8.2 C
Kastoria

  Κορονοϊός: Ανησυχία από αύξηση στις νοσηλείες – Ραγδαία εξάπλωση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5

  Σε τεντωμένο σκοινί η πανδημία του κορονοϊού. Έπεσαν από τους 100 οι διασωληνωμένοι, αλλά αυξάνονται ξανά οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

  spot_img

  Οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα της λοίμωξης του κορονοϊού που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έπεσαν κάτω από τους 100, όπως ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή (17/6) από τον ΕΟΔΥ. Κάτι που έχει να συμβεί από τον Οκτώβριο του 2020!

  Το ίδιο ισχύει και για τους θανάτους, οι οποίοι καταμετρήθηκαν λιγότεροι από 100 στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, για πρώτη φορά, από τον Αύγουστο του 2021!

  Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Με δεδομένο ότι η πίεση στα νοσοκομεία αποτελεί δείκτη που οδηγεί στη λήψη μέτρων, κανένας δεν θέλει να αυξηθούν οι νοσηλείες, οι οποίες θα επιφέρουν με τη σειρά τους πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  Παρά το γεγονός της ραγδαίας υποχώρησης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, θανάτους και διασωληνωμένους, έχει αρχίσει να σημειώνεται και πάλι σταδιακή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται – σύμφωνα με τους επιστήμονες – στην ραγδαία εξάπλωση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού.


  Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση νοσηλειών στην Ευρώπη

  Ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη Covid-19 εντοπίζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας των δύο νέων ακραία μεταδοτικών υποπαραλλαγών της αρχικής παραλλαγής Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο παγκόσμιο κύμα της νόσου -το 6ο κατά σειρά- μέσα στο καλοκαίρι.

  Στα άσχημα νέα, επίσης, συμπεριλαμβάνεται η διαφυγή σε πολύ υψηλά ποσοστά των δύο νέων ιών από την ανοσία των εμβολίων και από την προηγούμενη νόσηση.

  Κακή συγκυρία είναι, επίσης, η απόλυτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εξαιτίας της θερινής περιόδου.

  «Οι υποπαραλλαγές της Omicron όπως οι BA.4 και BA.5 έχουν μία χαρακτηριστική ανοσολογική διαφυγή, κάτι που σημαίνει ότι ούτε οι προηγούμενες λοιμώξεις, ούτε και τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία», τονίζει ο Πιοτρ Κραμάρζ, επικεφαλής επιτήρησης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).


  Κορονοϊός: Εκτοξεύτηκαν οι νοσηλείες και στην Ευρώπη

  Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Βρετανία.

  Την ίδια στιγμή η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον έχει κυριαρχήσει μόνο στην Πορτογαλία (στο 80% των μολύνσεων) και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

  Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), μάλιστα, στη Γερμανία, όπου οι εισαγωγές αυξάνονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, το ποσοστό των νέων μολύνσεων που οφείλεται στη μετάλλαξη BA.5 έχει διπλασιαστεί από τα τέλη Μαΐου.

  Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πολιτικές μείωσης των τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα των χωρών να εντοπίζουν νέες μεταλλάξεις και να αντιδρούν γρήγορα.

  Φοβούνται, επίσης, ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανδημικά κύματα τους επόμενους μήνες του έτους, τα οποία θα ασκήσουν πίεση στα συστήματα Υγείας και που ενδεχομένως θα είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν.


  Κορονοϊός: Αύξηση των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 και στην Ελλάδα

  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ (Πέμπτη 16/6), εντοπίστηκε σαφής αύξηση στα νέα στελέχη (κατά 145% αυτήν την εβδομάδα) και υποχώρηση των στελεχών που επικρατούσαν μέχρι σήμερα και κυρίως αυτό του κυρίαρχου στην χώρα μας steatlh Όμικρον 2 (ΒΑ.2).

  Η αύξηση στα κρούσματα της Όμικρον 4 και 5 ήταν μάλιστα μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχαν καταγραφεί από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης 55 κρούσματα και από τις δύο παραλλαγές.

