Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  ΔΕΗ: Αλλαγή πλεύσης για την υπερσύγχρονη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5

  Θα παραμείνει σε στρατηγική εφεδρεία σύμφωνα με τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση και μετά το 2028

  spot_img
  spot_img

  Το μήνυμα ότι η Πτολεμαΐδα 5 δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, κατά την επίσκεψή τους στο εργοτάξιο της νέας λιγνιτικής μονάδας. Όπως υπογράμμισαν, η καθαρή ενέργεια παραμένει  στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, τονίζοντας ότι σε κοντινή απόσταση κατασκευάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης ισχύος 550 MW στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Πτολεμαΐδα.

  Ο επικεφαλής της εταιρείας, εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση υπαγορεύει να υπάρχει κάθε διαθέσιμο μέσο με στόχο την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Τόνισε όμως πως η Πτολεμαΐδα 5, αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο, αυτόν της ενεργειακής ευστάθειας, σήμερα και στο μέλλον της στρατηγικής εφεδρείας. Τι σημαίνει όμως αυτό για την λειτουργία της 5ης ολοκαίνουριας μονάδας που θα μπει σε εμπορική λειτουργία εντός της άνοιξης;

  Όσοι παρακολουθούν τη στρατηγική της ΔΕΗ, καταλαβαίνουν ότι η παράταση του λιγνίτη είναι προσωρινή με την Επιχείρηση να επαναφέρει την συζήτηση στα προ κρίσης επίπεδα.

  Για τον σχεδιασμό της εταιρείας είναι πλήρως ενημερωμένο και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η Επιχείρηση σκοπεύει μέσα στο χρόνο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας της αλλά και να αποφασίσει πότε θα τερματίσει το λιγνίτη και πώς. Η Επιχείρηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην λειτουργεί με ζημιές την νέα μονάδα καθώς ο λιγνίτης πέρα από ένα βρώμικο ορυκτό καύσιμο παραμένει και ακριβός. Ως μονάδα ενταγμένη σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, η Πτολεμαΐδα 5 θα εντάσσεται στο σύστημα τις ώρες αιχμής της ζήτησης και θα αποζημιώνεται για την διαθεσιμότητά της.

  Αυτό  σημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να λειτουργεί την μονάδα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές. Με το πέρας της κρίσης, η Πτολεμαΐδα 5 θα διατηρηθεί σε στρατηγική εφεδρεία  και μετά το 2028 που έχει οριστεί ως ορόσημο για την παραμονή του λιγνίτη στο σύστημα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

  Προ μηνών και με αφορμή την κορύφωση τηςενεργειακής κρίσης και την παράταση του χρόνου ζωής των λιγνιτικών μονάδων, το ΥΠΕΝ είχε παγώσει τα αιτήματα στήριξης που είχε υποβάλλει στην Κομισιόν για τον μηχανισμό της στρατηγικής εφεδρείας.

  Τώρα που η ΔΕΗ επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι, θα χρειαστεί να ξαναγίνει αίτημα στην ΕΕ για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου Μηχανισμού (Strategic Reserve). Σε περίπτωση μάλιστα που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το αίτημα αυτό, αρμόδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί με την στήριξη της κυβέρνησης ως ένα μέτρο ενεργειακής ασφάλειας.

  «Προς Θεού να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία» δήλωσε από την πλευρά του κ.  Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήταν και ο κατασκευαστής του έργου. Όπως είπε, ο λιγνίτης έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές, αλλά μπορεί με σταδιακή μείωση να κρατήσουμε την ενεργειακή παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι ανεξάρτητη.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα

  ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα Από τις 2 μέχρι τις 7...

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία 

  Ένας νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,...

  Τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας με το όνομα «ΓΑΙΑ» σχεδίασε και προσφέρει η ΔΕΗ

  Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ Αποκλειστικά για πελάτες με αγροτική ιδιότητα  Συνολική διάρκεια 10...

  Το κατάστημα ΔΕΗ στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης

  Το κατάστημα ΔΕΗ στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης Νέα φιλοσοφία, μοντέρνος σχεδιασμός και ολοκληρωμένες...

  Διαβάστε ακόμη

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 13-05-2024 έως 19-05-2024

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 13-05-2024 έως 19-05-2024 Ανακοινώνεται...

  Αύξηση κατά 65% στη χρηματοδότηση για τη Σήραγγα της Κλεισούρας

  Συνάντηση πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ....

  Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τον Απρίλιο 2024

  Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τον Απρίλιο...

  Δυτική Μακεδονία: Στην 1η θέση η Κοζάνη στον τουρισμό για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Καστοριά – Τα πρώτα στοιχεία του...

  Τα μεγέθη του ετήσιου κύκλου εργασιών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επεξεργάστηκε η εταιρία...