20.6 C
Kastoria

    Κοσμάς Βαρσάμης: Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου

    spot_img
    spot_img

    Από το 2009 η χώρα βίωσε σε πυκνό πολιτικό χρόνο διαδοχικές κρίσεις που άφησαν το πολιτικό τους αποτύπωμα με τις τεκτονικές αλλαγές στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

    Βασικά στοιχεία που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές ήταν η δημαγωγική προσέγγιση των προβλημάτων της χώρας από συγκεκριμένα κόμματα και ο θυμός της κοινωνίας.

    Η διακυβέρνησης της χώρας από το 2015 έως το 2019 οδήγησε στην πολιτική ήττα της αυταπάτης και του ανορθολογισμού. Παρόλα αυτά οι πολίτες με πολιτική καταγωγή κυρίως από την κεντροαριστερά έδωσαν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισχυρή αντιπολίτευση με ποσοστό 32%.

    Την προηγούμενη Κυριακή το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την ποιότητα άσκησης του θεσμικού της ρόλου.

    Οι εκλογές της 21ης Μαϊου έχουν πλέον δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ που αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ιστορικά εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εκκωφαντικά ζήτημα αντιπολίτευσης και θεσμικών αντίβαρων για την επόμενη τετραετία.

    Η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί μέσα από μια μονοκρατορία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς θεσμικό έλεγχο και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει αξιόπιστα το ρόλο αυτό. Είχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μπροστά του και τα σπατάλησε σε μια αντιπολίτευση εξαλλοσύνης που καταδικάστηκε σκληρά από τους πολίτες.

    Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το βάρος πέφτει ξανά στους ώμους του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ, ένα ιστορικό κόμμα με θεσμικό dna εξουσίας, με μια ανανεωμένη και δυναμική ηγετική ομάδα είναι η δύναμη εκείνη που εάν ενισχυθεί αποφασιστικά μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ και να εκπονήσει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης που θα εμπνεύσει και πάλι τους προοδευτικούς πολίτες.

    Στις εκλογές της 21ης Μαϊου κρίθηκε ποιος θα αναλάβει τη θέση της κυβέρνησης. Στη μάχη της 25ης Ιουνίου κρίνεται πλέον ποιος θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η επιλογή ενός παραγωγικού προοδευτικού πόλου ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα και αφορά όλους τους πολίτες.

    Σε αυτή τη μάχη ριχνόμαστε από σήμερα με κέφι και αισιοδοξία για να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης που άνοιξε το 2012.

    Κοσμάς Βαρσάμης

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Νέο Δ.Σ. για τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Άργους Ορεστικού και Περιχώρων

    Αποτελέσματα Εκλογών Συνδέσμου Γουνοποιών Άργους Ορεστικού και Περιχώρων Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του...

    Η Μαρία Αντωνίου για τη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην εκλογική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βίντεο)

    Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα...

    Μαρία Αντωνίου: Εκπρόσωπος της Βουλής στη συνεδρίαση για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία

    Εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων...

    Επιστολική Ψήφος: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιους αφορά, ποια η διαδικασία

    Σε διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών. 1.     Ποιους αφορά η εισαγωγή...

    Διαβάστε ακόμη

    Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Αμανατίδη και Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουρ. Ανάπτυξης

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με τη Γενική Γραμματέα...

    Ομιλία Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

    Από την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης επί της...

    Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση σε σύσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεοφύλακτος Ζυμπίδης προσκαλεί όλους τους επαγγελματίες...

    Συνάντηση με Ένωση Στρατιωτικών η Μαρία Αντωνίου

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που...