13.3 C
Kastoria

  Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής. Μία εισήγησή που δεν έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 31/1/2023*

  spot_img

  Του Γιάννη Στρατάκη Περ. Συμβούλου-Συν. «ΕΛΠΙΔΑ»

  Όση καλή προαίρεση και αν υπάρχει δυστυχώς τα καλά νέα από τον απολογισμό παραπέμπουν σε μία διεκπεραιωτική σχεδόν διαχείριση των υποθέσεων και των προβλημάτων που απασχολούν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

  Η Περιφερειακή αρχή ζει σε μία εικονικά ωραιοποιημένη πραγματικότητα που μόνο αυτή βλέπει.

  Ο κύριος ρόλος της Περιφέρειας κατεξοχήν αναπτυξιακός με προϋπόθεση την ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο ουδέποτε ακούσαμε καθαρά και ενώ η θητεία του Περιφερειάρχη εκπνέει. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, η σήραγγα της Κλεισούρας, όχι ο κάθετος Λάρισα-Νίκη, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η προσβασιμότητα σε λιμάνια και αγορές. Τελευταία Περιφέρεια Πανελλαδικά στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

  Το μόνο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης της Δυτικής Μακεδονίας, ο δρόμος Ε65 που κυρίως ευνοεί τη Θεσσαλία και το πληρώνουμε ως Περιφέρεια με την  υποβάθμιση της σύνδεσης με τη Λάρισα.

  Ονομάστηκαν αναπτυξιακά έργα η συντήρησή των δρόμων.

  Ονομάστηκε Νίκη!!! οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ για αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής από Πτολεμαΐδα προς Κοζάνη, που έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και πέντε χρόνια καθώς και η  βελτίωση της παλαιάς Εθνικής οδού Κοζάνης –Πτολεμαΐδας, που καμία σχέση δεν έχει με την προβλεπόμενη αρχικά χάραξη που επίσης είχε την ίδια προθεσμία ολοκλήρωσης όπως ο σιδηρόδρομος.

  Πανηγυρίζουμε για τον τουρισμό και για δημιουργία μονοπατιών (θα…), που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 15% του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αγνοούνται τα διεθνή μονοπάτια Ε4 και Ε6 παντελώς. Καμαρώνουμε για τα χιονοδρομικά και για το χιονοδρομικό μας τουρισμό, όταν και η Βασιλίτσα μένει πίσω αλλά και το χιονοδρομικό της Βίγλας. Η  βελτίωσή του αντί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (2014- 2023) για άμεση υλοποίηση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με μικρότερο προϋπολογισμό και άγνωστο χρόνο υλοποίησης (σίγουρα μετά το 2026 αν όλα πάνε καλά…..).

  Στην Περιφερειακή Αρχή αυτή έλαχε και ο κλήρος της Απολιγνιτοποίησης! Καταστροφικός χειρισμός του ΣΔΑΜ, εδαφικά σχέδια από ιδιώτες, αποκαταστάσεις εδαφών ανύπαρκτες.

  Κύρια αιτία  η ταύτιση με την πολιτική της Κυβέρνησης, που εκτός των συγκεντρωτικών και με απουσία της τοπικής κοινωνίας διαδικασιών, κανένα άμεσο μέτρο δεν προώθησε για την αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων στην ανεργία, στην εξαΰλωση των εμπλεκομένων Επιχειρήσεων  κ.α..

  Το ΣΔΑΜ ( 2001-2027) φτάσαμε δύο χρόνια μετά και ακόμη δεν ξεκίνησε καμία υλοποίηση.

  Επενδύσεις και επενδυτές ψάχνουμε και είμαστε ακόμα στο «θα…» και στις ευχές. Για το Υδρογόνο ακούμε υποθετικά και αόριστα σενάρια με τέτοια επιμονή και έμφαση, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μελλοντικές εξελίξεις μετά από δέκα και είκοσι χρόνια, όταν πλέον όλα εδώ θα έχουν κριθεί ισοπεδωτικά.

