6.5 C
Kastoria

    Φακοί επαφής: Οι 7 απαράβατοι κανόνες για τα άτομα με ξηροφθαλμία

    spot_img

    Αν φοράς φακούς επαφής και έχεις προβλήματα με ξηρά μάτια, τότε πρέπει να ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες.

    Αποτελεί λανθασμένη αντίληψη ότι η ξηροφθαλμία και οι φακοί επαφής είναι σαν το λάδι και το νερό. Σίγουρα, η ξηροφθαλμία σημαίνει ότι η δακρυϊκή μεμβράνη που προορίζεται για την ενυδάτωση των βολβών των ματιών σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά δεν αποκλείει την ικανότητά σας να φοράτε φακούς επαφής.

    Ωστόσο, μπορεί, να κάνει το όλο θέμα λίγο πιο δύσκολο. Η ακατάλληλη χρήση και φροντίδα των φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ξηροφθαλμίας και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προβλήματα ξηροφθαλμίας. Εάν έχετε ξηρά μάτια και φοράτε φακούς επαφής (ή θέλετε), ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες για να κάνετε την εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη.

    1. Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς σας.

    Φαίνεται προφανές, αλλά πολλοί δεν το κάνουν. Πρέπει να το κάνετε κάθε φορά, ακόμα και όταν είστε εξαντλημένοι από την κούραση. Το να αγγίζετε τους φακούς επαφής σας με καθαρά χέρια καθιστά λιγότερο πιθανό να μεταφέρετε παθογόνα που προκαλούν μόλυνση από τα δάχτυλά σας στους φακούς και στα μάτια σας. Η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση (AOA) συνιστά συγκεκριμένα να πλένετε τα χέρια σας με νερό και ήπιο σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι προτού χειριστείτε τους φακούς σας.

    2. Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς επαφής σας.

    Αν το κάνετε αυτό σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε μόλυνση στον κερατοειδή σας λέει η AOA . Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος με τους φακούς επαφής σας δεν επιτρέπει στα μάτια σας να λάβουν τόσο πολύ οξυγόνο όσο θα λάμβαναν διαφορετικά, δημιουργώντας ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για πράγματα όπως τα βακτήρια. Οι λοιμώξεις του κερατοειδούς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε έλκη κερατοειδούς , τα οποία είναι ουσιαστικά πληγές στην επιφάνεια του ματιού σας.

    Ακόμα κι αν ξεφύγετε από αυτή τη μοίρα, ο ύπνος με τους φακούς επαφής σας μπορεί να ανακατέψει το φυσικό δακρυϊκό φιλμ και να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία σας.

    3. Χρησιμοποιήστε νέους φακούς σύμφωνα με τις οδηγίες αντί να προσπαθείτε να παρατείνετε τον χρόνο χρήσης τους

    Εάν φοράτε τους φακούς σας έως ότου πρακτικά να θρυμματιστούν από τα μάτια σας, τότε πρέπει να το αλλάξετε. Κάπου στο κουτί που μπαίνουν οι επαφές σας, θα πρέπει να σας λέει πόσο συχνά να φοράτε ένα φρέσκο ​​ζευγάρι. Κάντε περήφανο τον οφθαλμίατρό σας—και κρατήστε τα μάτια σας ασφαλή—ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες.

    4. Αλλάζετε το διάλυμα στη θήκη των φακών σας καθημερινά.

    Αφού αφαιρεθεί ο φακός από τη θήκη και τοποθετηθεί στο μάτι, η θήκη θα πρέπει να αδειάσει και να ξεπλυθεί με διάλυμα φακών επαφής και στη συνέχεια να τοποθετηθεί ανάποδα για να στεγνώσει σε ένα καθαρό χαρτίΗ επαναχρησιμοποίηση του διαλύματος φακών επαφής μειώνει την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών ιδιοτήτων του διαλύματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως φλεγμονή και μόλυνση.

    5. Αφήστε τα μάτια σας να αναπνεύσουν για μερικές ώρες την ημέρα.

    Αν και είναι δελεαστικό να φοράτε τους φακούς επαφής σας από τη στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας έως ότου βγείτε έξω το βράδυ, αυτό δεν είναι πραγματικά καλό όταν έχετε ξηρά μάτια . Είναι καλή ιδέα να αφήνετε τα μάτια να αναπνέουν για λίγες ώρες χωρίς τους φακούς. Αυτό επιτρέπει στα μάτια σας να έχουν καλή έκθεση στο οξυγόνο και να λαμβάνουν τροφή από το φυσικό δακρυϊκό φιλμ χωρίς φακούς να παρεμποδίζουν.

    6. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας κάθε χρόνο (ή όσο συχνά είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τη συνταγή σας ενημερωμένη).

    Πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια ως βάση . Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, θα πρέπει να τον επισκέπτεστε πιο σχυνά για να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι ενημερωμένη, να αξιολογήσετε το δακρυϊκό φιλμ σας και να δείτε εάν οι φακοί που χρησιμοποιείτε εξακολουθούν να λειτουργούν καλύτερα για τα μάτια σας. Μην περιμένετε μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα προτού δείτε τον οφθαλμίατρό σας. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μακροζωία της ικανότητάς σας να φοράτε φακούς επαφής και θα μειώσει τις επιπλοκές».

    7. Εάν οι φακοί σας ερεθίζουν τα ξηρά μάτια σας, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους ειδικούς φακούς που κατασκευάζονται για αυτό το θέμα υγείας.

    Υπάρχουν πολλές μάρκες και τύποι φακών επαφής στην αγορά, αλλά ορισμένοι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα με ξηροφθαλμία, λέει η Mayo Clinic . Εάν η ξηροφθαλμία σας είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικές επαφές που ονομάζονται σκληροί ή επίδεσμοι φακοί, οι οποίοι βοηθούν στην προστασία της επιφάνειας των ματιών σας και κλειδώνουν την υγρασία.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Τεστ Παπ από Κέντρο Υγείας Καστοριάς για τον Απρίλιο

    Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στις...

    Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

    Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

    Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

    Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...

    Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει μια ποικιλία ξηρών καρπών, είτε ως ένα υγιεινό,...