Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
18.8 C
Kastoria

  Καστοριά: Αποκαθίστανται σημαντικά μνημεία της από το υπουργείο Πολιτισμού

  spot_img
  spot_img

  Συνεχίζεται, με αμείωτους ρυθμούς, από το υπουργείο Πολιτισμού, η αποκατάσταση των μνημείων της Καστοριάς που αποτελεί βασικό σταθμό στη διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.900.000 ευρώ.

  «Αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω του έργου των Πολιτιστικών Διαδρομών, που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε:«Ο μνημειακός πλούτος της Καστοριάς και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας προστατεύεται και αναδεικνύεται με εμφανώς αναπτυξιακό πρόσημο για την τοπική κοινωνία και οικονομία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, σε μια περιοχή που αποτελεί αναδυόμενο προορισμό».

  Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό αναδεικνύεται φωτιστικά το Καθολικό της Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, ώστε να συνάδει με την αρχιτεκτονική ταυτότητα και τη λειτουργία του, ως θρησκευτικό μνημείο, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ συντηρούνται οι τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το καθολικό της Μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας, στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καστοριάς, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη, κτίστηκε τον 11ο αιώνα. Είναι μονόχωρος ξυλόστεγος ναός, που καταλήγει στην ανατολική πλευρά του σε ημικυκλική, βαθμιδωτή κόγχη, ενώ στη δυτική πλευρά του διαμορφώνεται ευρύχωρος νάρθηκας. Στο νότιο τοίχο του προσαρμόστηκε το 16ο αιώνα το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής, χρονολογούνται στο τέλος του 12ου- αρχές του 13ου αιώνα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στο εξωτερικό τμήμα της νότιας όψης του μνημείου, οι οποίες χρονολογούνται περί το 1260 μ.Χ.

  BB1i9M3m

  Παράλληλα, ολοκληρώθηκε, η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του Μεντρεσέ, ώστε οι προτεινόμενες επεμβάσεις, επί του υφιστάμενου κελύφους, να επαναφέρουν το μνημείο στην αρχική του κατάσταση προς εξυπηρέτηση νέων χρήσεων. Απώτερος στόχος είναι η ανανέωση της λειτουργικότητάς του, ώστε μαζί με το Ιουστινιάνειο Διατείχισμα να καταστούν επισκέψιμα αποκτώντας νέα χρήση.

  Ο Μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, στην οποία εντοπίζεται ο ιστορικός αστικός πυρήνας της πόλης της Καστοριάς, επί της οδού Διοικητηρίου. Οικοδομήθηκε, σύμφωνα με τις πηγές, στα μέσα του 18 ου αιώνα από τον Αχμέτ Πασά, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Καστοριά και είχε διατελέσει οικονομικός έφορος της πόλης. Το κτήριο, σύμφωνα με σχετική επιγραφή, επισκευάστηκε στα 1897, από τον Ζουλφικιάρ Μπέη. Η χρήση του κτηρίου ως ιεροδιδασκαλείου υπήρξε σύντομη. Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε ως κέντρο του μονοπωλίου άλατος και άλλων προϊόντων, χρήση που επέφερε μετασκευές στο κτήριο. Μετασκευές πραγματοποιήθηκαν και επί ιταλικής κατοχής (1941-43), όταν το κτήριο μετατράπηκε σε παράρτημα των φυλακών. Απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό κράτος το 1970. Το κτήριο παρουσιάζει την τυπική διάταξη των χώρων σε σχήμα Π, το οποίο εφάπτεται σε τμήμα του τείχους, γύρω από μια εσωτερική, περίστυλη αυλή. Ο αύλειος χώρος περιβάλλεται στις τρεις πλευρές από θολωτή στοά. Πίσω από τη στοά διατάσσονται 14 αίθουσες διδασκαλίας και προσευχής, και 8 κελιά των σπουδαστών. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις επί του υφιστάμενου κελύφους του Μεντρεσέ επαναφέρουν το μνημείο στην αρχική του κατάσταση προς εξυπηρέτηση των νέων χρήσεων, με απώτερο στόχο την ανανέωση της λειτουργικότητάς του. Μαζί με το Ιουστινιάνειο Διατείχισμα θα καταστούν επισκέψιμα και θα αποκτήσουν νέα χρήση.

  Το Ιουστινιάνειο Διατείχισμα, αποτελεί τη δυτική πλευρά του Μεντρεσέ. Στην άνω επιφάνειά του διακρίνονται ίχνη από τον περίδρομο του τείχους. Στο Διατείχισμα ανοίγονταν τρεις πύλες, μία κεντρική στην πλατεία Δαβάκη και από μία στη νότια και στη βόρεια πλευρά, με τετράγωνους πύργους. Στην εξωτερική πλευρά του διαμορφώνεται κυκλικός πύργος, κατασκευασμένος ανεξάρτητα και σε επαφή με το τείχος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εσωτερική αυλή θα λειτουργήσει ως υπαίθρια εκτόνωση του κτηριακού συγκροτήματος του Μεντρεσέ, προβλέπεται η πλακόστρωσή της, όπως ήταν αρχικά. Στο κέντρο της αυλής προτείνεται η ανακατασκευή του παλαιού, κυκλικού σιντριβανιού. Ως προς το Διατείχισμα, προτείνονται καθαρισμός, καθαίρεση αρμολογημάτων, τοπικές ανακτήσεις, ενώ επισκευαστικές εργασίες προβλέπονται και για το βυζαντινό πύργο.

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Η μαγική Καστοριά

  Η μαγική Καστοριά! από Studio Trasias Photography Από την μεγάλη μουσική εκδήλωση του ΠΣ Καστοριάς “Αθαν....

  Πάσχα στη Βυζαντινή Καστοριά: Σύσκεψη τοπικών αρχών

  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 08 Απριλίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, σχετικά...

  Η πανέμορφη Καστοριά μας

  Το Trasias Studio απαθανάτισε την Καστοριά με αυτή την εκπληκτική φωτογραφία!

  Συνελήφθησαν -3- ημεδαποί, σε περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας, κατά το τελευταίο επταήμερο, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

  Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων κατά το τελευταίο επταήμερο, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις -3- ατόμων, από...

  Διαβάστε ακόμη

  Παραδοσιακό γλέντι στη Λιθιά το Σάββατο 27 Ιουλίου

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθιάς "Η Αγία Παρασκευή" σας προσκαλεί στο παραδοσιακό γλέντι που θα...

  Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 26-28 Ιουλίου 2024

  Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 26-28 Ιουλίου 2024 Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

  Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου: Αποτελέσματα Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων!  Το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η Β'φάση του 90ου Πανελλήνιου...

  Εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς για τους απόδημους Καστοριανούς

  Εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς για τους απόδημους Καστοριανούς Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ένα μεγάλο και...