  Το πιο τραγικό δείγμα ελλείμματος ενσυναίσθησης της κατάστασης προκύπτει από τον εμμονικό ισχυρισμό του Περιφερειάρχη, πως η σιωπηρή παράταση της απολιγνιτοποίησης για το 2028, μας δίνει πρόσθετο χρόνο προσαρμογής. Όταν όλη η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μία καθοδική δίνη χωρίς αναστροφή, χωρίς ενδιάμεσο πρόγραμμα, χωρίς θέσεις εργασίας, με το ενεργό προσωπικό της ΔΕΗ στην περιοχή να πέφτει σε τριψήφιο νούμερο.

  Μπαίνουμε ή μάλλον είμαστε σε εκλογική χρόνια και για την Αυτοδιοίκηση. Τα θα…, οι εντάξεις έργων θα περισσέψουν…!

  Και όμως πέρασαν τα τέσσερα χρόνια θητείας της σημερινής Περιφερειακής Αρχής του κ. Κασαπίδη, « λές και δεν πέρασε μία.. μέρα», και ως χρόνος και ως υποσχέσεις. Οι περισσότερες από αυτές επανέρχονται ξαναζεσταμένες!!!!

  *Δεν ήταν και τόσο εύκολο σε μία διαδικασία, που μετά τον Απολογισμό του Περιφερειάρχη (που έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη) και τους Απολογισμούς των 4 Γεωγραφικών  Αντιπεριφερειαρχών (ρόλος που καλύπτεται από τον Περιφερειάρχη) με συνολικό χρόνο διάρκειας (απολογισμών) 2,6 ωρών. Με διαθέσιμο χρόνο, μετά από 3 ώρες διαδικασίας, 5 λεπτών για τους Περ. Συμβούλους!!!!

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Με σύνθημα μας πρώτα ο τόπος και οι άνθρωποι του θέτουμε την καυτή ατζέντα της περιοχής

  Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Με σύνθημα μας πρώτα ο τόπος και οι άνθρωποι του θέτουμε την...

  Γεωργία Ζεμπιλιάδου – Γιάννης Στρατάκης: Η Τουριστική Ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα μόνο καλών προθέσεων.!

  Η Τουριστική Ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα μόνο καλών προθέσεων. «Η έγκριση εξειδίκευσης δράσεων τουριστικής προβολής...

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Δίκαιη» Μετάβαση 2021-2027: Τρία χρόνια ΘΑ…. Μην περιμένουν να πανηγυρίσουμε μαζί τους για αυτό !

  Κοζάνη 30/1/2023 «Δίκαιη» Μετάβαση 2021-2027: Τρία χρόνια ΘΑ…. Μην περιμένουν να πανηγυρίσουμε μαζί τους για...

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γ. Ζεμπιλιάδου: Στη Δημοκρατία, η τεκμηριωμένη κριτική και ο έλεγχος στους ασκούντες εξουσία, ονομάζεται Αντιπολίτευση κύριε Κασαπίδη

  Στη Δημοκρατία, η τεκμηριωμένη κριτική και ο έλεγχος στους ασκούντες εξουσία,  ονομάζεται Αντιπολίτευση κύριε...

  Διαβάστε ακόμη

  Μ. Παπαδόπουλος: Ενίσχυση με κάθε τρόπο της Περιφέρειας για το πρόβλημα της γέφυρας

  «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας...

  Το πρώτο TEDx συνέδριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι γεγονός!

  Το TEDx University of Western Macedonia είναι ένα συνέδριο που διοργανώνεται αποκλειστικά από φοιτητές και απευθύνεται τόσο...

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Υδρογόνου υπέγραψαν κοινές δράσεις για την προώθηση του Υδρογόνου

  Η Επιτροπή και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς υπέγραψαν την 1η Μαρτίου κοινή δήλωση, στην οποία...

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13-03-2023 έως 19-03-2023)

  Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19 Μαρτίου του έτους 2023)...