Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.8 C
Kastoria

    Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει Κασσελάκη νικητή; – Πρώτη εκτίμηση

    Η πρώτη εκτίμηση για τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ίσως δείχνει και τον νικητή

    spot_img

    Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων προσεγγίζει τον αριθμό των ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όπου υποψήφιος ήταν ο Αλέξης ΤσίπραςΠώς ερμηνεύεται αυτή η κάθε άλλο παρά αναμενόμενη συμμετοχή; Ποιος θα είναι ο κερδισμένος; Ποιον ευνοεί;

    Η πρώτη εκτίμηση για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που ξεπέρασε φυσικά τις προβλέψεις της εφορευτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να σπεύδουν τελευταία στιγμή να τυπώσουν ψηφοδέλτια, είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι να εμφανιστεί ο υποψήφιος εξ Αμερικής, το κλίμα ήταν περισσότερο από υποτονικό και οι άλλοι 4 υποψήφιοι δεν είχαν καταφέρει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Όταν εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του.

    Ετσι μπορεί να ερμηνευτεί και ο απροσδόκητα μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο νέος υποψήφιος που τάραξε τα νερά και συσπείρωσε εναντίον του όλη την παλαιά φρουρά, να προκάλεσε αισιοδοξία σε απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος, που έσπευσαν να τον ψηφίσουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ηγέτη που να μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Αυτή ήταν άλλωστε και η εκτίμηση από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ότι μπορεί να κερδίσει τους άλλους υποψηφίους, μόνο αν καταφέρει να προσελκύσει και να πείσει να πάνε να ψηφίσουν, τους απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος.

    Τι έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοσκόπηση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έδινε μεν την Εφη Αχτσιόγλου να έχει υπεροχή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην κρίσιμη ερώτηση ποιον θέλουν για αρχηγό όσοι είναι μέλη και θα πάνε να ψηφίσουν, ο Στέφανος Κασσελάκης έρχόταν πρώτος με 39% έναντι 31% της Εφης Αχτσιόγλου.

    Το ίδιο αποτέλεσμα έβγαινε και στην ερώτηση για το πώς θα ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει, που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, και δεύτερος γύρος. Στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η Εφη Αχτσιόγλου ερχόταν πρώτη, αλλά στο δείγμα των ερωτηθέντων που δήλωναν ότι είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάνε να ψηφίσουν, ο Στέφανος Κασσελάκης ερχόταν πρώτος με ποσοστό 45% έναντι 44% της Εφης Αχτσιόγλου.

    Το παράδοξο είναι ότι στην παράσταση νίκης, τόσο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν αποφασισμένοι ή εν πάση περιπτώσει εξέταζαν σοβαρά να πάνε να ψηφίσουν, η Εφη Αχτσιόγλου έβγαινε νικητής. Γιατί άραγε; Πιστεύουν οι ψηφοφόροι ότι όλοι οι βαρόνοι θα συνασπιστούν στον β΄γύρο για να νικήσει η Εφη Αχτσιόγλου και να χάσει ο Στέφανος Κασσελάκης; Είναι μια εξήγηση.

    Τα προβλήματα δεν τελείωσαν

    Φυσικά το αποτέλεσμα, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η μαζική συμμετοχή του κόσμου δείχνει ότι νικητής στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν συνεπάγεται αυτόματα μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Η καλύτερα η νέα εποχή, γιατί με πρόεδρος τον Στέφανο Κασσελάκη αλλάζουν όλα στο κόμμα, δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα.

    Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτόματα η εκλογή Κασσελάκη θα προκαλέσει την αποχώρηση της παλαιάς φρουράς του κόμματος.Θεωρείται αδύνατον στελέχη όπως ο Νίκος Φίλη ή ο Πάνος Σκουρλέτης, να παραμείνουν στο κόμμα υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί πιθανότατα. Θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση; Θα δημιουργηθεί άλλο κόμμα από τη παλαιά φρουρά. Ούτε αυτό είναι απίθανο.

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής και οι εκλογές θα γίνουν σε 4 χρόνια. Αντέχει με τον αρχηγό του εκτός Βουλής σε όλη τη διάρκεια της 4ετίας ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Αλλά ας μην προτρέχουμε. Ας δούμε σε λίγη ώρα από τώρα ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα, αν βγαίνει πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή- τελείως απίθανο- αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος και ποιοι θα είναι οι δυο διεκδικητές, και θα δούμε στη συνέχεια τα προβλήματα.

    Πηγήthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    (Ανεπίσημα) Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, 24ης Απριλίου 2024. Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς  Σύνολο Ψηφισάντων: 137,...

    Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

    Διαβάστε ακόμη

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι από Δυτική Μακεδονία

    Τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο...

    Μαρία Νάτσιου: Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

    Μαρία Νάτσιου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος & Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο...

    Μαρία Νάτσιου στο «Μανιφέστο»: Χρειαζόμαστε πολίτες ενεργούς με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

    Συνέντευξη στην εφημερίδα τοΜανιφέστο και τον δημοσιογράφο Θεοδοση Παπανδρέου έδωσε η Μαρία Νάτσιου. Διαβάστε τη...