9.3 C
Kastoria

  Ευρωπαίοι πολιτικοί: Ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές στην Ελλάδα

  spot_img

  Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD) ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που επλήγησαν από τις σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες. Ο Γερμανίδα πολιτικός μιλώντας στο «Δίκτυο Συντάξεων Γερμανίας» (RND) ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για τις σημερινές, όπως στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

  Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα. «Η κλιματική κρίση καθιστά απολύτως σαφές ότι απαιτείται επειγόντως δράση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα με την αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι καιρός να προσεγγίσουμε αποφασιστικά τους κλιματικούς μας στόχους» είπε η Μπάρλεϊ, καλώντας την Ευρώπη να προχωρήσει με «ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία. Η αλλαγή των καιρικών προτύπων είναι πρόκληση για όλες τις χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην προσαρμογή του κλίματος και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

  Ο πρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Ντάνιελ Κάσπαρι (CDU), εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλη προθυμία της Ευρώπης να βοηθήσει. «Σε κρίσεις, η ΕΕ μπορεί να δείξει ότι στέκεται ο ένας στο πλευρό του άλλου», είπε στο δίκτυο «RND». Απαιτείται γρήγορη υλική και οικονομική βοήθεια και στη συνέχεια κονδύλια για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών. «Έχω εμπιστοσύνη στην Επιτροπή της ΕΕ ότι θα λάβουν γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο Κάσπαρι.

  Κελέμης: Θα απαιτηθούν δισεκατομμύρια

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανοελληνικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, Αθανάσιος Κελέμης, σημείωσε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk» ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη που πρέπει να λύσει το ελληνικό κράτος. «Με τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών, έχουν επενδυθεί λίγα χρήματα σε υποδομές και αντιμετώπιση καταστροφών», είπε ο Κελέμης, «τώρα, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, θα πρέπει να κινητοποιηθούν δισεκατομμύρια ευρώ».

  Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

  Πηγήertnews.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Σχεδόν τριπλάσια η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024

  Σχεδόν τριπλάσια η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024 Σχεδόν...

  Infographic – Πώς αποταμιεύουν οι Ευρωπαίοι

  Πώς αποταμιεύουν οι Ευρωπαίοι Αρνητικό ρεκόρ στα ποσοστά αποταμίευσης των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία...

  Τον χαμηλότερο δείκτη ποιότητας ζωής παρουσιάζει η Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

  Αρρωσταίνουμε περισσότερο γιατί δεν φτάνουν οι πόροι της υγείας Τον χαμηλότερο δείκτη ποιότητας ζωής παρουσιάζει η Ελλάδα...

  Κοινό «κώδικα δεοντολογίας» για την τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζονται ΕΕ και ΗΠΑ

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ένα σχέδιο σύνταξης ενός κοινού «κώδικα δεοντολογίας» για την...

  Διαβάστε ακόμη

  «Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

  Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την...

  Μεγάλο συλλαλητήριο αγροτών στο πλαίσιο της 30ης Agrotica

  Αγρότες από τη Βόρεια, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, πρόκειται...

  Αυγενάκης από Agrotica: Μέτρα για τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα- χρονοδιαγράμματα για Θεσσαλία- Διορθωτικές πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ

  Τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν...

  «Όχι» της Ιεράς Συνόδου για γάμο και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

  Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεώς Της η Ιερά...