  Ενώ δύο εβδομάδες πριν οι νέες παραλλαγές είχαν εντοπιστεί σε μόλις 12 περιστατικά, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πως οι νέες μεταλλάξεις διασπείρονται με ραγδαία ταχύτητα.

  Εντονότερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η Αττική με 92 κρούσματα, το Ηράκλειο Κρήτης με 18, το Λασίθι, η Άρτα και η Θεσσαλονίκη.

  Οι επιστήμονες που επιτηρούν το φαινόμενο, ωστόσο, δεν γνωρίζουν -όπως λένε- ποια είναι η πραγματική εικόνα της εξάπλωσης των δύο παραλλαγών στην Ελλάδα. Καθώς, τα απόλυτα νούμερα που κοινοποιεί κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ είναι ενδεικτικά των πραγματικών κρουσμάτων, τα οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα.


  Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ευρώπη

  Στη Γερμανία, οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid στα νοσοκομεία αυξήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες.

  Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στη Γαλλία αυξάνονται για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου και το BA.5 έχει αυξηθεί από το 5% στο 18% των κρουσμάτων την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

  Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την ακριβή αιτία της αύξησης των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

  «Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν είναι πιο μεταδοτικό ή αν έχει ξεφεύγει από την εξασθενημένη ανοσία από τα εμβόλια», δήλωσε ο Αντουάν Φλαχόλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.


  Αύξηση και στην Ελλάδα

  Στην Ελλάδα, την 1 Ιουνίου, (ημερομηνία-ορόσημο κατά την οποία καταργήθηκαν τα περισσότερα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και η χρήση μάσκας από τους περισσότερους δημόσιους χώρους), 94 πολίτες χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της νόσου Covid, ενώ οι απλές κλίνες Covid είχαν πληρότητα 21,7% και οι ΜΕΘ-Covid 33,9%.

  Στις 7 Ιουνίου, την ώρα που υπήρξε διαρκής μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid είχε φτάσει στο 30,84% και στις απλές κλίνες Covid η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,94% και έφτασε στο 24,64.

  Μία εβδομάδα αργότερα, η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ συνεχίστηκε και η πληρότητα έφτασε στο 29,1% (μείωση 4,02% από τις αρχές του μήνα), ενώ οι νοσηλείες σε απλές κλίνες συνέχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στο 27,56% (αύξηση 5,86%).

  Η αύξηση νοσηλειών στις απλές κλίνες -η οποία δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στις ΜΕΘ– συνδέεται άμεσα με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, όμως κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτό οφείλεται στις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ή εάν οφείλεται και στους δύο παράγοντες.

  πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη 

  Πηγήnewsit.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  «Άλμα» γρίπης και RSV μαζί με τον κορονοϊό – Πού επικεντρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τον ΕΟΔΥ

  Σε ανοδική πορεία οι επιδημιολογικές καμπύλες της γρίπης, του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων με την κορύφωση...

  Επιτροπή Λοιμώξεων: Συστάσεις για εμβολιασμό και χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και γηροκομεία

  Κατεύθυνση για αυστηρή σύσταση για την καθολική χρήση της μάσκας σε όλες τις μονάδες...

  Λοιμώξεις: Τι πρέπει να προσέξουμε τις γιορτές – Οδηγίες από ειδικούς

  Σε έξαρση φαίνεται πως είναι οι λοιμώξεις στη χώρα, καθώς καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ιώσεων...

  Κορονοϊός: 45 οι νέοι θάνατοι και 50 οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – 1 νεκρός από γρίπη

  Στους 45 από 27 αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα...

  Διαβάστε ακόμη

  Ιλαρά: Αύξηση 79% των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

  Τι δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2023. ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός...

  Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus»

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω...

  Σήμερα με ραντεβού τα Τεστ Παπ στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Ιανουάριο θα...

  Εσείς κοιμάστε σωστά; Πέντε συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να το καταφέρετε

  Με την έναρξη κάθε νέου έτους οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν αποφάσεις για αλλαγές στη ζωή τους....