18.5 C
Kastoria

  ΔΕΗ: Αλλαγή πλεύσης για την υπερσύγχρονη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5

  Θα παραμείνει σε στρατηγική εφεδρεία σύμφωνα με τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση και μετά το 2028

  spot_img

  Το μήνυμα ότι η Πτολεμαΐδα 5 δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, κατά την επίσκεψή τους στο εργοτάξιο της νέας λιγνιτικής μονάδας. Όπως υπογράμμισαν, η καθαρή ενέργεια παραμένει  στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, τονίζοντας ότι σε κοντινή απόσταση κατασκευάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης ισχύος 550 MW στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Πτολεμαΐδα.

  Ο επικεφαλής της εταιρείας, εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση υπαγορεύει να υπάρχει κάθε διαθέσιμο μέσο με στόχο την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Τόνισε όμως πως η Πτολεμαΐδα 5, αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο, αυτόν της ενεργειακής ευστάθειας, σήμερα και στο μέλλον της στρατηγικής εφεδρείας. Τι σημαίνει όμως αυτό για την λειτουργία της 5ης ολοκαίνουριας μονάδας που θα μπει σε εμπορική λειτουργία εντός της άνοιξης;

  Όσοι παρακολουθούν τη στρατηγική της ΔΕΗ, καταλαβαίνουν ότι η παράταση του λιγνίτη είναι προσωρινή με την Επιχείρηση να επαναφέρει την συζήτηση στα προ κρίσης επίπεδα.

  Για τον σχεδιασμό της εταιρείας είναι πλήρως ενημερωμένο και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η Επιχείρηση σκοπεύει μέσα στο χρόνο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας της αλλά και να αποφασίσει πότε θα τερματίσει το λιγνίτη και πώς. Η Επιχείρηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην λειτουργεί με ζημιές την νέα μονάδα καθώς ο λιγνίτης πέρα από ένα βρώμικο ορυκτό καύσιμο παραμένει και ακριβός. Ως μονάδα ενταγμένη σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, η Πτολεμαΐδα 5 θα εντάσσεται στο σύστημα τις ώρες αιχμής της ζήτησης και θα αποζημιώνεται για την διαθεσιμότητά της.

  Αυτό  σημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να λειτουργεί την μονάδα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές. Με το πέρας της κρίσης, η Πτολεμαΐδα 5 θα διατηρηθεί σε στρατηγική εφεδρεία  και μετά το 2028 που έχει οριστεί ως ορόσημο για την παραμονή του λιγνίτη στο σύστημα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

  Προ μηνών και με αφορμή την κορύφωση τηςενεργειακής κρίσης και την παράταση του χρόνου ζωής των λιγνιτικών μονάδων, το ΥΠΕΝ είχε παγώσει τα αιτήματα στήριξης που είχε υποβάλλει στην Κομισιόν για τον μηχανισμό της στρατηγικής εφεδρείας.

  Τώρα που η ΔΕΗ επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι, θα χρειαστεί να ξαναγίνει αίτημα στην ΕΕ για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου Μηχανισμού (Strategic Reserve). Σε περίπτωση μάλιστα που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το αίτημα αυτό, αρμόδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί με την στήριξη της κυβέρνησης ως ένα μέτρο ενεργειακής ασφάλειας.

  «Προς Θεού να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία» δήλωσε από την πλευρά του κ.  Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήταν και ο κατασκευαστής του έργου. Όπως είπε, ο λιγνίτης έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές, αλλά μπορεί με σταδιακή μείωση να κρατήσουμε την ενεργειακή παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι ανεξάρτητη.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΑΣΕΠ: Αιτήσεις εξπρές για 1.501 προσλήψεις στο δημόσιο, οι προκηρύξεις του Μαΐου

  Αιτήσεις τώρα σε δήμους και ΔΕΔΗΕ, ΔΕΗ αλλά και μουσεία για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ....

  ΔΕΗ: Νέα μείωση στην τιμή του ρεύματος τον Μάιο – Στα 15,9 σεντς η κιλοβατώρα

  Περαιτέρω μείωση στα 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Μαΐου, ανακοίνωσε...

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Σκρέκας: 40 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο – Δείτε τις τιμές των παρόχων

  Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπoυργός Περιβάλλοντος και...

  Διαβάστε ακόμη

  Ενημερωτική ημερίδα για τουριστικές επιχειρήσεις που αφορά την προβολή της περιοχής μας από την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας

  Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. Αμφιθέατρο ΖΕΠ Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Η Εταιρεία Τουρισμού...

  Εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή οι όροι δημοπράτησης για τους βοσκότοπους, προϋπ. 1,94 εκ.€

  Την έγκριση όρων δημοπράτησης της μελέτης για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της...

  Σύσκεψη για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

  Σύσκεψη για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της έναρξης του...

  Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

  Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας δημοσιεύει συνολικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε...