Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Kastoria

  Η κλιματική αλλαγή δοκιμάζει τις αντοχές του τουριστικού κλάδου

  Ιδιαίτερα ευάλωτος στην άνοδο της θερμοκρασίας είναι ο παράκτιος τουρισμός, τονίζει η HSBC

  spot_img
  spot_img

  Ο τουρισμός, όπως τον ξέρουμε, τελείωσε», σημειώνει χαρακτηριστικά η HSBC, υπογραμμίζοντας τις ισχυρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς πλέον o κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο παράκτιος τουρισμός, ειδικότερα, αντιμετωπίζει ένα θυελλώδες μέλλον, όπως τονίζει, καθώς οι κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των κυμάτων καύσωνα, δοκιμάζουν την ανθεκτικότητά του. Συνεπώς, τα μέτρα προσαρμογής που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ευάλωτου παράκτιου τουρισμού.

  Καύσωνες στον Νότο…

  Η βρετανική τράπεζα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον καύσωνα που έκανε την «επίθεσή» του φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Σικελίας. Ολες οι χώρες αντιμετώπισαν ακραία κύματα καύσωνα και θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 45° C. Αυτό, όπως τονίζει, επιβαρύνει τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Για παράδειγμα, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης έκλεισε κάποιες ώρες και οι τουρίστες στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας αναγκάστηκαν να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καύσωνα, αναφέρει η HSBC.

  Η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, που συνεισφέρει σχεδόν το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και απασχολεί σχεδόν 290 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, αντιμετωπίζει μυριάδες προκλήσεις λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

  Οι ανελέητοι καύσωνες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας, αποτρέποντας τους τουρίστες από το να βγουν σε εξωτερικούς χώρους, εμποδίζοντας τη συνήθη «ζωντανή» δραστηριότητα του κλάδου, τονίζει η HSBC. Επιπλέον, οι μικρότερες και λιγότερο εύπορες οικονομίες μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για κλιματιζόμενους χώρους, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ανάπαυλα από την καυτή ζέστη. Η ζήτηση αυτή είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει απότομη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, ασκώντας πίεση στα τοπικά ενεργειακά δίκτυα και αυξάνοντας τις εκπομπές ρύπων, προειδοποιεί η βρετανική τράπεζα. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ταξιδιωτικά σχέδια. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) ανέφερε μείωση της ταξιδιωτικής πρόθεσης στην Ευρώπη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών βρέθηκε να έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, προορισμοί όπως η Βουλγαρία και η Δανία γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς λόγω των πιο ήπιων θερμοκρασιών τους. Αν και υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα ανταποκριθούν οι τουρίστες στις επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, διάφορα δημοφιλή τουριστικά σημεία είναι πιθανό να χάσουν την ελκυστικότητά τους, ανοίγοντας τον δρόμο για να λάμψουν ορισμένοι λιγότερο γνωστοί προορισμοί, εκτιμά η HSBC. «Αυτή η αλλαγή στο συναίσθημα των ταξιδιωτών είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Χωρίς χιόνι οι Αλπεις

  Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους καλοκαιρινούς προορισμούς. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα μοτίβα χιονόπτωσης και συρρίκνωση των χιονοπτώσεων. Πολλά χιονοδρομικά κέντρα στις Αλπεις έκλεισαν τον Δεκέμβριο του 2022 λόγω έλλειψης χιονόπτωσης, όπως αναφέρει. Επίσης, τα θέρετρα σε χαμηλότερα υψόμετρα είναι πιθανό να επηρεαστούν πιο σοβαρά, καθώς έχουν λιγότερες χιονοπτώσεις και άρα μικρότερες τουριστικές περιόδους.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Μερικές αλήθειες για τον Τουρισμό (του Νότη Μαρτάκη)

  Μερικές αλήθειες για τον Τουρισμό του Νότη Μαρτάκη MTC group consulting Κωδικοποιώντας μερικά από τα στοιχεία που...

  Το TRAVELS DEVELOPMENT διοργανώνει οδική εκδρομή στη Βουδαπέστη του Αγίου Πνεύματος

  Ταξιδέψτε μαζί μας στη μαγευτική Βουδαπέστη! Οδική εκδρομή στη Βουδαπέστη - Αναχώρηση από Καστοριά 23/06 -...

  Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου

  Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της ΠΕ Καστοριάς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την...

  Δυτική Μακεδονία: Στην 1η θέση η Κοζάνη στον τουρισμό για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Καστοριά – Τα πρώτα στοιχεία του...

  Τα μεγέθη του ετήσιου κύκλου εργασιών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επεξεργάστηκε η εταιρία...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! (του Χρήστου Κολοβού)

  Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας...

  Παράθυρο για σύνταξη πριν από τα 62 για 90.000 ασφαλισμένους

  Περίπου 90.000 ασφαλισμένοι έχουν την ευκαιρία να συνταξιοδοτηθούν φέτος νωρίτερα από την κανονική ηλικία...

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά – Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων – Φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά- Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία...

  «Ηλεκτροπληξία» από τα τιμολόγια ρεύματος: Εκτινάσσονται οι χρεώσεις έως και 70% τον Ιούνιο

  Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος που φτάνει το 70% έφερε η εκτίναξη κατά 35% της τιμής της...