22.2 C
Kastoria
spot_img

  «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τα ποσά της επιδότησης και οι δικαιούχοι

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κατοικίες. 

  Ο κύβος ερρίφθη και το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ξεκινά.

  Ένα μήνα, περίπου, μετά την αναγγελία και την προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ανοίγει.

  Οι ανακοινώσεις, εκτός απρόοπτου, αναμένονται αύριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος και θα δώσει τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά και τους αγρότες να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις.

  Οι δικαιούχοι

  Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

  Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100%, ανάλογα με την εισοδηγματική κατηγορία.

  Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000. ευρώ για αγρότες.

  Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

  Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

  Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

  Η αίτηση

  Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία – κύρια ή δευτερεύουσα – η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

  Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

  Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

  Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

  «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Άνοιξε η πλατφόρμα

  https://pvstegi.gov.gr. (με κωδικούς Taxisnet)

  •Δικαιούχοι: Νοικοκυριά & αγρότες

  •Όφελος: Εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος έως 3.000€/ χρόνο

  •Προϋπόθεση: Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ (για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου)

  Ο υπεύθυνος κατασκευαστικής εταιρείας, Χρήστος Νικολαΐδης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.

  «Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα πρέπει να αναφέρει ή ότι θέλει εξοπλισμό φωτοβολταϊκού ή εξοπλισμό φωτοβολταϊκού με μπαταρία. Θα πρέπει να το πει αυτό από την αρχή, για να δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ την  κατάλληλη απάντηση για τον τεχνικό εξοπλισμό. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί είτε επίπεδα, είτε με κλίση σηκώνοντας τα φωτοβολταϊκά πάνελ παραπάνω από την εκάστοτε ταράτσα.

  Για να καλύψεις το 50% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για μία 4μελή οικογένεια, μπορεί να χρειαστεί 7-8 τ.μ φωτοβολταϊκών, μπορεί και 5 τ.μ ανάλογα με την εγκατάσταση», ανέφερε αρχικά.

  «Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν το μειονέκτημα ότι πρέπει να έχουν κλίση 45 μοιρών οπότε θέλει σκίαση από πίσω και πιάνει περισσότερα τετραγωνικά.

  Σε πολυκατοικία, προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, το θέμα δεν είναι τόσο τεχνικό όσο πρόβλημα συνεννόησης. Στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα και να μπορεί να γίνει η εγκατάσταση με μία πού μικτή συγκατάθεση στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πλειοψηφική», συμπλήρωσε ο κ. Νικολαΐδης.

  Πηγήmegatv.com

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Ν. Παπαθανάσης από Κοζάνη: Μέσα στον Οκτώβριο θα τρέξει το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ με επιδότηση έως και 70%

  Με δύο νέα προγράμματα, που θα τρέξουν μέσα στον Οκτώβριο ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής...

  Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα id.gov.gr – Η διαδικασία για τη νέα ταυτότητα

  Από σήμερα στις 08:30 αρχίζει η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr μέσω της οποία δίνεται η δυνατότητα...

  Ενεργειακές κοινότητες: Λύσεις για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής από τους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών

  Η νέα έκθεση του Green Tank σε συνεργασία με τον Στέλιο Ψωμά, σύμβουλο σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος,...

  North Evia Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στις 25 Αυγούστου

  Σε λειτουργία πρόκειται να τεθεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου το North Evia Pass 2023, μέσω...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο καιρός με την Ε. Κατιρτζόγλου: Βελτιωμένος αλλά άστατος μέχρι την Κυριακή

  Στον απόηχο της κακοκαιρίας Elias κάποιες βροχές χαμηλότερης έντασης θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν μέχρι...

  Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Καταιγίδες και χαλάζι σε 7 περιοχές

  Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία Elias που σαρώνει τη χώρα προχώρησε...

  ΕΦΕΤ: Γιατί ανακάλεσε γνωστά μπισκότα (pic)

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για...

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...