13.2 C
Kastoria

  Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση Δυτικής Μακεδονίας

  spot_img
  spot_img

  Τον δρόμο για την κατασκευή της… πολύπαθης μονάδας ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία, άνοιξε χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης της επιχείρησης.

  Κατά τη σύσκεψη, γράφει το energypress.gr συμφωνήθηκε το καθεστώς αποζημίωσης του έργου κατά τη λειτουργία του, ξεμπλοκάροντας κατά συνέπεια την έναρξη υλοποίησης της μονάδας. Κι αυτό γιατί πριν δοθεί το «πράσινο φως» για να δρομολογηθεί η επένδυση, ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Με λυμένα τα θέματα αποζημίωσης της μονάδας, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σύντομα το διαγωνισμό για την κατασκευή της, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσής της τους 18 μήνες από την έναρξη.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 Μεγαβατώρες (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 Μεγαβατώρες (MWth). Θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς, θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, με πρόβλεψη ώστε οι μηχανές να είναι hydrogen ready για ποσοστό H2 άνω του 10% κ.ο. στο μίγμα του φυσικού αερίου, χωρίς να υποβαθμίζεται ο βαθμός απόδοσης των μηχανών και η παραγόμενη ισχύς.

  Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ. Η Διαδημοτική Επιχείρηση πρόκειται να συσταθεί από τους τρεις Δήμους (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) στους οποίους λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης.

  Θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του ενιαίου πλέον συστήματος των έως τώρα τριών διακριτών τηλεθερμάνσεων οι οποίες θα διασυνδεθούν, όπως προβλέπει το μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί από το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια και την επιχείρηση. Ο Σταθμός Συμπαραγωγής θα αποτελεί τη μία πηγή παροχής θερμικού ρευστού για το ενιαίο πλέον σύστημα.

  Όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη, το ύψος της αποζημίωσης θα προσδιορίζεται μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας, η οποία θα συναρτάται, μεταξύ άλλων, με το κόστος του φυσικού αερίου (όπως αυτό αποτιμάται στον ολλανδικό κόμβο TTF). Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές του καυσίμου, η αμοιβή της μονάδας από τη Διαδημοτική Επιχείρηση θα ανερχόταν αυτή τη στιγμή στα 80-85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές που κατέβαλαν οι τρεις (ανεξάρτητες) Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ανέρχονταν έως τώρα στα επίπεδα των 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το υπόλοιπο κόστος καλυπτόταν με “αδρή” επιδότηση.

  Ωστόσο και με τη νέα μονάδα, η αποζημίωση που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο δεν θα καλύπτει το σύνολο του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ και της απόσβεσης της επένδυσης. Εκτιμάται ότι το «κενό» θα ανέρχεται σε 10-11 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

  Το κενό αυτό θα καλυφθεί από τον ΕΛΑΠΕ, με τη ΔΕΗ να υπογράφει σχετική σύμβαση λειτουργικής σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η απόσβεση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί μέσα σε 10 χρόνια, επομένως η σύμβαση θα είναι 10ετούς διάρκειας. Καθώς οι συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης που συνάπτονται με τον ΔΑΠΕΕΠ είναι 20ετούς διάρκειας, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταρίφα να ισχύσει για τον μισό χρόνο.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Δυτική Μακεδονία

  Ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας την Τσικνοπέμπτη. Στην Κοζάνη το πρόγραμμα...

  Ρεύμα: Βουτιά στα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο με μειώσεις έως και 30%

  Από τα 8 λεπτά ξεκινούν οι τιμές του πράσινου τιμολογίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, ακολουθώντας την...

  Δ. Μακεδονία: Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

  Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη Δυτική Μακεδονία,...

  Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου Θοδωρή στη Δυτική Μακεδονία

  Πρόγραμμα επίσκεψης Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου Θοδωρή στη Δυτική Μακεδονία. Δευτέρα 26/2/2024 11:00 Δημαρχείο Δ....

  Διαβάστε ακόμη

  Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται

  Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται - Στόχος οι αλλαγές στην...

  5 συλλήψεις σε 10 μέρες στη Δυτική Μακεδονία για ναρκωτικά

  Συλλήψεις -5- ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών...

  Συνάντηση με Αυγενάκη για τον αγροτικό τομέα στη ΖΕΠ

  Πρόσκληση σε Ενημερωτική Συνάντηση για τον αγροτικό τομέα (1-4-2024) Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση για...

  Τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας επισκέφθηκαν ο Υπουργός Ενέργειας και η Υπουργός Περιβάλλοντος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης

  Τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας επισκέφθηκαν ο Υπουργός Ενέργειας και η Υπουργός Περιβάλλοντος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο...