17.1 C
Kastoria

  Κοσμάς Βαρσάμης: Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου

  spot_img

  Από το 2009 η χώρα βίωσε σε πυκνό πολιτικό χρόνο διαδοχικές κρίσεις που άφησαν το πολιτικό τους αποτύπωμα με τις τεκτονικές αλλαγές στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

  Βασικά στοιχεία που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές ήταν η δημαγωγική προσέγγιση των προβλημάτων της χώρας από συγκεκριμένα κόμματα και ο θυμός της κοινωνίας.

  Η διακυβέρνησης της χώρας από το 2015 έως το 2019 οδήγησε στην πολιτική ήττα της αυταπάτης και του ανορθολογισμού. Παρόλα αυτά οι πολίτες με πολιτική καταγωγή κυρίως από την κεντροαριστερά έδωσαν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισχυρή αντιπολίτευση με ποσοστό 32%.

  Την προηγούμενη Κυριακή το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την ποιότητα άσκησης του θεσμικού της ρόλου.

  Οι εκλογές της 21ης Μαϊου έχουν πλέον δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ που αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ιστορικά εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εκκωφαντικά ζήτημα αντιπολίτευσης και θεσμικών αντίβαρων για την επόμενη τετραετία.

  Η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί μέσα από μια μονοκρατορία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς θεσμικό έλεγχο και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει αξιόπιστα το ρόλο αυτό. Είχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μπροστά του και τα σπατάλησε σε μια αντιπολίτευση εξαλλοσύνης που καταδικάστηκε σκληρά από τους πολίτες.

  Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το βάρος πέφτει ξανά στους ώμους του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ, ένα ιστορικό κόμμα με θεσμικό dna εξουσίας, με μια ανανεωμένη και δυναμική ηγετική ομάδα είναι η δύναμη εκείνη που εάν ενισχυθεί αποφασιστικά μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ και να εκπονήσει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης που θα εμπνεύσει και πάλι τους προοδευτικούς πολίτες.

  Στις εκλογές της 21ης Μαϊου κρίθηκε ποιος θα αναλάβει τη θέση της κυβέρνησης. Στη μάχη της 25ης Ιουνίου κρίνεται πλέον ποιος θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Η επιλογή ενός παραγωγικού προοδευτικού πόλου ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα και αφορά όλους τους πολίτες.

  Σε αυτή τη μάχη ριχνόμαστε από σήμερα με κέφι και αισιοδοξία για να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης που άνοιξε το 2012.

  Κοσμάς Βαρσάμης

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Σύσσωμη η ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς στον αγώνα για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

  Από σήμερα ξεκινήσαμε μαζί με την Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας ΔΕΕΠ Καστοριάς περιοδείες στα...

  Σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό η Μαρία Αντωνίου

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα για την κάλπη της 25ης...

  Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Δίκτυο1 και τη Χρύσα Κοσμίδου

  Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Δίκτυο1 και τη δημοσιογράφο κ. Χρύσα Κοσμίδου για τις εκλογές. https://youtu.be/F8QOW9RwxlE

  Εκλογές: Η ψήφος των νέων το 2019 και το 2023

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριτική καταγραφή των εκλογικών αποτελεσμάτων στη νέα γενιά, όπως προκύπτουν από τα...

  Διαβάστε ακόμη

  Σύσσωμη η ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς στον αγώνα για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

  Από σήμερα ξεκινήσαμε μαζί με την Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας ΔΕΕΠ Καστοριάς περιοδείες στα...

  Eπιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για 86 ανέργους στον κλάδο της Γουνοποιίας

  Η ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Κ.Δ.Β.Μ. Α.Ε, ως Ανάδοχος Φορέας, έχει αναλάβει από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ...

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 05-06-2023 έως 11-06-2023)

  Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 05 Ιουνίου έως 11 Ιουνίου του έτους...

  Καστορίας Καλλίνικος: Ἡ ἑορτή τῆς Ἁγίας Τριάδος καί τῆς Ἐκκλησίας

  Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, ἀγαπητά μου παιδιά, χαίρετε! Κατά τήν μεγάλη καί λαμπρή ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς,...