17.6 C
Kastoria

    Κοροναϊός: Πώς είναι η Γουχάν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

    Τρία χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει στην πόλη όπου ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού

    spot_img
    spot_img

    Τρία χρόνια σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού τίποτα πλέον στην πόλη από όπου ξεκίνησαν όλα, τη Γουχάν δεν θυμίζει τις ζοφερές μέρες του lockdown και των ημερών όπου τα νοσοκομεία κατακλύζονταν από ασθενείς.

    Ήταν 23 Ιανουαρίου του 2020, όταν οι κινεζικές Αρχές έδωσαν εντολή να επιβληθεί lockdown στη μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της κεντρικής Κίνα, η οποία από τα τέλη του 2019 είχε αρχίσει να πλήττεται σφόδρα από έναν μυστηριώδη τότε ιό, τον κοροναϊό που αργότερα πήρε το όνομα Covid-19, με την πόλη να αποκόβεται από τον υπόλοιπο κόσμο για 76 ημέρες σε ένα από τα πιο σκληρά lockdown που επιβλήθηκαν στον κόσμο.

    Μάλιστα η Κίνα από τον περασμένο μήνα να έχει χαλαρώσει τα μέτρα στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να προκληθεί παγκόσμια ανησυχία. Ωστόσο τρία χρόνια μετά οι κάτοικοι στη Γουχάν έχουν επιστρέψει στην προ covid καθημερινότητα και η πόλη έχει επιστρέψει στην ομαλότητα.

    Σύμφωνα με το δίκτυο Ndtv, στη Γουχάν πλέον τίποτα δεν θυμίζει το σκηνικό αποκάλυψης του 2020. Παρά το κρύο και τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται τις αργίες του Σεληνιακού Νέου Έτους για να πάνε στις αγορές ή να κάνουν βόλτα και να πετάξουν πέτρες κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση ακόμα και πως κάποιοι δεν φοράνε μάσκες.

    Άλλοι κάτοικοι απολαμβάνουν σνακ και τοπικές σπεσιαλιτέ στον εμπορικό δρόμο Ούμπου, μια ιστορική και δημοφιλή περιοχή, που είναι γεμάτη με πάγκους και μικρά εστιατόρια. Ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στον βουδιστικό ναό Γκοιγουάν, ένα από τα πιο εμβληματικό αξιοθέατα της Γουχάν που άνοιξε ξανά το 2021, αλλά για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια υποδέχεται κόσμο κατά τις αργίες για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

    Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο κάτοικοι της Γουχάν εμφανίστηκαν πανευτυχείς που η ζωή έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμού. «Ο νέος χρόνος θα είναι σίγουρα καλύτερος», είπε χαρακτηριστικά η Γιαν Ντονγκζου, μία καθαρίστρια περίπου 60 ετών. «Δεν φοβόμαστε πλέον τον ιό», συμπλήρωσε.

    «Τώρα έχουμε ανοίξει και είμαι σχετικά χαρούμενος», είπε ο μεταφορέας, Λιανγκ Φεϊτσένγκ που φορούσε μαύρη μάσκα για να κρατηθεί ζεστός. «Πολλές από τις ανησυχίες μας και η κατάθλιψη έχουν μειωθεί», προσέθεσε.

    «Οι κάτοικοι παίρνουν πίσω τη ζωή στα χέρια τους, έρχονται κοντά με τους φίλους τους και τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, βγαίνουν έξω και παίζουν οπότε είμαι χαρούμενος», είπε ακόμα.

    Πώς είναι η αγορά που ξεκίνησαν όλα

    Ο χώρος που θεωρήθηκε το επίκεντρο της μόλυνσης η αγορά Χουανάν, έκλεισε οριστικά το 2020, πλέον όμως  όπως κατέγραψε η κάμερα του γαλλικού πρακτορείου το συγκρότημα που δεν χρησιμοποιείται πλέον έξω από το οποίο βρίσκεται όχημα της αστυνομίας, περικυκλώνουν μεγάλα γαλάζια πάνελ.

    Ακόμα ο τεράστιος χώρος που είχε μετατραπεί νοσοκομείο εκστρατείας στη Γουχάν και είχε κατασκευαστεί σε 10 ημέρες στα τέλη του 2020 πλέον έχει εξωτερικά μία τεράστια αφίσα στην είσοδο χαιρετίζει αυτούς που εργάστηκαν στην κατασκευή του και πλέον στην πόλη δεν θυμίζει την τραγωδία που είχε προκαλέσει ο κοροναϊός πριν από τρία χρόνια.

    Πηγήin.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Λοιμώξεις: Τι πρέπει να προσέξουμε τις γιορτές – Οδηγίες από ειδικούς

    Σε έξαρση φαίνεται πως είναι οι λοιμώξεις στη χώρα, καθώς καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ιώσεων...

    Κορονοϊός: 45 οι νέοι θάνατοι και 50 οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – 1 νεκρός από γρίπη

    Στους 45 από 27 αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα...

    Κορονοϊός: 54 θάνατοι και 56 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

    Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα Πέμπτη, 18 Μαΐου ο ΕΟΔΥ τη νέα εβδομαδιαία έκθεση της...

    Λιοντάρια το έσκασαν από το κλουβί εν ώρα παράστασης στην Κίνα (βίντεο)

    Τρόμο ένιωσαν οι θεατές σε τσίρκο στην Κίνα, όταν δύο λιοντάρια βγήκαν από το κλουβί...

    Διαβάστε ακόμη

    Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

    Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...

    Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει μια ποικιλία ξηρών καρπών, είτε ως ένα υγιεινό,...

    Απίστευτες εικόνες στις Βρυξέλλες: Αγρότες διαλύουν αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ 

    Μπρα ντε φερ με την αστυνομία παίζουν οι αγρότες που κατέκλυσαν τους δρόμους των...

    Ιλαρά: Αύξηση 79% των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Τι δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2023. ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός...