Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  Κοσμάς Βαρσάμης: Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου

  spot_img
  spot_img

  Από το 2009 η χώρα βίωσε σε πυκνό πολιτικό χρόνο διαδοχικές κρίσεις που άφησαν το πολιτικό τους αποτύπωμα με τις τεκτονικές αλλαγές στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

  Βασικά στοιχεία που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές ήταν η δημαγωγική προσέγγιση των προβλημάτων της χώρας από συγκεκριμένα κόμματα και ο θυμός της κοινωνίας.

  Η διακυβέρνησης της χώρας από το 2015 έως το 2019 οδήγησε στην πολιτική ήττα της αυταπάτης και του ανορθολογισμού. Παρόλα αυτά οι πολίτες με πολιτική καταγωγή κυρίως από την κεντροαριστερά έδωσαν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισχυρή αντιπολίτευση με ποσοστό 32%.

  Την προηγούμενη Κυριακή το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την ποιότητα άσκησης του θεσμικού της ρόλου.

  Οι εκλογές της 21ης Μαϊου έχουν πλέον δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ που αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ιστορικά εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εκκωφαντικά ζήτημα αντιπολίτευσης και θεσμικών αντίβαρων για την επόμενη τετραετία.

  Η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί μέσα από μια μονοκρατορία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς θεσμικό έλεγχο και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει αξιόπιστα το ρόλο αυτό. Είχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μπροστά του και τα σπατάλησε σε μια αντιπολίτευση εξαλλοσύνης που καταδικάστηκε σκληρά από τους πολίτες.

  Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το βάρος πέφτει ξανά στους ώμους του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ, ένα ιστορικό κόμμα με θεσμικό dna εξουσίας, με μια ανανεωμένη και δυναμική ηγετική ομάδα είναι η δύναμη εκείνη που εάν ενισχυθεί αποφασιστικά μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ και να εκπονήσει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης που θα εμπνεύσει και πάλι τους προοδευτικούς πολίτες.

  Στις εκλογές της 21ης Μαϊου κρίθηκε ποιος θα αναλάβει τη θέση της κυβέρνησης. Στη μάχη της 25ης Ιουνίου κρίνεται πλέον ποιος θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Η επιλογή ενός παραγωγικού προοδευτικού πόλου ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα και αφορά όλους τους πολίτες.

  Σε αυτή τη μάχη ριχνόμαστε από σήμερα με κέφι και αισιοδοξία για να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης που άνοιξε το 2012.

  Κοσμάς Βαρσάμης

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  (Ανεπίσημα) Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, 24ης Απριλίου 2024. Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς  Σύνολο Ψηφισάντων: 137,...

  Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

  Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

  Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

  Διαβάστε ακόμη

  Ἑορταστικό Τριήμερο στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Καστορίας (φωτογραφίες)

  Ἐκδήλωση μνήμης γιά τόν Μακεδονομάχο Βαγγέλη Στρεμπενιώτη Τό Σάββατο 18 Μαΐου, στό χωριό Ἀσπρόγεια (πρώην...

  Το Μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  Το Μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 19 Μαϊου 1919:...

  Ευχαριστήριο Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε προς Π.Ε. Καστοριάς

  Ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Καστοριάς (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε) της Περιφερειακής Δ/σης Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας και...

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 20 – Κυριακή 26 Μαΐου 2024)

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 20 – Κυριακή 26 Μαΐου 2024) ἀπόγευμα Κυριακῆς 19 Μαΐου -6.30...