16.8 C
Kastoria
spot_img

  Η συμμετοχή του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς “620” στην εκδήλωση “Παπαρρόδεια 2023”

  spot_img
  spot_img

  Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων “Παπαρρόδεια 2023”, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Μαΐου και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στο Δισπηλιό Καστοριάς, για την 82η επέτειο της ηρωικής αντίστασης και θυσίας του Τχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου, του Ανθ/γού (ΠΖ) Άγγελου Βενετσάνου και των ένδεκα (11) στρατιωτών τους, ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς, την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 1941 στη μάχη του Δισπηλιού Καστοριάς, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” είχε την τιμή να συμμετάσχει ξεκινώντας με τα μέλη του:

  Γεώργιος Δέδες, Ιωάννης Ιωάννου, Βασίλειος Κεραμιδόπουλος, Ιωάννης Μουτίδης, Φώτιος Παπαγεωργίου και Φίλιππος Παπαδόπουλος, με εκκίνηση από την Νίκη Φλώρινας και τερματισμό στο ΗΡΩΟ Δισπηλιού.

  Σκοπός αυτής της συμβολικής ποδηλατοδρομίας ήταν να τιμήσουμε τους πεσόντες και την Ιστορία μας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ποδήλατο και τον αθλητισμό.

  Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς “620”, Ιωάννης Ιωάννου, κατέθεσε στεφάνι μπροστά στο μνημείο.

  Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ”620” ευχαριστεί τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού για την πρόσκληση συμμετοχής, όπως και όλους τους διοργανωτές για την πολύ καλή οργάνωση των εκδηλώσεων. Τον Δήμο Καστοριάς που φρόντισε για την μεταφορά μας έως το σημείο εκκίνησης στον μεθοριακό σταθμό Νίκης Φλώρινας και το Τμήμα Τροχαίας Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς για την ασφάλεια που μας παρείχαν συνοδεύοντάς μας στην διαδρομή.

  Και τέλος, ευχαριστεί όλους εσάς για την θερμή υποδοχή στον χώρο του τερματισμού μπροστά στην προτομή του Ταγματάρχη Ιωάννου Παπαρρόδου.

  Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Παπαρρόδου

  Ο Ιωάννης Παπαρρόδου: Έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πανελληνιονίκης χιονοδρόμος.

  Γεννήθηκε το 1904 στη Λαμία. Σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων και το 1923 στις 29 Σεπτεμβρίου εξήλθε ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Το 1930 μετατέθηκε στο μόνιμο Επιστημονικό προσωπικό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, στην αρχή ως διοικητής του 1ου τάγματος χιονοδρόμων (με δύναμη 300 ανδρών, αποτελούμενο από εθελοντές αθλητές-σκιέρ, που ο ίδιος, κατόπιν επαφών με ελληνικούς ορειβατικούς συλλόγους, οργάνωσε το Δεκέμβριο του 1940 σε τρεις λόχους, που εκπαιδεύτηκαν στο Μέτσοβο της 21 Μοίρας Ορειβατικού πυροβολικού στην περιοχή Πόγραδετς. Αργότερα έγινε Διοικητής της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού.. Πολέμησε στα υψώματα “669”, “Μνήμα της Γριάς” και “Μπουράτο”, ενώ το τμήμα του συνεισέφερε στην κατάληψη της Κορυτσάς. πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Το τάγμα του ήταν υπεύθυνο για ιχνηλατήσεις, με περιπολίες για την πρόληψη εχθρικής διείσδυσης. Κατά την σύμπτυξη από το αλβανικό μέτωπο λόγω της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, ως Διοικητής της παραπάνω μοίρας, διατάχθηκε και κατέλαβε αρχικά στρατηγικές θέσεις στα υψώματα νοτιοανατολικά της κωμόπολης Μανιάκοι Καστοριάς, κοντά στο Δισπηλιό.. Έπειτα πολέμησε εναντίον γερμανικών μηχανοκίνητων στρατιωτικών τμημάτων στην Μάχη της Στενωπού της Κλεισούρας. Σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1941 στο Άργος Ορεστικό κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μετά το μεσημέρι οι γερμανικές δυνάμεις που κινούνταν στην περιοχή και, συγκεκριμένα, προς τη μεριά των χωριών Μηλίτσα και Αμπελόκηποι.

  Ο Παπαρρόδου ήταν αθλητής χειμερινών αγώνων και είχε διακριθεί στο χιονοδρομία στους Πανελλήνιους Αγώνες του 1935.

  πηγή: el.wikipedia.org— 

  ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ 

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ

  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ “620”

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η μη ανταγωνιστική ποδηλατική διοργάνωση “Brevet Καστοριάς 2023”, που έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Ιουλίου

  Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η μη ανταγωνιστική ποδηλατική διοργάνωση "Brevet Καστοριάς 2023", που έλαβε...

  Brevet Καστοριάς 2023: ”Χωριά της Λήθης, στα βήματα του Παύλου Μελά” το Σάββατο 8 Ιουλίου

  BREVET ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2023 "Χωριά της Λήθης – Στα βήματα του Παύλου Μελά" Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς...

  Η συμμετοχή του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς “620” στο 1ο Larissa Cycling Forum «Ποδηλατώντας με το βλέμμα στο Μέλλον»

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1st Larissa Cycling Forum με την ονομασία «Ποδηλατώντας με...

  Παπαρρόδεια 2023: Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Κοινοτήτων Δισπηλιού και Υπάτης

  Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή Αδελφοποίησης των Τοπικών Κοινοτήτων Δισπηλιού Δήμου Καστοριάς και...

  Διαβάστε ακόμη

  Ανάστατη η Χλόη Καστοριάς! Διαρρήξεις σε σπίτια – απαιτείται προσοχή

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Kastoria News δυο διαρρήξεις σημειώθηκαν σε σπίτια χθες 22 Σεπτεμβρίου...

  Έρχεται η «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2023» στην Καστοριά

  Ο Δήμος Καστοριάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά στην πανέμορφη...

  Αγιασμός για το νέο Δικαστικό έτος στην Καστοριά

  Τήν Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, στό Δικαστικό Μέγαρο τῆς Καστοριᾶς, τελέσθηκε ἀπό τόν Σεβ....

  Ασφαλτοστρώσεις σε κοινότητες του Δήμου Καστοριάς

  Σε συνεργασία πάντα με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καστοριάς, τα έργα...