Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
4 C
Kastoria

    Ελλείψεις στα φάρμακα: Τα 10 μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη

    Θάνος Πλεύρης: Η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα μέτρα ώστε η έλλειψη συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - Οι φαρμακοβιομηχανίες δεσμεύονται για 24ωρη λειτουργία των εργοστασίων - ΣΦΕΕ: Πολύ μικρότερες οι ελλείψεις στα φάρμακα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ

    spot_img

    Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις ελλείψεις στα φάρμακα πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, καθώς και εκπρόσωπο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.

    Όπως αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό, κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι σύντομα θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους για τη σχετική ενημέρωση και τον συντονισμό, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την επικαιροποίησή τους ως εξής:

    • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
    • Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
    • Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
    • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
    • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
    • Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
    • Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
    • Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
    • Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
    • Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου για την καρδιά

    Την ανάκληση της παρτίδας 23E11A2 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (Διάλυμα για έγχυση) ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός...

    3ωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου τα φαρμακεία της Καστοριάς

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καστοριάς, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, συμμετέχει στο εθνικό...

    ΕΟΦ: Ανάκληση γνωστού φαρμάκου για την υπέρταση

    Την ανάκληση από την αγορά παρτίδας από γνωστό φάρμακο για την υπέρταση (NORMOLOSE) αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ειδικότερα, σύμφωνα...

    Εξετάσεις φαρμακοποιών για βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 (17-21/10/22)

    Από το τμήμα Φαρμάκων-Φαρμακείων και Επαγγελμάτων Υγείας της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται οτι οι εξετάσεις...

    Διαβάστε ακόμη

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

    Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...