12 C
Kastoria

    Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη: Ένταξη στις πιλοτικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων

    spot_img
    spot_img

    Η Κοζάνη αποτελεί την μοναδική ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει μια καινοτόμα δράση για το κλίμα, μέσω του προγράμματος NetZeroCities Pilot Cities, ενός διετούς προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο της Αποστολής των Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μαζί με 52 άλλες πιλοτικές πόλεις, η Κοζάνη θα εφαρμόσει καινοτόμες δράσεις για την επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της απανθρακοποίησης.  Οι πόλεις – πιλότοι, επιλεγμένες από μια ευρεία γκάμα 103 προτάσεων, στις οποίες συμμετέχουν 159 πόλεις από 33 χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις συνδεδεμένες χώρες με το Horizon 2020, θα θέσουν την αστική κλιματική μετάβαση σε μια νέα τροχιά.


    Αναλυτικά, ο Δήμος Κοζάνης θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με βασικούς εταίρους στο σχήμα της κυκλικής οικονομίας, τη ΔΕΥΑΚ και τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Επίσης, εταίροι στο έργο θα είναι η ΕΥΑΘ, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα όπως το ΑΠΘ με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το ΕΚΕΤΑ με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, το γερμανικό Ινστιτούτο για την Ηλιακή Ενέργεια Julich του Πανεπιστημίου του Άαχεν, ενώ στους τεχνολογικούς εταίρους περιλαμβάνεται η γερμανική Kraftanlagen, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Bouygues, η ΑΒΒ Ελλάδος, η ZEUS Helios και η Ergoncell με έδρα την Κοζάνη.

    Υπογραμμίζεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης θα υλοποιήσει το έργο «Net-zero Energy fUture through the identification of innovative Technologies under a circulaR, sustainable, and inclusive just transitiON- NEUTRON». Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός συστήματος θερμικής μπαταρίας, σε ερευνητικό επίπεδο, που θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και από τη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων στο πλαίσιο μιας κυκλικής διαδικασίας. Στόχος, η υποκατάσταση του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης. 

    Με αυτό το Πιλοτικό Πρόγραμμα Πόλεων, η Κοζάνη θα δοκιμάσει και θα πειραματιστεί με νέες προσεγγίσεις για τον μετασχηματισμό του τρόπου ζωής και εργασίας. Στόχευση, η μείωση του κόστους θερμικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η απεξάρτηση από στερεά καύσιμα και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από την παραπάνω διαδικασία, καθώς και η επίτευξη βιώσιμης αξιοποίησης των απορριμμάτων και λυμάτων της περιοχής.  

    Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Πόλεων θα είναι η ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις με άλλες πόλεις, αξιοποιώντας η μια τις εμπειρίες της άλλης, αναπαράγοντας και κλιμακώνοντας λύσεις που λειτουργούν σε παρόμοια πλαίσια. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια ταχεία μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.


    Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Πιλοτικών Πόλεων εδώ  και εδώ 

    Πληροφορίες για το NetZeroCities εδώ

    Σχετικά με την αποστολή πόλεων της ΕΕ εδώ 

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Το Balkan Energy Forum έρχεται στην Κοζάνη τον Μάιο

    Οι νέες προοπτικές και εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και η δυναμική που αναπτύσσεται...

    Κοζάνη: Aπολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση – Eκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας «Στην Πράσινη...

    Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

    Κοζάνη: Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών και απο ιδιοκτήτες φορτηγών

    Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στα Κοίλα Κοζάνης και από ιδιοκτήτες φορτηγών ΙΜΕ ΑΓΙΟΥ...

    Διαβάστε ακόμη

    Κοζανίτικη Αποκριά 2024: Τα ποντιακά σωματεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης (βίντεο | φωτογραφίες)

    Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς, τα...

    Το Balkan Energy Forum έρχεται στην Κοζάνη τον Μάιο

    Οι νέες προοπτικές και εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και η δυναμική που αναπτύσσεται...

    Συνάντηση με Λιβάνιο και ΠΕΔ στην Κοζάνη η Μαρία Αντωνίου

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου παρέστη στη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου...

    Κοζάνη: Aπολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση – Eκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας «Στην Πράσινη...