Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  Έναρξη Εμβολιασμών για τον Μελιταίο Πυρετό (Βρουκέλλωσης)

  spot_img
  spot_img

  Από την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται η έναρξη εμβολιασμών για τον μελιταίο πυρετό (βρουκκέλωση), που είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, τόσο γιατί προκαλεί οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία, όσο και γιατί αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι σημαντική ζωοανθρωπονόσος που προσβάλλει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα παραγωγικά ζώα και τους ανθρώπους που καταναλώνουν μη ορθά παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

  Οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, συμπεριλαμβανομένων και των οικόσιτων αιγοπροβάτων, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είναι υποχρεωμένοι να εμβολιάζουν τα ζώα κατά του μελιταίου πυρετού. Ως εκ τούτου, όλοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «χωρίσουν» τα αιγοπρόβατα άνω των 3 μηνών που είναι ανεμβολίαστα από το κοπάδι, να τα σημάνουν (να βάλουν ενώτια σήμανσης), όπως επίσης να χωρίσουν τα αρσενικά αιγοπρόβατα και να τα σημάνουν, ώστε τα ζώα να εμβολιαστούν και να γίνουν αιμοληψίες στα αρσενικά. Ζώα που είναι έγκυα δεν εμβολιάζονται. Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

  Η αιμοληψία των αρσενικών ζώων είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αμνοερίφια που θα παραμείνουν για αναπαραγωγή. 

  Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου 2023 και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επιλέξουν είτε ιδιώτη κτηνίατρο να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο κοπάδι τους, είτε να συνεργαστούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η μη τήρηση της εφαρμογής του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για την παράδοση γάλακτος στις εγκαταστάσεις μεταποίησης (Δελτίο Εμβολιασμού – Δελτίο Ορολογικού Ελέγχου) και στη χορήγηση υγειονομικών πιστοποιητικών.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα:

  Κτηνιατρικό Γραφείο Άργος Ορεστικού: 2467021978

  Κτηνιατρικό Γραφείο Καστοριάς: 2467071799

  Κτηνιατρικό Γραφείο Νεστορίου: 2467021978

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ευχαριστήριο Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε προς Π.Ε. Καστοριάς

  Ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Καστοριάς (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε) της Περιφερειακής Δ/σης Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας και...

  Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από Π.Ε. Καστοριάς σε Λιβαδοτόπι, Γιαννοχώρι και Νεστόριο

  Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα...

  Μελέτη για 3 νέους κόμβους από την Π.Ε. Καστοριάς

  35.000,00 ευρώ  από την Π.Δ.Μ. – Π.Ε. Καστοριάς για την εκπόνηση μελετών σχεδιασμό Κόμβων σε : α) Ν. Λεύκη-Μανιάκοι, β) είσοδος Άργους Ορεστικού-Αεροδρομίου και γ) είσοδο Μεσοποταμίας.

  Ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Τοιχίου ανάσχεσης Βραχοπτώσεων στην έξοδο Λαχανοκήπων», πρ. 70.000€ από την ΠΕ Καστοριάς

  Ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Τοιχίου ανάσχεσης Βραχοπτώσεων στην έξοδο Λαχανοκήπων», πρ. 70.000€ από...

  Διαβάστε ακόμη

  Ἑορταστικό Τριήμερο στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Καστορίας (φωτογραφίες)

  Ἐκδήλωση μνήμης γιά τόν Μακεδονομάχο Βαγγέλη Στρεμπενιώτη Τό Σάββατο 18 Μαΐου, στό χωριό Ἀσπρόγεια (πρώην...

  Το Μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  Το Μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 19 Μαϊου 1919:...

  Ευχαριστήριο Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε προς Π.Ε. Καστοριάς

  Ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Καστοριάς (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε) της Περιφερειακής Δ/σης Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας και...

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 20 – Κυριακή 26 Μαΐου 2024)

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 20 – Κυριακή 26 Μαΐου 2024) ἀπόγευμα Κυριακῆς 19 Μαΐου -6.30...