16.9 C
Kastoria

    Ενδιαφέρον για διοργάνωση αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

    spot_img
    spot_img

    Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη είχαν οι διοργανωτές των παγκόσμιων εκτός δρόμου (off road) αγώνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων Extreme-E την Τετάρτη 31/08 στα Γραφεία της Περιφέρειας στην Πτολεμαΐδα.

    Οι διοργανωτές στην χώρα μας και εκπρόσωποι του Αθλητικού Σωματείου Φίλων Αυτοκίνησης Αττικής κ. Κώστας Θεολόγης και κα Χριστίνα Στρίκκα  μαζί με τους Άγγλους εκπροσώπους της εταιρείας Extreme-E κ. Ali Russel και κ. Nick Brown ζήτησαν μία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να του εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την διοργάνωση των αγώνων στον χώρο των λιγνιτωρυχείων της περιοχής μας και φυσικά να ζητήσουν την στήριξη της Περιφέρειας ως αρωγού στην πολυδάπανη αυτή προσπάθεια.

    Οι διοργανωτές:

    • αναφέρθηκαν στον διττό στόχο των αγώνων, ο οποίος είναι να αποδείξει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανταποκρίνονται σε όλες τις προκλήσεις, σε εδάφη και καιρικές συνθήκες, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του θεσμού, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν κοινή γνώμη και φορείς, σε θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος. Για αυτόν τον λόγο, οι διαδρομές του αγώνα διεξάγονται σεδιαφορετικές περιοχές που κατά καιρούς έχουν εκπέμψει SOS σχετικά με τις οικολογικές καταστροφές που έχουν δεχθεί, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματά τους. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδρομές λαμβάνουν χώρα σε τοποθεσίες που πριν υπήρχαν δέντρα που κάηκαν, ακτές που μολύνθηκαν, πάγοι που έλιωσαν, κ.λπ. , μεταφέροντας το μήνυμα ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

    Η Extreme-E  έχει μεικτά πληρώματα, άνδρας και γυναίκα. Μάλιστα, φιλοξενεί δέκα παγκόσμιους πρωταθλητές: Τζένσον Μπάτον, Λιούς Χάμιλτον, Νίκο Ρόσμπεργκ (όλοι F1), Γιόχαν Κριστόφερσον, Τίμι Χάνσεν, Ματίας Εκστρομ (World Rallycross), Σεμπαστιάν Λεμπ και Κάρλος Σάινθ (WRC), την Λάια Σανθ (μοτό) και τον Κάιλ ΛεΝτουκ (Pro-4), οι οποίοι κατέχουν συλλογικά πάνω από 40 παγκόσμιους τίτλους. Εκτός αυτών, συμμετέχουν ο Τζέιμι Τσάντγουικ (πρωταθλητής W Series), και ο Μόλι Τέιλορ (πρωταθλητής Ράλι Αυστραλίας).

    • Παρουσίασαν οπτικοακουστικό υλικό από τις ανάλογες διοργανώσεις που διεξήχθησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και τα οφέλη που αποκομίσθηκαν (περιβαλλοντικά, προβολή ευρύτερης περιοχής και οικονομικά).
    Σχετικά μπορείτε να δείτε στα links:     
    1. Πρόταση διοργάνωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
    2. Παρουσίαση αγώνων Extreme-E
    3. Αντίστοιχη διοργάνωση στην Σαρδηνία

    Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για το όλο εγχείρημα που ταιριάζει απόλυτα με την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης εν όψει και της μεταλιγνιτικής περιόδου.

    Αναφέρθηκε επίσης στο διαχρονικό ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας (πρώην Δήμος Πτολεμαΐδας και Δήμος Εορδαίας) για τη δημιουργία πίστας αγώνων υψηλού επιπέδου που με τα νέα προγράμματα της δίκαιης μετάβασης μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μεγάλο έργο με τα σύγχρονα δεδομένα (ηλεκτρο – υδρογονο -κίνηση) και μάλιστα παρουσίασε την προμελέτη της ΑΝΚΟ για το «MASTER PLAN ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ∆ΕΗ» ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού στις αποθέσεις των ορυχείων προς Άγιο Χριστόφορο και Καρυοχώρι.

    Όσο για το κόστος της διοργάνωσης ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο δυσβάστακτο κόστος αλλά θα διερευνήσει τη δυντατότητα συνδιοργάνωσης με χορηγούς και φορείς για την πιθανή υλοποίηση της ενδιαφέρουσας αυτής πρότασης.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρης Τσιούμαρης και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου ο οποίος έχει την πρόσφατη εμπειρία από την διοργάνωση  του 9ου RALLY GREECE OFFROAD.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του αυτοκινήτου!

    Σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχετε λάβει...

    Παράδοση – Παραλαβή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

    Στη διαδικασία παραλαβής του Γραφείου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερες οι στιγμές και μέσα...

    Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Στήριξη της επιχειρηματικότητας της Π.Ε. Καστοριάς – Δήμου Νεστορίου, β’ φάση, πρ. 2.900.000 €

    Την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου: «Υποδομές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην...

    Παράδοση Τροφίμων προς το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης από την Π.Ε Καστοριάς

    Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς παρέδωσε την Δευτέρα 18 και χθες Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς...

    Διαβάστε ακόμη

    5 συλλήψεις σε 10 μέρες στη Δυτική Μακεδονία για ναρκωτικά

    Συλλήψεις -5- ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών...

    Συνάντηση με Αυγενάκη για τον αγροτικό τομέα στη ΖΕΠ

    Πρόσκληση σε Ενημερωτική Συνάντηση για τον αγροτικό τομέα (1-4-2024) Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση για...

    Τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας επισκέφθηκαν ο Υπουργός Ενέργειας και η Υπουργός Περιβάλλοντος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης

    Τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας επισκέφθηκαν ο Υπουργός Ενέργειας και η Υπουργός Περιβάλλοντος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο...

    7 συλλήψεις σε 7 ημέρες για ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία

    Συλλήψεις 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών...