18.1 C
Kastoria
spot_img

  Ανατροπή σκηνικού με φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Ποια είναι τώρα η φθηνότερη πηγή θέρμανσης

  Μπορεί η τιμή της θέρμανσης να μην απασχολεί αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα τα νοικοκυριά, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης.

  spot_img
  spot_img

  Σε λίγα 24ωρα –στις 30 Απριλίου- τελειώνει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κάτι που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της φετινής επεισοδιακής χειμερινής σεζόν.

  Μπορεί η τιμή της θέρμανσης να μην απασχολεί αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα τα νοικοκυριά καθώς οδεύουμε προς τον Μάιο –αν και σε πολλές περιοχές της χώρας οι καυστήρες δεν έχουν σβήσει- όμως δεν παύει να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης μετά τον “εφιάλτη” με τις τιμές ενέργειας των προηγούμενων δύο ετών.

  Πάντως, η χειμερινή σεζόν –όπως ορίζεται με βάση το χρονοδιάγραμμα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης- κλείνει με εντυπωσιακή αλλαγή του κλίματος. Το φυσικό αέριο από ακριβότερη πηγή ενέργειας και “εφιάλτης” για τα 700.000 νοικοκυριά που το έχουν επιλέξει, γίνεται η φθηνότερη πηγή μετά την κάθετη πτώση της χρηματιστηριακής τιμής στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

  Εκεί που τον Οκτώβριο το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το αν θα πρέπει να αντικατασταθεί ο καυστήρας του φυσικού αερίου με έναν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης, εκεί που η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να δώσει έξτρα οικονομικό κίνητρο για να επιλεγεί το πετρέλαιο (σ.σ. διπλασιάστηκε το επίδομα θέρμανσης για όσους επέλεξαν για πρώτη φορά το πετρέλαιο), η χρονιά κλείνει με το αέριο να είναι πλέον ακόμη και 30% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο και φυσικά πολύ φθηνότερο συγκριτικά και με το ηλεκτρικό ρεύμα (δηλαδή ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοσυσσωρευτές κλπ).

  Πώς διαμορφώνονταν οι τιμές τον χειμώνα; Τον Δεκέμβριο, μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου κόστιζε περίπου 0,13 ευρώ την στιγμή που το ισοδύναμο του πετρελαίου θέρμανσης κόστιζε 0,11 ευρώ. Ήταν η περίοδος που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επιδοτούνταν διπλά: Και από τα διυλιστήρια και από το κράτος με αποτέλεσμα η τιμή ανά λίτρο να διαμορφώνεται κάτω από τα 1,2 ευρώ.

  Με την αλλαγή της χρονιάς, το σκηνικό άλλαξε ριζικά. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου άρχισε να υποχωρεί κατακόρυφα. Αρχικά χάθηκαν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σταδιακά η τιμή έφτασε να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 40 ευρώ που είναι και σήμερα. Σε επίπεδο λιανικής, αυτό έριξε την τιμή ήδη από τον Μάρτιο κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ η τιμή του Απριλίου αναμένεται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερη. Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέβηκε αισθητά τον Απρίλιο μετά την απόσυρση της κρατικής επιδότησης.

  Έτσι, η τιμή ανά κιλοβατώρα φτάνει πλέον στα 0,12 ευρώ έναντι λιγότερο από 9 λεπτά που αναμένεται ότι θα είναι από εδώ και στο εξής η τιμή του φυσικού αερίου και έτσι προκύπτει η διαφορά του 20-30%. Η σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει καμία σημασία. Παρά την υποχώρηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αν προστεθούν και οι συμπληρωματικές χρεώσεις –οι οποίες μάλιστα αυξάνονται από την 1η Μαίου- η τελική τιμή λιανικής ανεβαίνει στα 0,26 ευρώ. 

  Πρέπει κάποιος να έχει αντλία θερμότητας για να διασφαλίσει ότι η θέρμανση με την ηλεκτρική ενέργεια θα είναι πιο οικονομική από το φυσικό αέριο και χωρίς και πάλι αυτό να είναι βέβαιο έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση.

  Πηγήthetoc.gr

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Τα 93 δολάρια το βαρέλι "έπιασε" το πετρέλαιο και οι τάσεις είναι...

  Επίσπευση των διαδικασιών για την επιδότηση 100% της εγκατάστασης συστημάτων φυσικού αερίου ζητά από το ΥΠΕΝ ο Δήμαρχος Καστοριάς

  Επίσπευση των διαδικασιών για την επιδότηση κατά 100% των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, αίτημα...

  Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Γαλατινή

  Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, υπεγράφη από το Δήμαρχο Βοΐου κ. Χρήστο Ζευκλή και...

  Δήμος Καστοριάς: Στα σημεία που εκτελούνται έργα φυσικού αερίου, θα ακολουθήσουν αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου

  Εκ νέου επικοινωνία για τις αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου στα σημεία όπου εκτελούνται εργασίες...

  Διαβάστε ακόμη

  Δημόσιος τομέας: Έρχεται ο θεσμός του μέντορα από το 2024

  Όταν ο Οδυσσέας έφυγε από την πατρίδα του για τον Τρωικό Πόλεμο εμπιστεύτηκε τον...

  Ανοίγει «λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο με εγγύηση Δημοσίου και επιτόκιο 3% plus

  Δεύτερη ευκαιρία για να πετύχουν μέχρι και δεκαπλάσιες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα...

  «Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

  Τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο...

  Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Τα 93 δολάρια το βαρέλι "έπιασε" το πετρέλαιο και οι τάσεις είναι...