12.8 C
Kastoria

  Φλώρινα: Στο Νυμφαίο η 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών

  spot_img

  Στόχος είναι η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης, που πρωτοπορεί σε θέματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγείας

  Την 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών διοργανώνει από 14 έως και 17 Δεκεμβρίου 2023, στο Νυμφαίο Φλώρινας, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για το Κλίμα «Climate Community_WM».

  Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 137 ώρες και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως και την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με οχτώ διδακτικές ενότητες (5 ECTS), διά ζώσης, που οδηγεί σε πιστοποίηση επιμόρφωσης.

  Με τη δράση αυτή επισφραγίζεται η αδελφοποίηση του με το SKYROS Project. Η Καμπάνια «Climate Community_WM» βρίσκεται στο πρώτο έτος ύπαρξής του, με ήδη τρεις ενεργές δράσεις. Μία εξ αυτών αποτελεί η Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, μια Ακαδημία που τρέχει ενεργά από το 2016 στο νησί της Σκύρου, ως Θερινή Ακαδημία.

  Τον Δεκέμβριο θα συναντηθούν στο Νυμφαίο εκπαιδευόμενοι από κάθε άκρη της χώρας, για να ζήσουν την εκπαιδευτική εμπειρία σε ένα χειμερινό τοπίο με φυσικό κάλλος.

  «Η Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών θεωρείται πρωτοπόρος στην εκπαίδευση της νέας γενιάς περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, ικανών να ενταχθούν στην τυπική, μη τυπική και άτυπη προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και προαγωγής της υγείας.

  Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνεισφέρουν με επιτυχία στο σχολικό σύστημα, σε περιβαλλοντικά κέντρα, κρουαζιερόπλοια, μουσεία, κήπους, μέσα μαζικής επικοινωνίας, καθώς και όπου μπορούν να εμπλακούν σε θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Αγωγής, Δημόσιας/Κοινοτικής/Περιβαλλοντικής Υγείας» αναφέρουν οι διοργανωτές.

  Στόχος της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών είναι η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης, που πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα και βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης, όσων εκπαιδεύουν σε θέματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγείας. Επίσης, η Ακαδημία εστιάζεται στην παροχή δεξιοτήτων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν αν χειρίζονται με επιτυχία το πεδίο της επικοινωνίας, σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας.

  Απώτερος σκοπός είναι η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σχετιζόμενων με το περιβάλλον και την υγεία μέσα από δράσεις, που στοχεύουν στην προαγωγή της Περιβαλλοντικής Υγείας για την προστασία των πολιτών και όλων των κοινωνικών ομάδων.

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές και πτυχιούχους ΑΕΙ περιβαλλοντικών επιστημών, επιστημών υγείας και πρόνοιας, βιολογικών και θετικών επιστημών, κοινωνικών, καθώς και ανθρωπιστικών επιστημών. Επίσης στοχεύει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες συναφών σπουδών και σε όσους εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως εκπαιδευτές, διερμηνείς, δημοσιογράφοι και ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στη τυπική της μορφή -σχολεία, στη μη τυπική της μορφή – περιβαλλοντικοί διερμηνείς – μουσεία, πάρκα, κρουαζιερόπλοια-κατασκηνώσεις και στην άτυπη εκπαίδευση – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και σε όσους δραστηριοποιούνται εν γένει σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, δημόσιας/κοινοτικής/περιβαλλοντικής υγείας.

  Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία έχει οργανωθεί με τη φιλοσοφία μιας οικολογικής κοινότητας, που ενδιαφέρον έχει την καλλιέργεια μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας στην κοινωνία των πολιτών, να γνωρίσει μεθόδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά μέσα από την προβολή καλών πρακτικών και εμπειριών.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω email στο v.plaka@clube.gr ενώ ο σύνδεσμος για δηλώσεις συμμετοχής είναι:https://kedivim.uniwa.gr/apply/

  Γιάννης Γκουμάκης

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Νυμφαίο: Ανοίγει τις πύλες του το Καταφύγιο της καφέ αρκούδας (βίντεο)

  Ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό το  Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, αφού...

  Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα – Στα λευκά το Νυμφαίο και Πισοδέρι

  Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα – Στα λευκά το Νυμφαίο και Πισοδέρι Ο χειμώνας έφτασε και...

  Βόιο: Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τον «Πέπερ»

  Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη χρήση ρομποτικής σε 18 σχολεία του Δήμου, υλοποιεί ο...

  Ολοκληρώθηκε η νεανική εκπομπή «Χελιδονίσματα» από τους νεαρούς παραγωγούς του Ρ/Σ της Ι.Μ. Καστοριάς με εκδρομή σε Κλεισούρα και Νυμφαίο

  Με πολύ κέφι, ζωντάνια και αγάπη, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη 8 Ιουνίου την παιδικού ενδιαφέροντος...

  Διαβάστε ακόμη

  Νυμφαίο: Ανοίγει τις πύλες του το Καταφύγιο της καφέ αρκούδας (βίντεο)

  Ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό το  Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, αφού...

  Φλώρινα: Συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου του Φιλώτα στις 16:00 από αγρότες

  Αγρότες από την Εορδαία και το Αμύνταιο προχωρούν σήμερα και για μία ώρα, 16:00-17:00,...

  Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

  Σας ανακοινώνουμε ότι η ιστοσελίδα της ιεράς Μητροπόλεώς μας: www.imflorinas.gr έχει προσβληθεί από κακόβουλη επίθεση και...

  Νεκρός ο σκιέρ από τη Φλώρινα που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία

  Νεκρός εντοπίστηκε αργά σήμερα το απόγευμα ο 36χρονος Φλωρινιώτης Κωνσταντίνος Μομτσης ο οποίος καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα...