι, αμπελουργοί, δημοσιογράφοι έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου, τηλεοπτικά μέσα, δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, εκπρόσωποι από κεντρικά όργανα του αμπελοοινικού κλάδου θα δημιουργήσουν μία τράπεζα διαλόγου με στόχο την ανταλλαγή και επικοινωνία πληροφοριών σε ότι αφορά το Ξινόμαυρο & το Αμύνταιο.

    Ενώ, το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα περιλαμβάνει: γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο & blends-όλων των οινοποιείων του Αμυνταίου-συνδυασμένα με τοπικά εδέσματα από τους επαγγελματίες εστίασης και παραγωγούς της περιοχής!

    Εκπρόσωποι των οινοποιείων θα είναι στο χώρο έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί τους.

    Τέλος, το event θα πλαισιώσει μουσικά το Ωδείο της Φλώρινας (Παράρτημα Αμυνταίου) χαρίζοντάς μας ένα μουσικό ταξίδι που θα παντρέψει το παρελθόν με το σήμερα, και την πολιτισμική «μικροκουλτούρα» με διεθνείς μελωδίες!

    Την επομένη, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους αμπελώνες και να ξεναγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Μ΄αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με παράλληλες δραστηριότητες, θα καταφέρουν να βιώσουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Αμύνταιο: Το πρώτο φεστιβάλ του ξινόμαυρου κρασιού (βίντεο)

    Αμύνταιο: Το πρώτο φεστιβάλ του ξινόμαυρου κρασιού https://youtu.be/t-zq0YvrxHo

    Άνθιμος Μπιτάκης: Δεν θα συμμετέχω ως υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Αμυνταίου

    Φίλες και Φίλοι Διαχρονικά υπηρέτησα τον A΄ βαθμό αυτοδιοίκησης με υπευθυνότητα, συνέπεια και εντιμότητα, με...

    O Δήμος Αμυνταίου στην έκθεση «Philoxenia» της Θεσσαλονίκης

    Ο Δήμος Αμυνταίου έδωσε το παρών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», η οποία θα...

    Ζήσης Τζηκαλάγιας: Οι δρόμοι του κρασιού οδηγούν στην ανάπτυξη του τουρισμού

    Διαθέτουμε στην Καστοριά δύο σπουδαία επώνυμα οινοποιεία. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επέκτασης της αμπελοκαλλιέργειας και...

    Διαβάστε ακόμη

    Αμύνταιο: Έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

    Στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου, στα παλιά ορυχεία Αμυνταίου, αντιδρούν κάτοικοι και φορείς, υπογραμμίζοντας ότι...

    Τέσσερα ζαρκαδάκια στον “ΑΡΚΤΟΥΡΟ”

    Τέσσερα νεαρά ζαρκάδια που βρέθηκαν ορφανά σε διαφορετικές περιοχές την προηγούμενη χρονιά, φιλοξενεί στο...

    Αμύνταιο: Το πρώτο φεστιβάλ του ξινόμαυρου κρασιού (βίντεο)

    Αμύνταιο: Το πρώτο φεστιβάλ του ξινόμαυρου κρασιού https://youtu.be/t-zq0YvrxHo

    Αμύνταιο: Ξεκινά το έργο της υπογείωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης

    Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Αμυνταίου ότι από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 ξεκινάει...