15.7 C
Kastoria
spot_img

  Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Υπολογίστε την επιδότηση που δικαιούστε με τρία κλικ

  spot_img
  spot_img

  To εργαλείο του fpress.gr υπολογίζει ακριβώς το ποσό που δικαιούστε. Οι επιταγές επιδότησης θα είναι δύο. Η πρώτη θα αφορά στην αγορά της συσκευής και η δεύτερη στην παροχή υπηρεσίας για την τοποθέτηση. Τα βασικά κριτήρια για τον υπολογισμό της επιδότησης είναι δύο:

  1. Το μέσο ατομικό εισόδημα ανά νοικοκυριό και
  2. Το μέγεθος του ηλιακού που θα τοποθετηθεί.

  Για τον υπολογισμό του μέσου ατομικού εισοδήματος, διαιρείται το οικογενειακό εισόδημα όπως έχει αποτυπωθεί στη φορολογική δήλωση του 2022 με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Έτσι, αν το οικογενειακό εισόδημα είναι 20.000 ευρώ και η οικογένεια είναι 4μελής, το μέσο ατομικό εισόδημα θα υπολογιστεί στα 5000 ευρώ και ο ενδιαφερόμενος θα εξασφαλίσει επιδότηση 60% που είναι και η μεγαλύτερη.

  Αυτό που χρειάζεται είναι να γράψετε στο εργαλείο το οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό μελών του νοικοκυριού (όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση αλλά και τη χωρητικότητα του θερμοσίφωνα σε λίτρα. Αυτομάτως θα υπολογιστούν:

  1. Το ποσοστό επιδότησης
  2. Η μέγιστη επιδότηση χωρίς ΦΠΑ και
  3. Η μέγιστη επιδότηση με ΦΠΑ

  Είναι προφανές ότι το ποσοστό της επιδότησης υπερισχύει και το πλαφόν της επιδότησης λειτουργεί ως κόφτης. Άρα, αν πάρετε ένα ηλιακό που κοστίζει 1500 ευρώ και δικαιούστε επιδότηση 50%, τότε δεν θα επιδοτηθείτε για τα 750 ευρώ που είναι το 50% αλλά για τα 673 ευρώ που είναι το πλαφόν.

  Ποιοι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση; 

  • Δεν είναι επιλέξιμες για αίτηση κατοικίες για τις οποίες, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, έχει ληφθεί ενίσχυση ή έχει υποβληθεί αίτηση για να ληφθεί ενίσχυση για αγορά Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό (αποφυγή διπλής χρηματοδότησης).
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ), το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 € (τριάντα χιλιάδες ευρώ). Πρακτικά, για το μονομελές νοικοκυριό το όριο είναι 30.000 ευρώ, για το ζευγάρι 60.000 ευρώ για το τριμελές νοικοκυριό 90.000 ευρώ κ.ο.κ

  Οι προϋποθέσεις κατάθεσης της αίτησης

  Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  – Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).

  – Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

  Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα. Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας. Άρα, η σύζυγος μπορεί να κάνει αίτηση για την κύρια κατοικία και ο σύζυγος για το εξοχικό εφόσον φυσικά συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

  Τα δύο vouchers 

  Κάθε ωφελούμενος του οποίου η αίτηση εγκρίνεται, λαμβάνει δύο επιταγές (vouchers). Η μία αφορά την επιδότηση αγοράς του προϊόντος και η άλλη την επιδότηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

  – Ο ωφελούμενος μπορεί να εξαργυρώσει κάθε επιταγή σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά του νέου θερμοσίφωνα ή αντίστοιχα για την παροχή των συμπληρωματικών υπηρεσιών. Το ύψος της εξαργύρωσης (επιχορήγησης) δεν μπορεί να υπερβεί:

  – αφενός το γινόμενο του ποσοστού ενίσχυσης που αντιστοιχεί στη εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου επί την τιμή αγοράς/υπηρεσίας,

  – αφετέρου τη μέγιστη ονομαστική αξία της κάθε επιταγής για τη συγκεκριμένη εισοδηματική

  Πηγήfpress.gr

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα»: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους 103.310 δικαιούχους

  Σε 103.310 ανέρχονται οι αιτήσεις που εγκρίνονται για την εξαργύρωση επιταγών (vouchers), στο πλαίσιο του...

  Λογαριασμοί ρεύματος: Διατηρούνται οι επιδοτήσεις και τον Ιούλιο – Τι θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, τα μέτρα στήριξης...

  Ανατροπές στην επιδότηση ρεύματος: Τι αλλάζει και πότε

  Η αποκλιμάκωση των τιμών έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κονδυλίων επιδότησης των καταναλωτών...

  3.700 θέσεις κατάρτισης για άνεργους 18-29 ετών σε ειδικότητες του λιανικού εμπορίου με επίδομα 2.500€

  3.700 θέσεις κατάρτισης για άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών σε ειδικότητες του κλάδου του λιανικού...

  Διαβάστε ακόμη

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...

  Παράταση στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ

  Παράταση δόθηκε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ λόγω της μεγάλης...

  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα, πότε κορυφώνεται η κακοκαιρία

  Όπως είχε προαναγγείλει, η ΕΜΥ εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, έκτακτο δελτίο επειδείνωσης του καιρού, ο...

  Επίθεση με μπογιές στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη – Τι απαντά ο υπουργός

  Επίθεση στο πολιτικό του γραφείο δέχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του...