Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
18.8 C
Kastoria

  Η Unesco προειδοποιεί για την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία

  spot_img
  spot_img

  Η Unesco προειδοποίησε κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι νέοι δεν γνωρίζουν επαρκώς ότι προγράμματα όπως το ChatGPT μπορούν να παράγουν «επιφανειακό, ανακριβές ή ακόμη και επιβλαβές περιεχόμενο», σύμφωνα με έναν οδηγό που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι.

  Ως κατώτατη ηλικία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του ΟΗΕ συνιστά τα 13 έτη. Οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο που παράγεται με τη χρήση ΤΝ μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο βασίζεται σε δεδομένα που είναι ήδη διαθέσιμα και ότι τα αποτελέσματα επομένως «αντικατοπτρίζουν μόνο την πιο κοινή ή επικρατούσα άποψη των πραγμάτων και οι φωνές των μειονοτήτων δεν λαμβάνονται υπόψη.

  Η Unesco απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία το συντομότερο δυνατό.«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες και μειονεκτήματα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Unesco Όντρεϊ Αζούλεϊ. Μια ωφέλιμη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία υπότιτλων για παιδιά με προβλήματα ακοής.

  Πριν από ένα μήνα, διεθνείς εταιρείες μέσων ενημέρωσης είχαν ήδη απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς να ρυθμίσουν νομικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις ειδήσεις. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης απειλούν να καταστρέψουν επιχειρηματικά μοντέλα, να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο με παραπληροφόρηση και να παραβιάσουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισαν.

  Το περιεχόμενο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς ως τέτοιο. Η παγκόσμια «επιτυχία» του προγράμματος ChatGPT που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη από το περασμένο φθινόπωρο έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να παράγουν πληθώρα περιεχομένου μετά από σύντομες οδηγίες κειμένου.

  Πηγή: AFP

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Στο gov wallet η κάρτα αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ιδιότητα, αλλά και οι επαγγελματικές ιδιότητες

  Στο gov wallet προστίθενται τις επόμενες μέρες η κάρτα αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ιδιότητα, αλλά...

  Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο!

  Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο! Το mAIgov, ο νέος...

  Πώς θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα – Οι πρώτες σκέψεις της επιτροπής

  Υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη συνεδρίασε για πρώτη φορά Στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη προήδρευσε...

  Κοινό «κώδικα δεοντολογίας» για την τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζονται ΕΕ και ΗΠΑ

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ένα σχέδιο σύνταξης ενός κοινού «κώδικα δεοντολογίας» για την...

  Διαβάστε ακόμη

  Συνέντευξη Mάριου Παπαευσταθίου στον ALPHA KΥΠΡΟΥ για ηλεκτρονικές απάτες και προστασία του καταναλωτή

  Συνέντευξη του Mάριου Παπαευσταθίου, Καθηγητή Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών στον Τηλεοπτικό Σταθμό ALPHA KΥΠΡΟΥ: Αποκαλύπτοντας τον Κόσμο...

  Μελέτη: Η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

  Η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής...

  «Φεγγάρι του Λύκου»: Πανέμορφες φωτογραφίες από διάφορα σημεία του πλανήτη

  Πανέμορφες εικόνες της πρώτης πανσελήνου του έτους, γνωστής και ως «Φεγγάρι του Λύκου», παρουσιάζουν τα...

  Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου; – Πώς προέκυψε ο όρος

  Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι πλέον γνωστή ως «Μπλε Δευτέρα» («Blue Monday») καθώς θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα...