8.3 C
Kastoria

  Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής. Μία εισήγησή που δεν έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 31/1/2023*

  spot_img

  Του Γιάννη Στρατάκη Περ. Συμβούλου-Συν. «ΕΛΠΙΔΑ»

  Όση καλή προαίρεση και αν υπάρχει δυστυχώς τα καλά νέα από τον απολογισμό παραπέμπουν σε μία διεκπεραιωτική σχεδόν διαχείριση των υποθέσεων και των προβλημάτων που απασχολούν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

  Η Περιφερειακή αρχή ζει σε μία εικονικά ωραιοποιημένη πραγματικότητα που μόνο αυτή βλέπει.

  Ο κύριος ρόλος της Περιφέρειας κατεξοχήν αναπτυξιακός με προϋπόθεση την ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο ουδέποτε ακούσαμε καθαρά και ενώ η θητεία του Περιφερειάρχη εκπνέει. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, η σήραγγα της Κλεισούρας, όχι ο κάθετος Λάρισα-Νίκη, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η προσβασιμότητα σε λιμάνια και αγορές. Τελευταία Περιφέρεια Πανελλαδικά στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

  Το μόνο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης της Δυτικής Μακεδονίας, ο δρόμος Ε65 που κυρίως ευνοεί τη Θεσσαλία και το πληρώνουμε ως Περιφέρεια με την  υποβάθμιση της σύνδεσης με τη Λάρισα.

  Ονομάστηκαν αναπτυξιακά έργα η συντήρησή των δρόμων.

  Ονομάστηκε Νίκη!!! οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ για αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής από Πτολεμαΐδα προς Κοζάνη, που έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και πέντε χρόνια καθώς και η  βελτίωση της παλαιάς Εθνικής οδού Κοζάνης –Πτολεμαΐδας, που καμία σχέση δεν έχει με την προβλεπόμενη αρχικά χάραξη που επίσης είχε την ίδια προθεσμία ολοκλήρωσης όπως ο σιδηρόδρομος.

  Πανηγυρίζουμε για τον τουρισμό και για δημιουργία μονοπατιών (θα…), που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 15% του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αγνοούνται τα διεθνή μονοπάτια Ε4 και Ε6 παντελώς. Καμαρώνουμε για τα χιονοδρομικά και για το χιονοδρομικό μας τουρισμό, όταν και η Βασιλίτσα μένει πίσω αλλά και το χιονοδρομικό της Βίγλας. Η  βελτίωσή του αντί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (2014- 2023) για άμεση υλοποίηση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με μικρότερο προϋπολογισμό και άγνωστο χρόνο υλοποίησης (σίγουρα μετά το 2026 αν όλα πάνε καλά…..).

  Στην Περιφερειακή Αρχή αυτή έλαχε και ο κλήρος της Απολιγνιτοποίησης! Καταστροφικός χειρισμός του ΣΔΑΜ, εδαφικά σχέδια από ιδιώτες, αποκαταστάσεις εδαφών ανύπαρκτες.

  Κύρια αιτία  η ταύτιση με την πολιτική της Κυβέρνησης, που εκτός των συγκεντρωτικών και με απουσία της τοπικής κοινωνίας διαδικασιών, κανένα άμεσο μέτρο δεν προώθησε για την αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων στην ανεργία, στην εξαΰλωση των εμπλεκομένων Επιχειρήσεων  κ.α..

  Το ΣΔΑΜ ( 2001-2027) φτάσαμε δύο χρόνια μετά και ακόμη δεν ξεκίνησε καμία υλοποίηση.

  Επενδύσεις και επενδυτές ψάχνουμε και είμαστε ακόμα στο «θα…» και στις ευχές. Για το Υδρογόνο ακούμε υποθετικά και αόριστα σενάρια με τέτοια επιμονή και έμφαση, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μελλοντικές εξελίξεις μετά από δέκα και είκοσι χρόνια, όταν πλέον όλα εδώ θα έχουν κριθεί ισοπεδωτικά.

  Το πιο τραγικό δείγμα ελλείμματος ενσυναίσθησης της κατάστασης προκύπτει από τον εμμονικό ισχυρισμό του Περιφερειάρχη, πως η σιωπηρή παράταση της απολιγνιτοποίησης για το 2028, μας δίνει πρόσθετο χρόνο προσαρμογής. Όταν όλη η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μία καθοδική δίνη χωρίς αναστροφή, χωρίς ενδιάμεσο πρόγραμμα, χωρίς θέσεις εργασίας, με το ενεργό προσωπικό της ΔΕΗ στην περιοχή να πέφτει σε τριψήφιο νούμερο.

  Μπαίνουμε ή μάλλον είμαστε σε εκλογική χρόνια και για την Αυτοδιοίκηση. Τα θα…, οι εντάξεις έργων θα περισσέψουν…!

  Και όμως πέρασαν τα τέσσερα χρόνια θητείας της σημερινής Περιφερειακής Αρχής του κ. Κασαπίδη, « λές και δεν πέρασε μία.. μέρα», και ως χρόνος και ως υποσχέσεις. Οι περισσότερες από αυτές επανέρχονται ξαναζεσταμένες!!!!

  *Δεν ήταν και τόσο εύκολο σε μία διαδικασία, που μετά τον Απολογισμό του Περιφερειάρχη (που έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη) και τους Απολογισμούς των 4 Γεωγραφικών  Αντιπεριφερειαρχών (ρόλος που καλύπτεται από τον Περιφερειάρχη) με συνολικό χρόνο διάρκειας (απολογισμών) 2,6 ωρών. Με διαθέσιμο χρόνο, μετά από 3 ώρες διαδικασίας, 5 λεπτών για τους Περ. Συμβούλους!!!!

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Παρουσίαση υποψηφίων συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ” της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου – 2 από Καστοριά

  22 ΝΕΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΛΠΙΔΑ 1 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΙΣΑΑΚ ΣΑΚΗΣ) ΓΕΩΛΟΓΟΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ2...

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Παρουσίαση υποψηφίων του συνδυασμού – Ποια είναι τα ονόματα από Καστοριά

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Παρουσίαση υποψηφίων του συνδυασμού - Ποια είναι τα ονόματα από...

  Παρουσίαση υποψηφιότητας συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”-Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (βίντεο)

  Παρουσίαση υποψηφιότητας συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”-Γεωργίας Ζεμπιλιάδου https://youtu.be/JvFMUG7d6aY

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ξεκινάει ένας όμορφος νικηφόρος αγώνας!

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ξεκινάει ένας όμορφος νικηφόρος αγώνας! Ο συνδυασμός “ΕΛΠΙΔΑ” είναι ένας αυτοδιοικητικός,...

  Διαβάστε ακόμη

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 26-02-2024 έως 03-03-2024)

  Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 26 Φεβρουαρίου έως 03 Μαρτίου του έτους...

  Συνελήφθησαν -3- ημεδαποί, σε περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας, κατά το τελευταίο επταήμερο, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

  Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων κατά το τελευταίο επταήμερο, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις -3- ατόμων, από...

  Κλείνουν για τέσσερις ώρες τη Δευτέρα τα σύνορα στη Νίκη Φλώρινας – Κλειστό το τελωνείο στην Καστοριά

  Με το κλείσιμο το συνόρων της χώρας μας προς τη Βόρεια Μακεδονία για όλους για τέσσερις...

  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας: Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

  Επιτήδειοι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε τους γιατρούς και άλλοτε τους...